10 numara yağ sorununu kim çözecek?

10 numara yağ sorununu kim çözecek?

TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi’nin son toplantısına “10 numara yağ” tartışmaları damgasını vurdu.

Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi toplantısında sektör temsilcileri toplantıya katılan EPDK, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden bu soruna çözüm getirmelerini isterken, bu kamu kurumlarının yetkilileri de sorumluluğu kabul etmeyerek, yine topu birbirlerine attılar.


TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi, Meclis Başkanı Muammer Ekim’in başkanlığında, TOBB Birlik Merkezi’nde toplandı. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve EPDK’nın üst düzey temsilcileri katıldı. Meclis Başkanı Ekim, 10 numara yağ sorunun çözümü için ilgili bütün kurumların devreye girmesi gerektiğini söyledi. Toplantıda sunum yapan Meclis Üyesi Prof. Dr. Ender Okandan ise 10 numara yağ olarak tabir edilen yakıtın ODTÜ PAL’de laboratuarda analizlere tabi tutulduğunu, yağ olarak belirtilen yağın atık yağ olma olasılığının da bulunduğunu ifade etti. “İhtiyaç fazlası baz yağ piyasalarda”
Meclis Üyesi Erol Metin de, 10 numara yağın güvenlik olarak risklerini ve ülke ekonomisine olan olumsuz etkilerini anlattı. Maliye Bakanlığı’ndan toplantıya katılan Daire Başkanı Faruk Gözübüyük, kendilerinin de akaryakıt sektörünün yaşadığı 10 numara yağ sorunu nedeniyle muzdarip olduklarını ifade etti ve “Bir sektörün sorununu çözerken bir başka sektöre zarar verilmemesi gerekiyor” dedi. “Takibi Maliye Bakanlığı ve EPDK yapmalı”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilcisi Mehmet Akıllı ise, Bakanlığının 2011 yılında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele eylem planını yayınladığını hatırlattı. Akıllı, akaryakıt dışı petrol ürünlerinin takibini Maliye Bakanlığı’nın ve EPDK’nın yapması gerektiğini söyledi. EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Taner Mutlu, 10 numara yağ sorununun EPDK’nın vereceği baz yağı izinleri ile çözülemeyeceğini belirtirken, çarenin ÖTV artışı ve kullanım sonrası ÖTV iadesi veya tecil / terkin de olduğunu bildirdi. TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Güner Yenigün de 10 numara yağ sorununun çözümü için vergi eşitlemesi yöntemini önerdi. www.tasimacilar.com 25.07.2012/12:01