20 Yıllık Bayi Güneri Otomotiv

20 Yıllık Bayi Güneri Otomotiv

1995 yılından beri Temsa yetkili servisi olduklarını belirten Güneri Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Güneri, “Temsa’nın büyüyen pazar seviyesini, müşterilerin Temsa ürünlerinden duyduğu memnuniyeti görmemiz bizi motive ediyor ve yeni yatırımlar yap

Temsa müşterisine çok daha kaliteli hizmet vermek adına Orhanlı’ya yeni bir servis yatırımı yapıyoruz” dedi.

Niyazi Güneri, babasının ‘tamircilik altın bilezik’ demesiyle çırak olarak başladığı otomotiv işinde babasının haklılığının mutluluğunu yaşıyor. Güneri, başarısında işine odaklanmanın, personeline sahip çıkmanın en önemli etken olduğunu belirtiyor. Niyazi Güneri 20 yıllık süreç içerisinde Sabancı grubunun bir parçası olmanın ayrıcalığını da yaşadığını ifade ediyor.  

Tamircilik altın bilezik

Niyazi Güneri, 1975 yılında ailesi ile Sivas’tan İstanbul’a göç ettiklerini ve otomotiv işine nasıl başladığını şu şekilde anlatıyor: O zaman “tamircilik altın bilezik” diyen babam, beni Arnavut bir ustanın yanına verdi. Ustam, mesleği iyi bir şekilde öğretti. 1983 yılında Kaynarca’da ortak bir dükkan açtım. 1985 yılında askeri gittim. Askerdeyken yetkili servis olmayı hayal ediyordum. Dönüşte Suudi Arabistan’a gittim. İki sene orada tamircilik yaptım.1989’un sonunda döndüm ve özel bir servis açtım. Ben herhangi bir markanın yetkili servisi değildim ama yaptığım işe güvendiğim için de kendi garantimi veriyordum. 1992’de şimdiki işyerimize taşındık. 1995 yılında da Temsa’nın yetkili servisi ve satıcısı oldum. 2001 yılına kadar yetkili satıcılığımız devam etti. Ardından sadece Mitsubishi ve Temsa Prestij araçlara servis hizmetini vermeye devam ettik” dedi.

Sabancı grubunun parçası olmak ayrıcalık

2015 yılında Temsa yetkili servisi olmanın 20’inci yılını kutlayacaklarını belirten Niyazi Güneri, “20 yıldır Sabancı grubunun bir parçasıyız. Ben çocukluğumda 2 firmanın hep büyük olduğunu duyardım. Sabancı ve Koç grubu. Sabancı grubuna bağlı olduğum için çok mutluyum. Türkiye’nin en büyük firmalarından birinin servisiyim. Bundan daha mutlu bir şey olamaz. Bizim Sabancı grubu ile ticaretten çok gönül bağımız oluştu. Bu grup içerisinde yer almak bir ayrıcalık. Açıkçası bu, 20 yıllık sürede bize çok destek oldular. Ben bir dönem piyasanın iyi gitmemesinden dolayı yaşadığım sıkıntılardan bu işi bırakacağımı söyledim. Temsa’nın çok büyük destekleri oldu. Hatta stokları aldılar. ‘Ama lütfen servis hizmeti vermeye devam et dediler. O dönemde satışı bırakan bir bayinin servise devam etmesi pek mümkün değildi. Ben aslında teknisyenim. Burası bir aile şirketi, iki kardeş devam ediyoruz. 35 kişiye yakın çalışanımız var. Burası 1900 m2, 400 m2 kaporta boya yerimiz var” dedi.

 

 

Orhanlı’ya yeni yatırım

Günlük araç girişlerinin geçen yıl aylık ortalamasının 40 civarında olduğunu, bu yıl ise bunun aylık 50 adetli seviyelere ulaştığını belirten Niyazi Güneri, “Bu rakamları daha da yukarıya taşımak mümkün. Ancak şu anda hizmet verdiğimiz servisimiz fiziki anlamda artık bize yetmiyor. Bu nedenle sıkıntılar yaşıyoruz. Orhanlı tarafına yeni bir servis noktası yatırımı yapmayı planlıyoruz.  Orhanlı sadece yetkili servis olmayacak, satış tarafı da olacak.  İki yıl içerisinde orada servisimizi oluşturacağız” dedi.

2014’te yüzde 30 ciro artışı

2013’te, 2014 yılına yönelik çok büyük umutlar beslemediğini belirten Niyazi Güneri, “Kriz söylentileri şunlar bunlar deniliyordu. Ama 2014’ü bitirmek üzereyiz. Yüzde 30 civarında bir ciro artışı elde ettik” dedi.

Müşteri, Prestij’in avantajını gördü…

Temsa’nın otobüs grubunda her yıl büyüyen bir pazara sahip olduğunu vurgulayan Niyazi Güneri, “Genel Müdürümüz Dinçer bey, servisimizi de ziyaret ettiler. Bu yıla yönelik gerçekleşen rakamları konuştuk. Bizim moralimizi çok yükselten çok iyi veriler var. Biz bu gelişmeleri duydukça yeni yatırıma yönelik heyecanımız da artıyor. Çünkü Temsa’nın pazar büyümesini siz de gözlemleyebiliyorsunuz. Benim için canlı bir örneği de var. Yan komşumuz hem makasçı hem servis taşımacılığı işi yapıyor. Filosunda Prestij dışında farklı markalarda var. Yakıt tüketimini ölçümleyebilip, karşılaştırmasını kendi yapabiliyor. ‘Prestij hepsine göre çok daha düşük yakıt tüketiyor’ diyor. Filosundaki diğer araçları da Prestij’e dönüştürme kararı almış durumda. Sırf bu nedenle aracını Prestij’e dönüştürmek isteyen birçok servis taşımacı ile de karşılaşıyoruz. Biz bu başarının artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi. 

Otomotiv benim tek işim

Niyazi Güneri, 20 yıldır sadece otomotiv işine odaklanıp, bu işi yatırım yaptığını söylüyor: “Çekirdekten geldim, babadan dededen bir sermaye yok. Tamircilikten bu seviyeye geldik. Bir de orada durabilmek de önemli. Ben beş yıldızlı otelleri ilk Temsa vasıtası ile tanıdım. Bizim ekstra bir yatırımımız yaptığımız bir iş yok. Ne inşaat, ne tekstil, ne de gıda. Bizim mesleğimiz de bu olduğu için sadece bu işe yatırım yaptım. Bu emeğimizin karşılığı da Temsa servisleri içinde ilk 3 içinde yer alarak aldık. Müşteri memnuniyetinde, yedek parça satışında, hedefleri tutturmada, kampanyalardaki başarımızda ilk 3’ün içinden hiç çıkmıyoruz. Sadece otobüs tarafında bizden çok büyük servisler var. Onların hakkını yememek lazım. Başarı da en önemli etken de işimizi sevmemiz, işlerini seven personele sahip olmamız ve uzun yıllardır onlarla birlikte çalışmamız. 20’inci yılını kutladığımız, 19 yıldır aramızda olan bayan arkadaşımız var. Çalışanlarımızın ortalama süreleri 10 yıl.”

Personelimize değer veriyoruz, verimliliğimiz artıyor

Güneri, 20 yıla yakın çalışanlara sahip olmanın sadece maaş verme ile mümkün olmadığını belirterek, “Personelimizle beraber oturuyoruz, beraber yemek yiyoruz. İş disiplinini kaçırmayacak şekilde ilgileniyoruz. Personel ile dostça, arkadaşça, toplantımızı yaparak sorunlarımızı çözerek devam ediyoruz. Tabi burada personel rahat etmesi için, yemeği en iyi yerde almak isteriz, masrafına bakmayız. Sigortasız eleman çalıştırmayız. Ayrıca bütün personelimizi özel emeklilik sigortası yaptık. Bu çalışanınızı da motive ediyor. Verimlilik noktasında lehimize oluyor. Personeli tutmuş oluyoruz. ‘Benim işyerim bana değer veriyor’ düşüncesi hakim oluyor. Personel kendini buranın parçası hissediyor. Onların her sıkıntılarında yanında olmaya özen gösteriyoruz” dedi.

Eleman bulmakta çok ciddi sıkıntı var 

Personel noktasında tek bir şansızlıkları bulunduğuna dikkat çeken Niyazi Güneri, “Burada tek bir şansızlığımız var. Eskiden adam oğlunu getiriyordu, eti senin kemiği benim bunu usta yap diyordu. Ustasızlık çekmiyorduk ama şimdi, bu mesleğe ilgi azaldı.  Meslek liselerini bitirene kadar zaten, sanatı öğrenemiyor. Üniversiteye gittiği zaman geri de dönemiyor. Eleman bulmakta ciddi sıkıntı var.  Ben Temsa’ya mail attım bu konuda bir çalışma yapılması konusunu gündeme getirdim. Temsa bu noktada bir öncülük yapmalı. Böyle giderse bir iki yıl sonra usta bulma imkanı kalmayacak dedi.

Müşteriyi dinliyoruz

Müşteri memnuniyeti sağlanması noktasında en önem verdikleri noktayı “müşteriyi dinlemek” olarak açıklayan Niyazi Güneri, Güneri güvenilir bir aile şirketi. Çekirdekten yetişmiş olduğumuz için teknik bilgimiz çok yüksek. Biz servis olarak müşteri ile iç içeyiz. Müşteriden uzak değiliz. Müşteriyi dinliyoruz. Müşteri şikayetlerini gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Servis olarak müşterilerin birtakım hakları varsa, Temsa’ya biz müşteri adına anlatıyoruz ve çözüyoruz müşterimizi mağdur etmiyoruz hiçbir konuda.  Temsa’da müşteriye çok destek oluyor. Teknik bir arıza ise müşterinin hatası yoksa elinden geleni yapıyor. Müşteriyi yüzde yüz mutlu etmek mümkün değil. Birincisi dürüst olmak lazım. İkincisi kendini müşterinin yerine koymak zorundasın. Kimisinin acil işi vardır, kimisi ilgi istiyor, iyi iş çıkarman gerekiyor. Bizde teknik konuda gerçekten çok iyi bir servisiz. Telefonlarımız 24 saat açıktık. Yol yardım araçlarımız her an hizmete hazırdır” dedi.

Orijinal yedek parça da Temsa avantajlar sunuyor

Orijinal parça kullanımına yönelik Temsa’nın  da kendilerinin de müşteri nezdinde yoğun çalışmalar yürüttüğünü belirten Niyazi Güneri, “Yedek parça bulunabilirlik oranımız yüzde 95 seviyesinde. 500 bin TL’lik bir yedek parça stokumuz mevcut.  Bizde olmayan bir parça da siparişi verdiğimiz de en geç ertesi sabah servisimizde oluyor. Temsa yedek parçada dışarı ile yarışmak için yoğun bir çalışma içerisinde. Debriyaj kısmını yerlileştirdiler. Fiyat çok fark etti. Müşteri çok memnun oldu. Temsa uğraştı, bir balata yaptı. Kalite o kadar yükseldi ki.  Diskleri yerlileştirildi. Biz yan sanayimizle artık dışarı ile yarışıyoruz. Bu iyileştirmelerin hepsi müşteri için. Yetkili serviste bakım ve onarım yaptırmanın daha kaliteli ve güvenilir olduğunu anlatıyoruz. Bir kere müşterinin karşısında sadece Güneri Otomotiv yok, Sabancı grubu var, Temsa var. Bu güven müşteriye yetiyor. Biz taleplerimize Temsa tarafından çok kolay çözümler bulabiliyoruz. Temsa’ya karşı çok açığız, şeffafız. Onlarda son derece ilgili ve destek verir konumdalar” diye konuştu. 

 

 

Niyazi Güneri’nin uzun yıllardır yanında çalışan personeli de düşüncelerini paylaştılar:

Demet Baysak- Finans Sorumlusu. 19 yıldır burada çalışıyorum. Çok memnunum. Markayı sevdik. Bir aile olduk. Karşılıklı anlayış ile çalışıyoruz.

Turan Yılmaz- Servis Danışmanı: 14 senedir buradayım. Burası bizim ailemiz gibi. Temsa güzel, patronumuz güzel. Hiçbir sıkıntımız yok. İşimizi severek yapıyoruz. Patronumuz her sorunumuzu dinliyor. En ufak bir derdimiz olsa o da elinde geleni yapıyor.

Mehmet Elmas- Atölye Şefi: Ben buraya 16 yaşında çırakken başladım. 37 yaşındayım halen burada çalışıyorum. Niyazi Bey benim babam sayılır yanında büyüdük. Ben mesleğe 12 yaşında başladım. Yeni nesil 17-18 yaşında başladığı zaman, da bir elektronik çağı, aracın altına girip de kimse yağ temizlemek istemiyor.

Tekin Karabıçak- Hasar Bölüm Sorumlusu: Yaklaşık 13 yılı aşkın zamandır buradayım. Burada çalışmaktan çok mutluyum.

İlhami Alpaslan-Personel Müdürü: 4,5 yıldır çalışıyorum. 2007 yılında üniversite okurken, burada staj yaptım. Niyazi bey ile bağlantılarımız bitmedi. Askerden geldikten sonra burada Mehmet Usta’nın yanında danışman olarak başladım. İki yıl önce de patronumuz  Niyazi bey tarafından bu göreve terfi ettirildim.

Servet Güneri Yedek Parça Sorumlusu: İki yıldır çalışıyorum. Babam ile çalışmak güzel bir duygu. Bu işi çok seviyorum.

 

guneri_otomotiv_1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.