2013’ü değerlendiren UND 2014 hedeflerini açıkladı

2013’ü değerlendiren UND 2014 hedeflerini açıkladı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) 24 Ocak Cuma günü İstanbul Ulaştırma 1’nci Bölge Müdürlüğünün ev sahipliği ile gerçekleştirdiği toplantıda geride bırakılan 1 yılı değerlendirdi ve 2014 hedef ve önceliklerini paylaştı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında 2013 yılını değerlendirirken 2014 yılı ile ilgili hedeflerini anlattı. Konuşmasının başında UND’nin bu yıl kuruluşunun 40. yılını kutladığını belirten UND Başkanı Nuhoğlu, toplantıda şu konuları anlattı;

40’ın üzerinde hedef koyduk.

Çetin Nuhoğlu UND olarak stratejik planlar yaptıklarından bahsetti. Nuhoğlu 2014’te 40'ın üzerinde hedef koyduklarını söyledi ve, ‘’Bu hedeflerden en önemlisi; 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini hayata geçirebilmek için lojistik master planı ve mevzuatının hazırlanması, mevzuat konusunda bakanlıklar arası eşgüdümün arttırılması, mevzuatın güncel ihtiyaçları karşılar hale getirilmesi, intermodal taşımacılığın geliştirilmesi, sınır ve iç gümrüklerdeki bekleme sürelerinin azaltılması, ortak transit, E-TIR sistemlerine tam entegrasyon, lojistikte kümeleşme yapılması hedefler ortaya koyduk’’ dedi.

Türkiye’nin tüm ülkelere yaptığı taşımalar yüzde 6 arttı

2012-2013 yılları arasında batıya yapılan taşımalarda hiçbir artış olmadığını belirten Nuhoğlu, 2014 yılında artış olmasını umduğunu söyledi. Nuhoğlu, ‘’Türkiye’nin tüm ülkelere yaptığı taşımalar yüzde 6 arttı. Burada en önemli taşıma yaptığımız ülke 626 bin sefer ile Irak başta geliyor. Azerbaycan/Nahcivan bölgesi 63 binden 98 bine çıkarak 2. sırada yer aldı. Almanya ise Azerbaycan/Nahcivan bölgesinden 500 taşıma az yaparak 3. sırada yer buldu. Suriye taşımalarımız ise 22 binden 56 bine yükseldi. Bu ülkeler arasında en büyük artış gibi görünse de Suriye’ye yaptığımız seferlerin iç savaş öncesi 100 bini bulduğunu biliyoruz. Batı ülkeleri arasında bizi sevindiren ülkelerden biri de İtalya oldu. 40 bin seferden 44 bin sefere yükseldi. Türkiye’den yerli ve yabancı araçlarla yapılan taşımaların sayısı 1 milyon 542 binken ithalatta ise 600 bin sefer yapıldı’’ ifadelerini kullandı.

Lojistik sektörüne sahip çıkmak zorundayız

Lojistik sektöründeki düşüşe değinen Nuhoğlu, ‘’Son 5 yılda Türkiye’deki ihraç yüklerinin yabancıların artışı hepimizi üzüyordu. Türkiye’nin batı ülkelerine 2012 yılında Ro-Ro dahil yaptığı taşıma oranı 330 binken, 320 bine düştü. 10 bin sefer daha kaybettik. Yabancıların oranı 2012’de 171 bin seferken 180 bin sefere çıktı. Özellikle son 4-5 aydır bu artış hızını kesti. 2014 yılında Türkiye’nin lehine değişecektir. Bunu şu anlamda çok önemsiyoruz. Birincisi Türkiye’nin ihracatını 500 milyar dolarlık hedefe koyuyorsak, bu hedefin Türk firmaların dışında yabancıların yapıp yapamayacağını, hangi fiyatla ve hangi rekabet şartları altında sürdürüleceği, Türkiye’deki lojistik firmalarının başarıları ile doğru orantılıdır. Yani güçlü lojistik sektörüne sahip olmak zorundasınız’’ dedi.

Patronati oluşumu

Nakliyecilerin geçiş belgesi, sürücü vizeleri gibi teknik sorunlarının ötesine geçerek, ülkemiz vatandaşlarının gerek AB, gerekse uluslar arası hukuk çerçevesinde sahip olduğu önemli hakları koruyup, ihlal eden ülkelere yönelik hukuki girişimleri başlatmayı üstlenecek güçlü bir yapıyı, özel sektör ve kamu olarak iki ayak üzerine inşa ettiklerini söyleyen Çetin Nuhoğlu, “Türk Patronat Oluşumu adı verilen bu model, kamu ve özel sektör olarak, iki farklı kanaldan yapılanacak ve yurtdışındaki tüm girişimlerin tek merkezden planlanmasını sağlayacak; oluşturacağı fon ile, çok hızlı ve somut kazanımların önünü açacak. Oluşturulmuş olana bu grup tüm bu ülkelerle birebir mücadelesini yapacak. Belki 20 ülkede 20 dava açılacak. Bu konuda lobi çalışmaları yapılacak. Var gücümüzle bu mücadeleyi vereceğiz. Bu oluşumda YASED, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, Bakanlıklar, Sanayi odaları olacak’’ diyerek patronat oluşumunu anlattı.

10. Kalkınma planı bize umut verdi

Nuhoğlu konuşmasına 10. Kalkınma planının TBMM’den geçtiğini söyleyerek devam etti. Kalkınma planıyla beraber ilk defa kalkınma planında lojistiğin ana tema olarak alındığını söyleyen Nuhoğlu, ‘’ Lojistiğin tüm kamu strateji ve belgelerinde en önemli bir parçası olarak ortaya çıktı. Yine sevindiğimiz bir olay Kalkınma Bakanlığı’da Lojistik Performans Endeksi’ni temel performans olarak ele aldı. Ayrıca Arama Konferansımızın ana konu olan Lojistik Master Planı, 10. Kalkınma Planı içinde de yerini aldı. 2013 yılı çok yoğun geçti. Aynı zamanda dünyadaki krizin sona ermeye başladığı bir yıl olarak da bize ümit verdi’’ şeklinde konuştu.

Bali'de alınan kararlar sektör için yeni açılımlar sağlayacak

Nuhoğlu ulaştırma ve lojistik sektörünün küresel gündemde üst sıralara çıktığını söyledi. Bali’de gerçekleştirilen 9’ncu bakanlar konferansında 259 Dünya ticaret üyesinin katılımıyla Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın onaylandığından bahseden Nuhoğlu, "Kurulduğu 1995 yılından bu yana, Dünya Ticaret Örgütü tarafından gerçekleştirilen en büyük reformlardan biri olan ve DTÖ üyesi ülkelerin üçte ikisi tarafından onaylandığında, tüm üyeler için bağlayıcı olacak bu yeni Anlaşma ile, dünya ticaretine yeni bir ivme kazandırıldı’’ dedi.

Ayrıca, "2014 yılının Temmuz ayı sonlarında yürürlüğe girmesi beklenen bu yeni DTÖ anlaşması, küresel ticaretteki idari engellerin azaltılacağı, sınırlardaki gecikmelerin azaltılacağı ve dünyanın en geri kalmış ülkelerinin ekonomik kalkınmasının destekleneceği bir yapı getiriyor. Bali’de mutabık kalınan bu “Paket” ile tüm dünyada gümrük işlemlerinin hızlandırılması, ticaretin daha hızlı-kolay ve ucuz hale getirilmesi; daha fazla şeffaflık ve netlik sağlanması, bürokrasi ve rüşvetin önlenmesi ve teknolojideki gelişmelerin gümrüklerde daha etkin kullanılmasını amaçlayan bir dizi tedbir gelecek yıllarda uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörü için yeni açılımlar sağlayacak’’ şeklinde konuştu.

Nuhoğlu, UBAK yıllarca Türkiye aleyhine çalışmış

UBAK belgelerinden bahseden Nuhoğlu, UBAK belgelerinin onları çok yanılttığını itiraf etti. UBAK’ın Türkiye aleyhine çalıştığını ifade eden Nuhoğlu, ‘‘80 bin taşımamızı elimizden alan bir model haline gelmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir yaklaşım olabilir mi? Ben bu belge ile Avrupa-Asya arasında mal taşımam gerekirken, ben bunu Bulgaristan’ı, Romanya’yı, Macarsitan’ı geçmek için kullanıyorum. Hani insan hakkıydı, transit geçiş. Biz UBAK belgelerini bu şekilde asla kabul etmiyoruz. 1 Ocak 2015 itibarıyla hiçbir UBAK belgesi Türkiye’ye giremeyecektir. UBAK belgesi bu haliyle Türk taşımacılığına büyük darbe vuruyor. Şu anki UBAK belgesi sistemi yüzünden transit geçiş hakkımız gasp ediliyor ve yıllık olarak yaptığımız hesaba göre; 500 milyon Euro zarardayız. 10 yıl için hesaplarsak, 5 milyar Euro'yu bulan bir kayıp. 2014 yılında UBAK’ta transitin de yeniden sorgulanacağı en önemli tespit olarak görüyoruz’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 


 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.