2014 Yılı Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları yönergesinde değişiklikler yapıldı

2014 Yılı Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları yönergesinde değişiklikler yapıldı

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi güncellenmiş olup, güncellenen Yönerge 01.01.2014 tarihi itibariyle yürürlüğe konulacaktır.

2014 Yılı Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları yönergesinde yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

Madde 11 : Yunanistan’a yapılacak taşımalar

Yunanistan ücretli ikili geçiş belgelerinin %20’si Yunanistan’a yük almak üzere boş çıkış yapacak taşıtlara ve diğer ülkelere yük götürüp dönüş yükünü Yunanistan’dan alacak taşıtlara tahsis edilir.

Madde 12 : Bulgaristan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan ve Karadağ’a yapılacak taşımalar

Sırbistan tektip geçiş belgelerinin %50’si yükün tamamı Sırbistan varışlı taşımalara, %50’si transit taşımalara tahsis edilir. Transit taşımalar için ayrılan %50’lik kısım ikişer aylık dönemler halinde kullanıma açılır. İki ay içinde belgenin bitmesi halinde ilave belge verilmez, bitmemesi halinde kalan belgeler takip eden dönemlere aktarılır.

Madde 13: Rusya’ya ve Rusya üzerinden geçilerek diğer ülkelere yapılacak transit taşımalar

Firma kaşeli olarak iadeye alınan belgeler, dönem içinde geçiş belgelerinin tükendiği tarihten itibaren bir sonraki ikili geçiş belgesi dağıtım dönemine kadar, son dağıtım dönemi hariç, hiçbir nedenle tahsis edilmez. Rusya ikili geçiş belgeleri,

Rusya’ya ihraç taşıması yapan taşıtlar için genel kullanıma açılır. Frigorifik özellikli taşıtlara öncelikle ikili/frigorifik belge tahsis edilir. Rusya’dan dönüş yükü taşıması yapan C türü, L2, M3ve R2 yetki belgesi sahibi firmalara ise üç adet Rus aracı yüklemeleri karşılığında 1 adet Rusya ikili hakediş geçiş belgesi tahsis edilir.

İhraç kapsamında Rusya’ya veya Rusya üzerinden gönderilen geçici plakalı taşıtları çekerek götüren yetki belgeli çekicilere, talep etmeleri halinde 3 adet Rus aracı yüklemesi karşılığında 1 adet olmak üzere hakediş ikili Rusya geçiş belgesi veya Rusya transit geçiş belgesi tahsis edilir.

Bakanlıkça TOBB’a grup şirketi olarak bildirilen firmaların hak etmiş oldukları Rusya hakediş geçiş belgeleri, grup firma yetkililerince imzalanmış yazılı muvaffakatnamelerinin ilgili dağıtım bürosuna verilmesi koşuluyla aynı grup içinde bulunan diğer firmalara ait taşıtlar için de kullanılabilir.

Madde 16: Kazakistan’a ve Kazakistan üzerinden geçilerek diğer ülkelere yapılacak transit taşımalar

Kazakistan tek tip geçiş belgeleri, yükün tamamı Kazakistan varışlı olan taşımalara tahsis edilir.

Kazakistan transit geçiş belgeleri dönemsel kısıtlamaya tabi olmaksızın genel kullanıma açılır.

Kazakistan geçiş belgeleri Kazakistan’a taşıma yapan C türü, L2 ve M3 yetki belgesi sahibi firmalara her bir Kazak aracı yüklemeleri karşılığında 2 adet hakediş geçiş belgesi olarak tahsis edilir. R2 yetki belgesi sahiplerine ise her bir Kazak aracı yüklemeleri karşılığında 2 adet hakediş geçiş belgesi tahsis edilir.

R2 yetki belgesi sahipleri bu belgelerini bir ay içerisinde kullandırtmak zorundadırlar. Bir ay içerisinde belgelerini kullandırmayan R2 yetki belgesi sahiplerine, söz konusu belgeleri kullandırıncaya kadar hakediş geçiş belgesi tahsis edilmez.

Kazak taşıtı yüklemelerine ilişkin evrakların yükleme tarihinden itibaren en geç bir ay içinde TOBB’a ibraz edilmesi şarttır. Bu süreden sonra yükleme evraklarını ibraz eden firmalara 1 Kazak aracı yüklemesi karşılığında sadece ½ oranında hakediş geçiş belgesi tahsis edilir.

Bakanlıkça TOBB’a grup şirketi olarak bildirilen firmaların hak etmiş oldukları Kazakistan hakediş geçiş belgeleri, grup firma yetkililerince imzalanmış yazılı muvaffakatnamelerinin ilgili dağıtım bürosuna verilmesi koşuluyla aynı grup içinde bulunan diğer firmalara ait taşıtlar için de kullanılabilir.

Madde 17: Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya, Tunus, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Polonya, Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika, Hollanda, İngiltere, Lüksemburg, İsviçre ve İrlanda ile ülkemiz arasında yapılan taşımalar

Firma kaşeli olarak iadeye alınan belgeler, dönem içinde Romanya ücretsiz geçiş belgelerinin tükendiği tarihten itibaren bir sonraki ücretsiz geçiş belgesi dağıtım dönemine kadar, son dağıtım dönemi hariç, hiçbir nedenle tahsis edilmez.

Firma kaşeli olarak iadeye alınan belgeler, dönem içinde Macaristan ücretsiz geçiş belgelerinin tükendiği tarihten itibaren bir sonraki ücretsiz geçiş belgesi dağıtım dönemine kadar, son dağıtım dönemi hariç, hiçbir nedenle tahsis edilmez.

2014 Yılı Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları yönergesinde “Avusturya Ro-La Tren Hattı Kullanımı Karşılığı Alınan Ödül (Bonus) Geçiş Belgeleri” bölümünde yürürlükten kaldırılan maddeler aşağıdaki gibidir.

Yürürlükten kaldırıldı;

İtalya varışlı deniz yolu hatlarını takip ederek tren kullanan taşıtlar hak etmiş bulundukları Avusturya ödül geçiş belgesini sadece RO-RO hatlarına yönelik dağıtım yapan bürolardan alabilirler. Bu taşıtlara, hak etmiş oldukları Avusturya ödül geçiş belgeleri, sene başından itibaren tren kullanım sayıları baz alınarak dağıtılır.

Trieste’de yapılacak Avusturya ödül (bonus) belgelerinin dağıtımında; trenlerin doluluk oranları dikkate alınarak firmalara en fazla tren kullanımları kadar Avusturya ödül ( bonus) belgesi verilir.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.