“2016’da tahdit müjdesi vermek istiyoruz”

“2016’da tahdit müjdesi vermek istiyoruz”

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği’nin (İSTAB) yeni Başkanı Ahmet Karakış, basınla bir araya gelerek yol haritasını paylaştı.

19 Aralık Cumartesi günü yapılan Olağanüstü Genel Kurul ile İSTAB Başkanlığına seçilen Ahmet Karakış, 28 Aralık Pazartesi günü İSTAB’ın merkez ofisinde düzenlediği basın sohbet toplantısında soruları yanıtladı. Basın mensupları ile bir araya gelen Karakış, öncelikli gündem maddelerinin plaka tahdidi ve yükseksigorta fiyatları olduğunun altını çizdi.

Olağanüstü genel kurulda kullanılan 183 geçerli oyun 98’ini alarak başkanlığa gelen Karakış, 5 ay sonra İSTAB’ın Olağan Genel Kurulunun yapılacağını hatırlatarak, çalışmalarının yalnızca 5 aylık süreç için değil, sonrasında ki dönemi de kapsayacak şekilde planlandığını belirterek;  “5 aylık bir süremiz var. Yönetim kurulu üyelerimiz ile iş planlamamızı yaptık. Fakat bu planlama yalnızca 5 aylık bir dönem için değil. Bizim çalışmamız 5 ay sonrasındaki iki dönemi de kapsayacak şekilde. Üyelerimizin teveccühü ile bizi yeniden göreve getireceklerine inanıyoruz” dedi.

SEKTÖRDE CİDDİ BİR BEKLENTİ VAR

Öncelikli gündem konusu plaka tahdidi ile ilgili sektör mensuplarının ciddi bir beklentisi olduğunu belirten Karakış; “Tüm taşımacıların çatı örgütü İSTAB olarak, sektörün beklentilerine cevap vermemiz gerekiyor.  İnşallah 2016 yılında sektöre tahdit müjdesini veririz” dedi.

Karakış; “Türkiye’dekitüm illerde plaka tahdidi nasıluygulandıysaİstanbul’da da öyleolmalı. Başkaşekilde olmasını zaten biz de kabul etmiyoruz. İstanbul’da servis sektöründe çalışan gerçek araç sayısı yaklaşık 50 bin civarındadır. 50 binin iki kati araca tahdit gelirse plaka tahdidi uygulaması zaten amacına ulaşamaz” ifadelerini kullandı.

TEKLİ ÖĞRETİM İŞ DÜŞÜŞÜNE NEDEN OLDU

Tekli öğretimin(09:00-15:00) servis sektörüne etkisini değerlendiren Karakış, sabahçı ve öğlenci sisteminde bir aracın günde en az 3 ayrı iş yapabildiğini belirterek, tekli öğretim sisteminde servis saatlerinindiğer kurumlarla çakışmasından dolayı iş oranının ciddi orandadüştüğünü belirtti.

Okullarla ilgili; ek hizmet, bağış, ücretsiz araç gibi üyeleri zora sokacak ağır yükler olduğunu belirten Karakış, yeni dönemde bu konunun da öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti. Taşımacılara bu tarz yükler yüklenemeyeceğine dair UKOME kararı olduğunu ancak okullar tarafından uygulanmadığını belirten Karakış, işlerimizin düştüğü böyle bir ortamda ne esnafın ne de firmaların bu şartlarda faaliyetlerini sürdürmeleri mümkün değil” dedi.

PARK SORUNUNA ÇÖZÜM: KADEMELİ SAAT

Servisçilerin parklanma ile ilgili sorunlarının da hala devam ettiğini belirten Karakış, şu ifadeleri kullandı “Parklanma ile ilgili girişimlerimiz olmuştu ama çok yol alamadık. İstanbul’da otopark çok yetersiz. Bazı sorunları çözmek çok kolay değil. Park sorunu da bunlardan biri. Bu sorunu bırakın İSTAB’ı, devlet bile çözemiyor. Çünkü İstanbul nüfus bakımından Türkiye’nin en büyük ili doğal olarak da her gün trafiğe binlerce araç ekleniyor.”

Parklanma sorununun ‘Kademeli Saat’ uygulaması ile çözülebileceğini söyleyen İSTAB Okullardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Turgay Gül, hiçbir firmanın ya da esnafın aracının parkta beklemesini istemediğini belirterek; “Biz araçlarımızı park etmek istemiyoruz, çalıştırmak istiyoruz. Bunun içinde kademeli saat projemizinuygulanması için çalışmalar yapıyoruz. Kademeli saat uygulamasının hayata geçmesi durumunda daha az araçla daha çok iş yapma imkanı olacaktır. Bu da İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatacaktır“ dedi.

İLK ZİYARET ESNAF ODASI BAŞKANI’NDAN

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, İSTAB Başkanı Ahmet Karakış’a hayırlı olun ziyaretinde bulundu. Karakış’ın basın mensupları ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısına katılan İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’te plaka tahdidi ve yüksek sigorta maliyetlerinin servisçi esnafının gündem maddesi olduğuna değindi.

Ticaret Odası, Esnaf Odası ve İSTAB’ın bugüne kadar gelinmemiş bir noktaya geldiğine değinen Öztürk,  şöyle konuştu; “Cumhurbaşkanımızın katıldığı esnaf buluşmasında neredeyse 150 odanın esnafı vardı fakat yalnızca servisçilere söz verildi. Tabi ki bu o an verilmiş bir söz değil, buraya gelene kadar hukuki tüm süreçler incelendi ve Cumhurbaşkanımız ‘plaka tahdidi esnafa hayırlı olsun’ dedi. Herkes plaka tahdidini rant olarak görüyor peki nerede rant var? Bir araba para kazanmıyorsa plaka para etse ne olur? Biz Türkiye’de olmayan hiçbir şeyi istemedik ki… Şuanda Türkiye’nin 31 ilinde tahdit, 13 ilinde ise tahsis var. İstanbul’da plaka tahdidinin verilmesi ne kadar uzarsa araç biriktirmeler daha çok olur.Asıl o zaman rantamaçlı sektöre girmek isteyenler çoğalır.“

SİGORTA MALİYETLERİ 2016 GÜNDEMİNDE

2016 yılında en önemli gündem maddelerinden birinin de sigorta maliyetleri olduğunu hatırlatan Ahmet Karakış veHamza Öztürk, tüm ticari araçlara kaza riski yüksek denilerek yüksekfiyatlar uygulandığını, ancak servis taşımacılığı yapan araçların ve sürücülerinin kaza risklerinin çok yüksek olmadığını belirtti. “Ticari olmayan bir araca 700 TL’ye yapılan sigorta, aynı aracın ticarisine 5 bin liraları aşan rakamlara yapılıyor” diyen İSAROD Başkanı Hamza Öztürk; “Ticari araçların hepsini aynı kefeye koydular. Biz servisçilerin bu kadar yüksek kaza riski yok. Sigorta şirketleri filodaki bir araç için minimum 3 bin 500 TL istiyorlar. Yakın gelecekte de bu konu düzelmeyecek gibi gözüküyor. Bu nedenle 2016 yılında, plaka tahdidinden sonra en önemli konumuz sigorta maliyetleri olacak“ diye konuştu.

 

ahmet-karakis-001.jpg

 

istab-genel.jpg

 

hamza-ozturk---ahmet-karakis.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum