21 Şubat’ta Bulgaristan sorunu çözülebilir

21 Şubat’ta Bulgaristan sorunu çözülebilir

Bir süredir herkesin gündeminde olan, Bulgaristan Transit Geçiş Belgesi sorunu; bir türlü çözülemiyordu. Bir toplantı yapılması konusunda ısrar eden Bulgaristan, sonunda istediğini aldı.

Bulgaristan ile yaşanan Transit Geçiş Belgesi sorunu, uzun süredir bir çözüme kavuşamadı. Bulgar tarafı, bu sorun bağlamında ısrarla; toplantı talebinde bulunuyordu. Türkiye ise, Bulgaristan’ın sorunu çözme yanlısı olmadığı gerekçesiyle; masaya oturmaya yanaşmadı.

Bulgaristan ile yaşanan bu sorun nedeniyle, T.C Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve UND (Uluslar arası Nakliyeciler Derneği) tarafından yapılan öneriye göre, Türk taşımacılar alternatif güzergâhları ve Ro-Ro ları kullanmaya başlandı.

“Türkiye, Bulgaristan sorununun çözülmesinden yana.”

Bulgar tarafının yeni toplantı ısrarın da, kendi lehinde daha fazla ayrımcılık isteyeceği bilinirken; Türkiye uluslararası antlaşmaların dışına çıkmayacağını ve Bulgaristan’ın da çıkmaması gerektiğini söyledi. Baştan beri sorunun çözülmesi taraftarı olan Türkiye, Bulgaristan'ın konuşmasına izin verecek. İki ülke arasında karşılıklı menfaatin ve karayolu taşımacılığı kota izinlerinin konuşulacağı ve bakanlık düzeyinde yapılacak olan toplantı, 21 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek.

Bulgaristan ve Türkiye arasında karayolu taşımacılığı alanında ikili ilişkilerin yapıldığı ilk antlaşma 16 Nisan 1977 tarihinde Ankara'da imzalanmıştı. Bu antlaşmaya göre, iki ülke arasında karşılıklı verilen belgeler; yetkili makamların yıllık düzenlenmesine göre belirlenecek maddesi var.

2012 yılında yapılan son antlaşmaya göre iki ülke arsında karşılıklı olarak verilecek izinler şu şekilde:

•     250 000 geçiş izinleri;
•     17 500 izin "boş-dolu";
•     32.000 izin "tam dolu";
•     1100 izinleri üçüncü ülke için.

“Memnuniyet söz konusu olursa, antlaşma devam eder.”

Her iki tarafında kabul ettiği antlaşmaya göre, bir yıl için belirlenen geçiş belge koşullarının her iki tarafında memnuniyet söz konusu olursa; sona eren antlaşmanın koşulları, bir sonraki takvim yılı içinde geçerli kabul edilir.

“Bulgaristan son antlaşmanın şartlarını istemiyor.”

2013 Eylül ayında Ankara’da ve Sofya’da gerçekleştirilen Bulgar-Türk Ortak Komisyonu toplantılarından bir sonuç çıkmamıştı. İki ülke arasında yapılan yıllık antlaşma ise; 31 Aralık 2013 tarihinde sona erdi. Bulgar tarafı 2013 yılında ki antlaşmanın şartlarının devam etmesini istemiyor. Bu nedenle tekrardan bir toplantı yapılması talebinde bulunuyor.

Bulgaristan, 2014 yılı geçiş belgelerinin adedini belirlemek için ön koşulu var. Ancak Türkiye tarafı ön koşul veya yaptırım istemiyor. Çünkü GATT anlaşmasına göre, geçiş belgesi koşula bağlanamaz. Hal böyle olunca, iki tarafın istediğini alamıyor ve iş sarpa sarıyor. 21 Şubat’ta kılıçlar çekilecek ve ya Türkiye GATT anlaşmasını ihlal ettiği için kotaları kaldıracak ya da Bulgarlar GATT’ ı hiçe sayıp kota uygulamaya devam edecek.

Bulgarlar Kasım 2013’te kendi aralarında toplanarak ön şart kabul etmeyen Türkiye’ye aşağıdaki geçiş belgesi adetlerini uyguladı.

Bulgar tarafının yapılacak olan toplantıda, 2014 yılı için verilecek izin talepleri şöyle:

•     5000 geçiş izinleri;
•     8750 izin bir "boş-dolu";
•     16 000 izinler "tam dolu";
•     550 izinleri üçüncü ülke için.

Bulgar tarafı, 2014 yılında verilen 10 bin adet Transit Geçiş Belgesi’ni; Türk Nakliyecilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “İyin Niyet” adı altında vermişti. Türkiye ise, bu belgeleri kabul etmemiş ve Bulgaristan’ın Uluslar arası Antlaşmalar uymadığını belirtmişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.