70 yaşındaki ESHOT, Hizmet Üretmeye Devam Ediyor

70 yaşındaki ESHOT, Hizmet Üretmeye Devam Ediyor

İzmir Büyükşehir bünyesinde toplu ulaşıma hizmet veren ESHOT, modern otobüs filosunun yanı sıra, bakım ve onarımda ulaştığı seviye ile öncü olmaya devam ediyor.

ESHOT, kent içi toplu ulaşımda tek bir biletle bütün taşıma modlarından 90 dakika yararlanma hakkı sunmasıyla da dünya çapında örnek olabilecek başarılı bir sistemi de hayata geçirdi.

ESHOT, birçok ilke imza attı

Kuruluşunun 70’yılını kutlayan Türkiye’nin öncü kuruluşlarından ESHOT, bu süreçte birçok ilke imza atmayı başarmış. Türkiye’de İlk troleybüs ile ilk körüklü otobüs üretimini gerçekleştiren ESHOT, körüklü otobüs üretiminde 1991 yılına kadar üretim sürecinin içinde aktif şekilde yer almış.

ESHOT’un araç bakım ve onarım biriminin üretimin de katkısıyla en iyi bakım ve onarım birimi olarak bilindiğini belirten Araç Bakım Onarım Daire Başkanı İbrahim Yetmen, “hem kamu hem de özel sektör açısından birimimizin çok başarılı olduğu ifade ediliyor” dedi.

‘1150 araca 890 personelle hizmet veriliyor’

ESHOT’un bakım ve onarım bölümünün 334 değişik hat güzergahında günlük sefere çıkan 1150 araca, 890 personelle hizmet verdiğini belirten Yetmen, hedeflerinin hızlı, en ucuz maliyetle kaliteli bakım ve onarım hizmeti sunmak olduğunu söylüyor: Toplu ulaşım hizmeti verilen 21 ilçemiz var. Yerel seçimlerin ardından bu sayı 30’a çıkacak. Şu anda bile yaklaşık 10 bin 500 km yüzölçümünde bir alana hizmet sunulmakta, dünyanın sayılı kentlerinden İstanbul vilayetinin yüzölçümünün iki katı kadar bir alana hizmet veriyoruz. ESHOT filosundaki tüm otobüs bakım onarımlarını kendimiz yapıyoruz. Kauçuk ve metal esaslı çok sayıda yedek parçanın üretimini dahi yapabiliyoruz.”

Eskiyi at, yenisin al anlayışı içinde değiliz

‘Eskiyi at, yeniyi al’ anlayışını kırmada ekip çalışması ile başarıldı. Bu bize çok büyük kazanç sağlıyor. Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte elektronik parçaların ağırlığı arttı. Genelde elektronik parçalar, arıza yaptıktan sonra atılıp yenisi takılır. Ama biz arıza yapan parçayı bulup, tamir edebilecek düzeydeyiz. Örnek olarak bazı körüklü otobüslerin kapı kumanda sisteminde 6 bin lira değerinde elektronik parça var. Onun elektronik devreleri tamamen tahrip olmuyor, 15-20 liralık bir parçası içerde yanıyor. Biz onu buluyor ve tamir ediyoruz. Yenisinin maliyet fiyatının çok çok altında maliyetle bunu yapmayı başarıyoruz. Körüklü otobüslerimizin bütün körük üretimini de biz yapıyoruz. Bir otobüs körüğü 40-60 bin lira, biz onu 10/1 biri maliyetle üretiyoruz.


Eğitimli personelle kaliteli hizmet

İbrahim Yetmen, bakım onarım personelinin meslek lisesi mezunu olmasına dikkat ettiklerini belirterek; “Teknik personelin tamamı ustalık belgesine sahip. Araç bakım onarımın her kademesinde motor meslek lisesi çıkışlı personeli çalıştırabiliyoruz, camcı, akü bakımcısı dahi olabiliyorlar. Bu hem hizmet kalitesini artırıyor, hem de bizlere güven veriyor” dedi.

71 aracı hibe ettik

Filolara yeni araç katılımı oldukça, eski araçları elden çıkardıklarını da belirten Yetmen, “20 yaşına gelmiş araçlarımızı revizyondan geçirerek İzmir’in çevre ilçeleri ve Anadolu’nun bazı belediyelerine hibe şeklinde veriyoruz. Bugüne kadar 73 aracı bu şekilde hibe ettik. Bu sayı giderek artacak” diye konuştu.

Tedarikçiler bize katkı sağlıyor

İbrahim Yetmen, tedarikçilerin garanti kapsamı süresince atölyelerinde oluşturdukları merkezde hizmet vermesinin çok büyük katkılar sağladığına dikkat çekti: Bir kere garanti ile bir süreç kaybı yaşamıyoruz, çok hızlı müdahale ediyorlar. Şu anda 300 aracın aynı marka olmasının büyük bir memnuniyeti var. Bizim burada avantajımız şu oldu; motorları, teknolojik yapıları filodaki araçlarla uyum sağladı.”


Engelliye yüzde 70 uyum

Filodaki araçların yüzde 70’inin engelli taşımaya uygun olduğu bilgisini veren Yetmen, “Bazı araçlarımızda biz aracın yüzde 5’i gibi bir maliyetle asansörlü platform monte ederek engelli taşımaya uygun hale getirdik” dedi.

Elektrikli otobüsler çok ilgimizi çekiyor

Araç üretiminde değişen teknoloji ve yakıt sistemlerini de yakından takip ettiklerini açıklayan İbrahim Yetmen, en çok ilgi duydukları teknolojinin ise elektrikli otobüsler olduğunu ifade ediyor: CNG’li otobüsler yaygınlaşıyor ama sonuçta CNG’de fosil bir yakıt. Şu anda elektrikli otobüsleri çok yakından takip ediyoruz. Burada iki kriter var. Birincisi menzil (şarjdan sonra yapılabilen kilometre) ve ilk alım maliyeti. Bunların daha iyi şartlara gelmesini bekliyoruz. Üreticilerin elektrikli otobüs kullanımına yönelik veya eski araçların bu sisteme dönüşümüne yönelik çalışmaları ilgimizi çekiyor” diye konuştu.


Avenue araçlardan memnunuz

İbrahim Yetmen, 300 Avenue’nun yakıt ekonomisinde sağladığı işletme avantajlarından kendilerinin, teknolojik düzeyinden şoförlerin, konforundan da yolcuların memnuniyet duyduğunu ifade ediyor: Filomuza 300 Temsa Avenue aldık. En üst teknolojiye sahip, yakıt ekonomisi sağlayan ve çok iyi satış sonrası hizmet verilmesi bizleri çok memnun ediyor. Şoförlerimiz Avenue’nun görüş açısının genişliği, her donanımın iyi çalışması, kışın daha rahat ve konforlu olmasından dolayı mutlular. Aracın çekişi de yüksek.

ESHOT ile ilkler

İlk troleybüs üretimi, 1966 yılında elektrik motorları ve bazı dingil ile şasi parçaları yurtdışından alınarak ESHOT’un atölyelerinde 18 adet üretilmiş ve 1990’lı yıllara kadar çalışmış. Midibüs türü araç üretimi de o yıllarda 50 adet üretilmiş ve 70’li yılların ortalarına kadar kullanılmış. Daha sonra 1982’de Türkiye’de ilk körüklü otobüs üretilmiş, 1991’e kadar olan süreçte 43 körüklü üretilmiş. 2010 yılında ilk otobüs sürücüsü simülatörü de ESHOT tarafından satın alınmış. ESHOT’un ayrıca lisanslı ileri sürüş tekniklerinin verilebildiği lisanlı bir sürüş pisti de bulunuyor.


Toplu ulaşıma destek

İbrahim Yetmen’in en büyük isteği ise toplu ulaşımın desteklenmesine yönelik düzenlemelerin yapılması: Biz masrafı çok olan bir sektörüz. Toplu ulaşımda akaryakıtın ÖTV’siz verilmesi, yedek parçadan ve biletlerden alınan KDV’nin kaldırılması büyük katkı sağlar. Toplu ulaşım desteklendikçe, hem yollarımız rahatlar, hem çevre kirliliğimiz azalır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum