80'lerde "Orta Direk" kavramı çok konuşulurdu

80'lerde "Orta Direk" kavramı çok konuşulurdu

Başrolünü rahmetli Kemal Sunal’ın oynadığı “Orta Direk Şaban” filmini izlediğimi, “Orta Direk” ile alakalı makalelerin yazıldığını ve hatta karikatürlerin çizildiğini hatırlıyorum.

Ne çok fakir ne de çok zengin olanların arasında kalan kişiler için kullanılan “Orta Gelir” kavramı, “Orta Direk” ile daha güncel hale gelmişti. 
Teknik tanımla; Orta direk, ekonominin en üst ve en alt dilimlerinin dışında kalan ortadaki üç adet yüzde 20’lik, yani yüzde % 60’lık dilimdir (Alt-orta, orta-orta ve üst-orta).

OECD’nin(Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) 2010 yılında yayınlandığı “ The Emerging Middle Class in Developing Countries” çalışmasına göre 2020 ve 2030 yılında Asya Pasific ülkeleri dışında diğer ülkelerde, Orta Sınıf’a dahil nüfusun ve bunların yaptığı harcamaların azalması bekleniyor.
 


TUİK’in 2010 yılında yaptığı “Türkiye Gelir Dağılımı” araştırmasına göre; 
• Nüfusun % 5,8’i “En Düşük Grup & İlk % 20” içinde ve % 46’4 ise “En Yüksek Grup & Son % 20” içinde yer almaktadır. Orta kısımda yer alanlar ise % 47,9’luk bölümü oluşturmaktadır.

• 2006 – 2010 yılı arasında “İlk % 20’lik Grup”, % 16 ve “Orta Grup”, % 3 artış gösterirken ve “Son % 20’lik Grup” ise % 4’lük azalış göstermiştir.

Orta Direk, ekonomilerin gelişmesi için önemlidir ve Orta Direk grubunun genişlemesi, ekonomiyi olumlu etkiler.

Daha fazla insanın Orta Direk grubuna geçmesi, bunların daha fazla harcama yapması demektir.

Bunlar; daha fazla tüketim yapacak (kıyafet, gıda, kitap, oyuncak, parfüm, araba, elektronik eşya...), daha fazla gezecek ve daha fazla dışarıda (cafe, restaurant...) yemek yiyecektir.

Daha fazla tüketim, daha fazla lojistik ihtiyaç ve daha fazla lojistik çözüm gerektirecektir.

Ancak; Orta Sınıfın veya Türkiye’deki tarifi ile Orta Direk’in Dünya genelinde Asya Pasific haricinde sayısının ve harcamalarının, azalacak olmasının nasıl etkileri olabilir?

Türkiye dış ticaretinin en fazla olduğu Amerika ve özellikle Avrupa’da Orta Direk’in sayısının ve harcamalarının azalacak olması, Türkiye’yi nasıl etkiler?
Asya Pasifik ülkelerinde Orta Direk’in çok fazla büyüyecek olmasının etkileri neler olabilir? Türkiye için fırsatlar sunabilir mi?

Türkiye’nin 2020 ve 2030 yıllarında Gelir Dağılımı nasıl olacak? 
Bu gelir dağılımında Orta Direk’in durumu ne olacaktır? 
Asya Pasifik gibi büyük bir artış mı olacak yoksa diğer ülkeler gibi azalma mı olacaktır.

Azalma veya artışa göre lojistik ihtiyaçlar nasıl şekillenebilir?
Orta Direkt, lojistiği nasıl etkiler?

Oruç KAYA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.