'ADR konvansiyonu lojistiğe yeni bir kavram getirecek'

'ADR konvansiyonu lojistiğe yeni bir kavram getirecek'

ADR’nin lojistiğe yeni bir kavram katacağını ifade eden Recep Serin, yönetmeliğin devreye girmesiyle beraber bu konuda faaliyet gösteren üreticilere de büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

Tehlikeli maddelerin karayoluyla taşınması hakkındaki yönetmeliğin 1 Ocak 2014’te uygulamaya girecek olmasına ilişkin değerendirmede bulunan Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Recep Serin, her platformda Türkiye’nin ADR konvansiyonuna katılmasının faydalarından bahsettiklerini söyledi.

“ADR’de her parçanın sertifikalı olması zorunlu”

ADR standartlarının, tankerin üretiminden önce parça tedarikinde başladığını dikkat çeken Serin, “Taşınacak ürünler ve sınıfları belirleniyor. Ekipmanlar tanımlanıyor, tasarım hesapları yapılıyor. Tasarım dosyası, yetkili onay kuruluşu tarafından onaylandıktan sonra üretime başlanıyor. Bunun gibi üretimde de birçok kurallar var. Kullanılan her parçanın sertifikası var” dedi.

ADR Standardı nasıl belirleniyor?

ADR standartlarında kaynakçının dahi sertifikasının olması gerektiğini söyleyen Serin, “Tüm kaynak dikişlerinin gözle kontrolünün ve buna ek olarak tank gövdesi kaynaklarının gözle görülmesi mümkün olmayan iç hatalarını tespit edebilmek amacıyla bu kaynaklardan film çekilerek radyografik (x-ray) olarak kontrolü yapılmakta, böylece kaynak dikişlerinin kalitesi garanti altına alınıyor” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kullanılan tüm malzeme ve ekipmanlarının uygunluk belgeleri ile birlikte temini ve izlenebilirliğinin sağlanması zorunluluk olup, tankerlerde kullanılan ekipmanlarla ilgili uluslararası normlara uygunluk belgesi istenmekte böylece bu ekipmanların oluşturabileceği riskler ortadan kaldırılıyor. Basınç ve sızdırmazlık testlerinde; hesaplamalarda esas alınmış basınç değerlerinde her bölme ayrı ayrı test edilmekte böylece tasarım doğrulanmaktadır. Bu testlere ek olarak tüm ekipmanlar bağlanıp araç bittikten sonra sızdırmazlık ve hacim doğrulama testleri yapılıyor. Tüm bu kriterler doğrultusunda yapılan çalışmalardan sonra imalatı tamamlanan araç, son kontrolden sonra yetkili makamlarca onaylanıyor.”

Tankerin ağırlık merkezinin altta olması manevra kabiliyetini kuvvetlendiriyor

Türkiye’nin zorlu koşullarına göre üretimi yapılmış olan ADR regülasyonlarını karşılayan tankerlere son derece güvendiklerini belirten Recep Serin, ADR Konvansiyonuna geçiş sürecinde taşımacıların çelik tankeri tercih edeceklerini öngördüğünü ifade ederek çelik ve alüminyum tanker üretebilen ender firmalardan biri olduklarını belirtti.

ADR’li tanker üretirken ağırlık merkezini aşağıya taşıdıklarını belirten Serin, bunun yol tutuşunu daha etkin kıldığını belirterek “Bildiğiniz gibi tankerlerdeki sıvı maddeler virajlarda veya aracın manevralarında tankerin yan yatmasına, devrilmesine veya sürücülerin aracın hâkimiyetini kaybetmesine neden oluyor.

Serin mühendisleri önemli bir çalışmaya imza atarak aracın ağırlık merkezini aşağı çektiler. Bu sayede çok daha iyi bir yol tutuş ve denge sağlanıyor. Bu da diğer ürünlerde olduğu gibi rakiplerimizden ayıran önemli bir artı değer olarak hanemize yazılıyor” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.