ADR Taşımacılığında Ertelemeler Resmi Gazete’de Yayınladı

ADR Taşımacılığında Ertelemeler Resmi Gazete’de Yayınladı

ADR taşımacılığında kullanılan Uygunluk Belgesi ve bazı model taşıtlarda ertelemeler Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yurt içinde yapılan ADR taşımacılığında kullanılan ve Uygunluk Belgesi olmadan faaliyette bulunan bazı model taşıtlarında ertelemeler, 24.10.2013/28801 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; tehlikeli maddelerin yurt içindeki taşınmasında kullanılan ve bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte trafik siciline tescilli ve Taşıt Uygunluk Belgesi/ADR Uygunluk Belgesi olmadan faaliyette bulunan araçlar için; 2006-2013 model taşıtlarda 31/12/2014, 1996-2005 model taşıtlarda 31/12/2015, 1986-1995 model taşıtlarda 31/12/2016 ve 1985 model ve öncesi taşıtlarda ise 31/12/2017 tarihine kadar Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslara göre Bakanlıktan veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum/kuruluştan taşıt uygunluk belgesini alma zorunluluğu getirildi. Belirlenen takvime uygun olarak taşıt uygunluk belgesi almayanlar için idari para cezası uygulanacağı da ayrıca belirtildi.

Mevcut taşınabilir basınçlı ekipmanlarla ilgili olarak, yine Resmi Gazete’ye eklenen geçici maddeye göre; ‘Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilgili mevzuata göre imal edilmiş olan daha önce belirlenen gazların karayoluyla taşınmasında kullanılan taşınabilir basınçlı ekipmanların, dönemsel muayeneleri, ara muayene ve istisnai kontrollerinin ilgili mevzuata uygun bir şekilde ve ilgili mevzuatta tanımlanan yetkili kişilerce yapılması ve bu kontrol ve denetimlere göre elverişli olması halinde bunların kullanımlarına müsaade edilir’ ifadesine yer verildi.

Yurt içinde yapılan ADR taşımacılığında Faaliyet belgesinin aranması hususunda ise Resmi Gazete’de belirtilen Geçici maddede; gerçek veya tüzel kişilerden Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi 01/09/2014 tarihine kadar aranmaz ifadesi ile faaliyet belgesi sürelerinde de ertelemeye gidildi. Fakat belirtilen bu tarihten sonra Faaliyet Belgesi olmayanların faaliyetlerine müsaade edilmeyeceği de ayrıca hatırlatıldı. 

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme konusu ile ilgili olarak, yürürlüğe giren geçici madde özgülünde, tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alma zorunluluğu ise 01/09/2014 tarihine kadar aranmayacaktır’ açıklamasına yer verildi.

Ek olarak; ‘Karayolları Genel Müdürlüğünce, karayolları üzerindeki tünellere ilişkin tünel kategorilerinin ADR’ye uygun olarak belirlenmesi ve işaretlenmesi 31/12/2014 tarihine kadar tamamlanır’ denilerek, ‘31/3/2007 tarihli ve 26479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Bu Yönetmelik 1/1/2014 tarihinde yürürlüğe girer ve hükümlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yürütür’ ifadesine yer verildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.