Ağır Nakliye rekabeti sevmez

Ağır Nakliye rekabeti sevmez

Yurtiçi ve Yurtdışı ağır tonajlı yük taşımacılığı yapan Erdoğanlar Uluslar arası Nakliyat Yönetim Kurulu üyesi Mutahher Erdoğan, yaptığımız röportaj da sektöre dair açıklamalar yaptı.

İzmir ve İstanbul olarak iki ayrı yerde merkezi olan ve toplam 80 çalışanın bulunduğu Erdoğanlar Uluslar arası Nakliyat; 1986 yılında girdiği lojistik sektöründe, kurulduğu tarihten bu yana ağır tonajlı yük taşımacılığı yapıyor.

“Türkiye’de her taşıma için ayrı belge almak zorundasın.”

Taşıma izin belgeleri konusuna da değinen Erdoğan şunları söyledi: “Avrupa’da taşıma izin belgeleri bir yıllığına çıkıyor ancak Türkiye’de her gidişin için alıyorsun bu belgeyi. Avrupa’da aracın taşıma yapabileceği standartları yazıyorsun (yüksekli,tonaj,boyut) ve yetkililere yolluyorsun onlarda sana izin belgesi veriyorlar. Bu belge ise bir yıl boyunca geçerli oluyor ve yıllık yenileyerek belgeyi kullanmaya devam ediyorsun. Türkiye’de ise her taşıma için her gideceğin yer için ayrı ayrı belge almak zorundasın. Bu durum zaman açısında bizleri zorluyor. “

“Karayolları her şeyi bizim yerimize düşünüyor.”

Türkiye’de yurtiçi taşıma yapmak için karayollarına başvurduklarını söyleyen Erdoğan, “Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, taşıyacağımız yükün tonajı ve ebatlarını yolluyoruz, gideceğimiz yeri de söylüyoruz onlarda bize izin veriyor, izin vermekle kalmayıp kullanacağımız güzergaha kadar her şeyi planlayıp bize yolluyor.” Dedi.

“Otobanlara giremiyoruz.”

Biz ağır tonajlı taşıma yapan araçlar otobanlara giremiyoruz. Yalnızca e5 yollarından gidiyoruz. Ancak e5 tehlikeli bir yol sürekli şehir içine girebileceğiniz, sürekli dur kalk yaptığınız bir yol bu ağır yükle e5 de sürekli dur kalk yaparak ilerlemek oldukça zor.

“En büyük sorunlarımızdan biri kantar.”

Mutahher Erdoğan,en büyük sorunlarından bir tanesinin kantar sorunu olduğunu ve bu sorundan dolayı çok fazla ceza yediklerini dile getirdi. Bölünemez parça taşıdıklarını ve bu parçaların bölünemediği için kantarda tonajı fazla geldiğini söyleyen Erdoğan, “Kantarcılar acımasız, bölünemez ürün taşıdığımız için kantarda tonaj fazla geliyor. Bu nedenle kantarcılar bize sürekli ağır cezalar yazıyor” dedi.

“Ağır nakliye, rekabeti sevmez.”

Erdoğan, sektörde çok fazla rekabetin olduğunu ve bu rekabetin sonucunda firmalar birbirilerini zor durumda bırakarak iş aldıklarını ve aldıkları işlerin olması gereken tutarın altında olduğunda kendilerini zor duruma soktuklarını dile getirdi. Erdoğan buna ek olarak şunları söyledi : “Firmalar hiçbir maliyet ve kazanç hesaplaması yapmadan sırf rekabet etmek için iş alıyorlar bu da bir süre sonra kendilerini sıkıntı sokmaları anlamına geliyor. Bunun sonucunda firmalar sürekli batıyor.”

“Sektörün en büyük sıkıntısı, şoförler.”

Erdoğan, şoför konusunda şoförlerin eğitilebileceği okullar açılması gerektiğini ve hem teknik hem ahlaki yönden şoför adaylarının eğitilmesi gerektiğini dile getirdi. Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: “ Eskiden diğer bütün firmalar gibi bizde istemediğimiz olaylar yaşadık. Şoför fazla para kazanmak için bize yalan konuşuyor, Arabayı bağladılar, araba arza yaptı gibi yalanlar söyleyerek bizden para istiyordu. Eskiden şuan ki gibi ulaşım bu kadar kolay olmadığından gidip denetleyemiyordun. Şoförün yalan konuştuğunu bile bile yolluyorduk parayı. Ama artık daha kolaylaştı işimiz, takip sistemi ile hangi şoför nerede, ne yapıyor, benzini nereden alıyor, araç ne durumda nerede uyuyor hepsini görebiliyoruz ancak yine de şoförler eğitim almalı.

“Takograf derdi bitmiyor.”

Takograf konusunda da oldukça dertli olduklarını dile getiren Erdoğan, ağır tonajlı yük taşıması yaptıkları için hız limitlerinin; diğer TIR’lara oranla daha aşağı da olduğunu bu nedenle de çok ceza yediklerini sözlerine ekledi. Erdoğan: “Haftalık 8-10 bin lira ceza ödüyoruz. Bazen bu rakamları günlük ödüyoruz.” Dedi.

“Kazakistan’da bazı yollar ham yol.”

Türki Cumhuriyetleri taşımaların zorluğundan bahseden Erdoğan, Kazakistan’da bazı yolların ham yol olduğunu bununda araçlara ciddi zararlar vererek maliyetlerini artırdığını belirtirken, Avrupa’ya taşıma yapmanın, bir çok belge istenmesine, bir çok izin istenmesine ve çok fazla kural olmasına rağmen daha kolay olduğunu belirtti.

“Iveco ve Volvo’dan şaşmayız.”

Erdoğan ilk araçlarının İveco olduğunu ve şuan filolarında İveco, Volvo ve Renault marka araçlarını olduğunu söyledi. 2014 de iki adet Volvo FH 750 aldıklarını söyleyen Erdoğan, “Yeni aldığımız Volvo FH 750 çok güçlü araçlar, artık daha yüksek tonajlı işler yapıyoruz ve bu nedenle daha güçlü araçlara ihtiyacımız vardı o yüzden FH 750’yi filomuza kattık.” Dedi.

Erhan Tekindur

erdoganlar-nakliyat-uluslararasi-nakliyat-depo.jpgerdoganlar-nakliyat-uluslararasi-nakliyat-depo-antrepo.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.