“Ağır vasıtaların kaza yapma oranı çok yüksek”

“Ağır vasıtaların kaza yapma oranı çok yüksek”

Ağır vasıta araçların binek araçlara göre daha fazla kaza yaptığını ifade eden UTD Başkanı Mustafa Çobanlı “ Ağır vasıta araçları otomobillere oranla 4 kat fazla kaza yapıyor” dedi.

UTD/Uluslararası Takografçılar Derneği Başkanı Mustafa Çobanlı trafik kazalarında yaşanan ölümlerin yüzde 30’dan fazlasının ağır vasıta araçlarıyla yapılan kazalardan dolayı olduğunu ifade ederek ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kazalarda çekici, kamyon ve otobüslerin büyük rol oynadığını söyledi. Yaşanan trafik kazalarının yüzde 90’ının sürücü hatalarında dolayı oluştuğunu belirten Çobanlı, Ağır vasıtaların kaza yapma oranı otomobillere göre 4 kat fazla. Yani her 100 otomobilden 1'i kaza yaparken, her 100 ağır vasıtadan 4'ü kaza yapıyor ve en öneli sürücü hataları yorgun ve uykusuz araç kullanmaktan dolayı olurken, hız ihlalleri de bunda büyük rol oynuyor. ” şeklinde konuştu.


“1 milyon aracın takografı uygunsuz”
özellikle ağır vasıta araçlarının takograf ve yol kontrollerinin çok sık denetlenmesi gerektiğini söyleyen Çobanlı, sürücülerin takograflarının ölçümlemelerini 2 yılda bir olmak üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş servislerde yaptırmaları gerektiğin de vurguladı. UTD Başkanı Mustafa Çobanlı, “Ağır vasıtalarda yasal çalışma süresi ve hız konusunda gerekli denetimlerin sağlıklı yapılabilmesi için öncelikle takografların doğru ve hatasız çalıştığından emin olmak gerekir. Bu konuda başka bir kontrol de yapılmadığından, trafikte dolaşan yaklaşık 1 milyon aracın takografı uygunsuz, kalibrasyonsuz ya da hileli. Bu problemin acilen çözülmesi ve araç muayene istasyonlarında yapılan takograf kontrollerinin derhal ağır kusur kapsamına alınması talebimizi tekrarlıyoruz. Konunun takipçisi olmaya kararlılıkla devam edeceğiz ve gerekirse hukuki yollara başvuracağız” diyerek takografın kalibre ettirilmesi ve yapılan kalibrasyonun korunması için de cihazların damgalatılması gerektiğini sözlerine ekledi. www.tasimacilar.com 11.09.2012 / 18:46