Akgül; ”Türkiye’deki otobüs parkının yüzde 90’ının değişmesi lazım

Akgül; ”Türkiye’deki otobüs parkının yüzde 90’ının değişmesi lazım

Otokar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül 2012’de geçerli olacak engelli ulaşımına uygun araç şartının Türkiye’de var olan otobüs parkının yüzde 90’ının değişmesi anlamına geldiğini söyledi.

2012 yılının Temmuz ayından itibaren kent içi ulaşım araçları engellilerin ulaşımına uygun hale getirilecek. Bu otobüslerin hemen hepsinin alçak tabanlı olmasını ya da mevcut basamaklı otobüslere lift takılmasını gerektiriyor. Bu zorunluluk özellikle halk otobüsçülerinin kabusu haline gelirken; Otokar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, 2012 regülasyonunun Türkiye’de mevcut otobüs parkının yüzde90’ının değişmesi anlamına geldiğini söyledi. Akgül; “Türkiye’de değişmesi gereken çok otobüs var. Büyük belediyelerin son bir kaç yılda aldığı alçak tabanlı hariç bütün parkın değişmesi gerekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi son 2-3 yılda 1000’den fazla doğalgazlı -basamaklı otobüs0 ve bu otobüsler regülasyona uygun değiller.” dedi. Şaseli otobüsler lift takmaya uygun değil Akgül, şaseli otobüslerin lift takmaya uygun almadığının da altını çizdi. “Şaseli araçlara engelli asansörü takma imkanı yok. Gövdenin ortasından koskoca şase geçiyor. Onu kesemezsiniz. Liftin kalınlığı 1 basamak kadar. Şasenin altına takılsa nereden çıkacak, yolda vurur gider. Mevcut araçlara yapıları itibari ile lift takmak mümkün değil” diyen Akgül, 7 Temmuz 2012’den itibaren devreye giren bütün araçlar alçak tabanlı olacak. O tarihten önce alınanlarda ise dönüştürebilecek otobüsler var dönüştürülemeyecek olanlar var. Dönüşmeyecek olnalar parkın yüzde 90’ı. Rakam çok yüksek ve bu milli servet. Bu kadar aracı üretemeyiz. Avrupa’nın hurdalarını alıp pazara sokmak da mantıklı değil. Bunu 80’lerde yaşadık. Çözüm pazarda dönüştürelemeyecek araçlara ömür verilmesidir. Mesela 10 yaşını geçen araçlar 2002 ve altı model araçlar çalışamaz denecek.Ömrü dolan araç çıkacak yerine yenisi gelecek.” sözleri ile çıkış noktasını gösterdi. Otokar sürece 2007’de hazırlanmaya başladı Otokar’ın bu sürece 2007 yılından bu yana hazırlandığını belirten Basri Akgül, engelliye uygun ulaşım aracı kararının 2005’te alındığına ama kimsenin bunun farkına varmadığına dikkat çekti. 5 senedir konuya yeteri kadar önem gösterilmedi. Bunun ortaya çıkarılmasında bizim Otokar olarak çok büyük emeğimiz var. 2007’de alçak taban aracı çıkarmamız tamamen 2012’ye hazırlıktı” diye konuşan Akgül, Otokar’ın araçlarının örme şase olması sayesinde kolayca engellil ifti takılabileceğini kaydetti. Akgül sözlerine şöyle devam etti: "Biz 2010’dan itibaren 2011 model basamaklı otobüslerimizi engelli taşıma alt yapısı ile verdik. Bu araçlar asansör takılabilecek alt yapıya sahip, orta kapılar dışarı açılıyor. Asansör alınacak, vidaları sıkılıp, fişi takılacak. Hem 9 metre, hem 12 metre otobüslerimiz asansör takılmaya göre tasarlandı.”


Asansörlü Sultan’lar Fransa’da Sultan modeli hariçbütün araçların örme şase olduğuna dikkat çeken Akgül; basamaklı-basamaksız zorlamasının yapılmadığı Avrupa’ya hem basamaklı hem basamaksız araç ihraç ettiklerini belirtti. Akgül, Sultan’ların asansörlü tiplerinin Fransa’ya servis ulaşımında kullanılmaküzere ihraçedildiğini vurgularken; Türkiye’de basamaklı ya da basamaksız araç kararını Belediyelerde UKOME’lerin verebileceğini dile getirdi.


Elif ÖZYILMAZ www.tasimacilar.com