Akıllı otobüsler İstanbul’a yayılıyor

Akıllı otobüsler İstanbul’a yayılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İETT tarafından kartal bölgesinde kullanılmak üzere alınan 110 adet otobüsün tanıtım töreni Kartal Sahil Meydanı’nda gerçekleştirildi.

İETT bünyesinde Kartal’da kullanılmak üzere büyük bir törenle hizmete giden engelli ulaşımına uygun otobüslerde internet kullanılabildiği gibi cep telefonu şarj edilebiliyor. Bisiklet kullanıcılarını da düşünen İETT sisteme ek olarak eklediği bir aparat ile bisiklet kullanıcılarının rahatlıkla seyahat edebilmelerine de olanak sağladı. Hizmet alım törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti Milletvekilleri Erol Kaya, Alev Dedegil, İsmet Uçma, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.


20 otobüste bisiklet koyma aparatı var

Sadece kartal bölgesinde çalıştırılacak 110 adet otobüsün 20 tanesine bisiklet koyma aparatı yerleştirildi. Bu sayede bisikletiyle seyahat etmek isteyen yolculara da kolaylık sağlandı.

Törende bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kartal’da çalıştırılmak üzere hizmete alınan otobüslerin dünyada çok az bölgede kullanıldığını söyleyerek otobüslerdeki farklı uygulamalar hakkında bilgi verdi.

“Bisiklet aparatlı otobüslerin sayısı talebe göre artacak”

Maltepe ve Beylikdüzü hattında çalıştırılmak üzere hizmete aldıkları araçlarda da internetin kullanılabileceğini ve cep telefonlarının şarj edilebileceğini ifade eden Topbaş, Hizmete girecek 110 otobüsün 20 tanesinde bir farklılık olduğunu ve bisiklet kullanıcılarına da kolaylık getirildiğini söyledi. Topbaş, “Otobüslerimizde artık internet var. Bunu tanıtmıştık. İsteyen mobil cihazlarını hızlı şekilde şarj da edebiliyor. Bugün hizmete aldığımız otobüslerde ise bisiklet aparatı var. Kartal-Kadıköy sahil yolu, Küçükçekmece-Eminönü sahil yolu, Sarıyer-Kabataş sahil yolundaki hatlarda hizmet verecek olan otobüslerde vatandaşlarımız bisikletlerini hızlı ve kolay bir şekilde otobüsün önüne yerleştirip otobüse binip seyahat edebilecek” diyerek talebe göre sayının artacağını sözlerine ekledi.

2004 yılından bugüne İETT filosundaki 2 bin 451 otobüsün yenilendiğini söyleyen Topbaş, filo’ya 1.705 aracın da dahil edildiğini hatırlatarak araçların toplam değerlerinin 930 milyon TL’ye mal olduğunu ifade etti.


“Hayaldi, gerçek oldu”

“İstanbul’da metrodan bahsetmek hayaldi” diyen Topbaş, artık bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü şu sözlerle aktardı : “Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla hattı olarak metronun yakın zamanda tamamlaması ile şu anda Kartal’a kadar olan hat bu bölge ye ciddi anlamda hizmet verecektir. Bu metro Cumhuriyet tarihinin en büyük metrosudur. 3 milyarlık yatırımı ile en büyük yatırımdır.”

“İkarus dönemi bitti, akıllı otobüsler dönemi başladı”

Ikarus otobüslerinin devrinin bittiğini, artık akıllı otobüsler devrinin başladığını söyleyen Topbaş, “Artık kurtuldunuz, artık akıllı otobüs devri başladı. Bu otobüslerle bisikletinizle bile yolculuk yapabileceksiniz. Bizim otobüslerimiz Euro 5 motorlu, engelliye uygun, egzoz gazı vermeyecek otobüsler. Artık kokan sıkıntı veren otobüslerin dönemi bitti. Yeni çözümler arıyoruz. Farklı çözümlerle yoğunlukları azaltıcı çalışmalarımız var. Araçlarımız sürekli dezenfekte ediliyor. Bunlar bilinmeyen çalışmalardır bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından kurdele keserek otobüsleri hizmete sokan İBB Başkanı Kadir Topbaş, araçların önünde bulunan aparatlara bisikletlerin nasıl yerleştirileceğini basın mensuplarına gösterdi. 


 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum