Alcoa jantları Türkiye piyasasında yerini aldı

Alcoa jantları Türkiye piyasasında yerini aldı

Dünyada 61 bin çalışanı ve 25 milyar dolar cirosu ile jant üretimi yapan Alcoa Wheel Products Europe Avrupa’da gösterdiği satış performansını Türkiye’de de yakalamayı amaçlıyor.

Konuya yönelik olarak Alcoa ürünlerinin sergilendiği Comwex fuarında konuştuğumuz Alcoa Türkiye Satış Müdürü Abdullah Aydın, Alcoa’nın Türkiye pazarında uzun bir geçmişi olmadığını söyleyerek Türkiye’de gelişen bir Pazar olduklarını belirtti.

Jant yakıt tüketiminde de kendini hissettiriyor

Müşterilerin jant alırken oldukça seçici davrandığına dikkat çeken Aydın, jantın sağlamlığı, ağırlığı, konforlu oluşu, yakıt tüketiminde sağladığı avantajlara dikkat ettiğini belirterek “müşteri bir jantta her şeyden önce sağlamlık bekler. Kaldırıma vurdunuz, çukura girdiniz, üstüne yük attınız hiç bir şey olmaması lazım. İkinci olarak hafif olmasını ister, eğer bir jant 1 ton geliyorsa 12 jant takan ticari araç sahibi toplamda 12 ton gelen araç yük atamaz. Jant lastik ve fren sistemi ile bağlantılı. Bir jantın lastiğin ve fren sisteminin ömrünü arttırması lazım. Konforla direkt alakalı çünkü dönen bir cisim yani mükemmel bir yuvarlaklığa sahip olması lazım. Yakıt tasarrufuyla direkt alakalı. Ne kadar ağır olursa o kadar çok yakıt tüketimi olur. Alcoa’nın avantajları ise tam olarak bu noktada geliyor. Alcoa kendi bulduğu dövme teknolojisi ile üretim yapıyor. Dövme teknolojisine tek bir silindirlik alüminyum blok alınır, belli bir dereceye kadar ısıtılır. Belli bir preste jant şeklini alır. Bu pres 8 bin tonluk bir prestir” diyerek üretilen Alcoa jant teknolojisiyle ilgili de bilgi verdi.

Jantlar kaldırıma vurularak test ediliyor

Alcoa’nın jant yapısını oluştururken belli testlerden geçtiğini aktaran Aydın, Alcoa jantların Türkiye’deki TSE’nin Japon versiyonu olan bir kurum tarafından test edildiğini söyledi. Test ile ilgili bilgi veren Aydın, “Burada yapılan testteki 50 km hızla giden bir araç jantın ya da lastiğin köşesini kaldırım taşı gibi sert bir cisme vurursa ne olur? Bu testte 910 kilogramlık bir ağırlık alınıyor jantın köşesine vuruluyor. Böylelikle kaldırıma vurma etkisi yaratılıyor. Çelik jant hava kaybı olabilecek şekilde deformasyona uğruyor. Bu aracınız yolda kaldı demek. Jantınızın gittiği gibi lastiğinizin de gitmesi çok olası çünkü hava kaybeden bir lastik ya patlayacaktır ya da jantın lastiği kesmesi sonucu olacaktır. Kaza yapmayabilirsiniz ama kaza yapma riskiniz de yüksek. Döküm teknolojisiyle üretilen yani bizim gibi tek bir bloktan dökülerek değil de eriterek kalıba dökülerek üretilen jant testi geçemiyor kırılıyor. Alcoa’da da hiçbir hasar yok testi başarı ile geçebiliyor. Bu çok önemli çünkü güvenlik birinci derecede önemli. Tankerler otobüs firmaları 50 kişinin taşındığı ya da bir bomba etkisi taşıyacak kadar yakıtın, tehlikeli maddenin taşındığı bir aracın kesinlikle kaldırım gibi bir yere vurması sonucu yolda kalması, devrilmesi, kaza yapması kabul edilecek bir şey değil” dedi.

“Bir jant sağlam olduğu kadar hafif de olmalı”

Sağlam bir jant yapmanın Alcoa için oldukça kolay olduğunu ifade eden Aydın, asıl meselenin hem sağlam hem de hafif bir jant yapabilmek olduğunu bunun içinde kullanılan malzemenin önemli olduğunu belirtti. “Alüminyum metale göre öz kütlesi daha düşük olan bir malzemedir. Dolayısıyla bizim jantlarımız piyasada kullanılan çelik alternatiflerin yarısı ağırlığında” diyen Aydın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim jantımız 23 kg iken çelik jantlar 41 kg. hafiflik çok önemli çünkü bugün her şey artık verimlilik üzerine dökülüyor. Daha verimli çalışan araçlar, daha verimli çalışan lastikler, daha verimli çalışan şanzıman sistemleri… Yaptığımız her çalışmanın sonucunu maksimum seviyede alabilmeliyiz. O zaman hafiflik burada çok ön plana çıkıyor. Çünkü yük taşıyan bir araç, ne kadar aracı hafifletirsek o kadar yük taşıyabilir. Aynı seferde daha fazla mal taşıdığı için çevreye daha az zarar verir, daha az yakıt tüketir, arabası daha az yıpranır. Daha az araçla aynı yükü taşıyabilir. Daha az şoför kiralaması gerekir vs… diğer taraftan dolu gittiği zaman daha fazla yük taşıyabilen bir araç boş geldiği zaman da daha hafif olduğu için daha az yakıt tüketecektir. Bu da şu anda dünyanın özellikle Avrupa ve Amerika’nın üzerine en çok durduğu nokta.”

“Çelik jant kaynaklı, Alüminyum jant tek parça olarak üretiliyor”

Kullanılan çelik jantları tamamında kaynak olduğunu fakat Alcoa’nın jantları tek bir parçadan üretildiğini belirten Aydın, Alüminyumdan ürettikleri jant ile ilgili olarak “Dünyada en iyi iletken malzeme altındır. Altından jant yapamayız. İkinci madde alüminyumdur. Lastik ve fren sistemi ısı üretir. Lastiğin ve fren sisteminin bir numaralı düşmanı ısıdır. Isınan lastik daha çabuk aşınır. Isınan fren sistemi daha çabuk biter. Her şeyin verimli ve ekonomik olması lazım. Mantıklı çözümler üzerinde yürümemiz lazım. Alüminyum çeliğe göre 3 kat daha iyi ısı transferi sağladığı için fren sisteminden gelen ısı jantta depolanmaz havaya transfer edilir. Bu da lastiğin topuk bölgesinde yani jant ve lastiğin birbirleriyle temas ettiği noktada çelik janta ısı birikimi olurken Alcoa’da olmaması demek” şeklinde açıklama yaptı. Çelik jantlarla ilgili bazı bilgilerin kullanıcılar tarafından yanlış bilindiğini de aktaran Aydın, “Piyasada çelik jant olarak bilinen jantlar alüminyum janttır. O parlak güzel görünen jantların tamamı alüminyum janttır. Aklınızdaki o çeliğin daha sağlam alüminyumun daha kötü olduğu izlenimi aslında alüminyum jantlar daha sağlam olduğu için aslında onlar çelikmiş gibi bilirsiniz. Siz çelik jant takdir dediğinizde aslında alüminyum jant taktırıyorsunuz ama adına çelik jant diyorsunuz. Alüminyum dökme, alüminyum jant, çelik janttan 4 kat daha sağlam… Kaldırıma vurma testlerinde daha başarılı” dedi.

Alcoa eski jantları yenileriyle değiştiriyor

Eski jantlarını yeni Alcoa jantlarla değiştirmek isteyen filo sahiplerine de kolaylıklar sağladıklarını belirten Aydın, “Eğer kullanılabilir durumdaysa distribütörlerimiz eski jantları belli bir bedel karşılığı alıp farkı çıkartabiliyorlar. Eğer jant kullanılamayacak durumdaysa tabi ki olay farklı bir boyuta geliyor ama bizim amacımız müşteriye yardımcı olmak. Onun ekonomik ve mantıklı çözümlerle yola devam etmesini sağlamak. Elimizden gelen ne ise orada yapıyoruz. Müşterinin kullandığı çelik jantı alıp, yerine alcoa somonu, somon kapağı, bakım setleri ile bir komple paket yapıp her bir araç için şu kadar fark çıkıyor gibi çalışmalarımız oldu. Bundan sonra da olacak” şeklinde konuştu. Tanker taşımacılığında yıllık ortalama 120 km yapan bir firmanın 1 yılda verdiği bir parayı geri alabildiğini ifade eden Aydın, “Bu bazı firmalar için özellikle de otobüsler için çok daha kısa. Çünkü bir tanker 100-120 bin km yaparken otobüs 300-350 bin km yapıyor. Sadece yüzde 1 yakıttan tasarruf sağladığınızda 7 ay gibi bir sürede paranızı geri alıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Oya KAYA
www.tasimacilar.com


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum