Ali Avcı liman kullanımının önemine değindi

Ali Avcı liman kullanımının önemine değindi

Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, bünyelerinde bulunan şirketlerle ilgili olarak çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla Yenibosna’daki Ceynak Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Liman ve Lojistik hizmetlerini birlikte veren tek firma olduklarını ifade eden Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Akdeniz, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerindeki önemli ticaret merkezlerinde yaptıkları yatırımların maliyetlerin aşağı çekilmesinde önemli rol oynadığını belirtti. “Şirket olan ilklerin öncüsü olduk”
Şirket olarak ilklerle anıldıklarını söyleyen Avcı, Tarım Lojistiğinde, limancılıkta ve temizlik hizmetleriyle hizmet veren ilk firmalardan olduğunu sözlerine ekleyerek” Bunlara baktığımızda bizim diğer şirketlerden biraz daha farkımız var diye düşünüyorum” dedi. 2008 yılında özelleştirilen Samsun limanını ihale yoluyla 125,2 milyon dolar ödeyerek 36 yıllığına kiraladıklarını söyleyen Avcı, neler yapabileceklerini planlayarak limanı bugünkü haline getirdiklerini belirterek “Kısa bir sürede hızlı bir şekilde limanı baştan yaratınca, hakikaten şu anda samsunda gerekse bölgede hem takdir göre hem de şaşkınlıkla bu kadar kısa sürede bu liman nasıl bu hale geldi anlamında çok da olumlu ve haklı geri dönüşümler almaya başladık” dedi.


Talebe göre arz değil, arza göre talep ilkesi
Ticarette talebe göre arz olduğunu söyleyen Avcı, şirket olarak tam tersini yaptıklarını ifade ederek “Biz ise önce arzı oluşturduk. Hizmet çeşidimizi ve kalitesini arttırdık. Sonra da müşterinin ayağına gidip kendilerine nasıl bir imkan sunduğumuzu anlattık. Bu uygulama Samsun Limanı cazibe merkezi yaptı” diye konuştu. Limanın genişlemesine yönelik yatırımlarının devam ettiğini belirten Avcı, 50 milyon dolarlık bir yatırımın daha söz konusu olduğunu ifade ederek 35 milyon dolarlık kısmını tamamladıklarını söyleyerek, Türkiye Deniz işletmelerine ait olan ve demiryolunun da olduğu tek limanı olan Zonguldak limanında da yatırımları olduğuna dikkat çekti. “2023 yılı ihracat hedeflerini tutturmak için liman yatırımları önemli”
Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri içinde 500 milyon dolarlık bir ihracat’ın yattığını belirten Avcı, önümüzdeki 10 yılı içinde bunun sağlanmasında limanlara yapılan yatırımın iddia etti. Avcı, “bunu iyi bir liman altyapısıyla iyi bir yol ve ulaşım ve lojistik desteğiyle sağlarsınız. Bunları sağlamadan dış ticareti geliştiremezsiniz. Çünkü birbirini tamamlayan sektörler ticaretin içinde olmalı. Biz kendi üzerimize düşeni orada yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. “Karadeniz limanı ticaretin can damarı”
Karadeniz limanından yapılan ticaretin önemli olduğunu belirten Avcı, Türkiye’nin son zamanlarda Kuzeyindeki ülkelerle yaptığı ticaretin önemli ölçüde arttığını bunun en canlı örneğinin Rusya olduğunu söyledi. Rusların en büyük problemlerinin mallarını ülke dışına çıkartırken yaşadığını ifade eden Avcı, karlar yağdıktan sonra sorunların arttığına dikkat çekerek Karayolunda ve deniz yolunda sıkıntı yaşadıklarını demir yolunda ise Türkiye ve Rusya arasında yapılan ikili anlaşma ile Kafkas-Samsun demir hattının kurulduğunu söyledi. “Kent trafiğine liman trafiği karıştırılmamalı”
Avrupa’da kent trafiği ile liman trafiğinin ayrıldığını söyleyen Avcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çakışmadan liman günlük işine devam eder şehirde günlük hayatına devam eder. Ancak elleçlemede yöntemler vardır. Çevreci bir sistemle işinizi çözerseniz problem olmaz. Bakın biz ne yaptık, eskiden böyle bir sistem varmış vagon geliyormuş buraya giriyor. Her taraftan tozlar çıkıyor buradan gidiyor bantlarla bir yere gidiyor. Biz bu sistemi kaldırdık. Vagon geliyor. Hiç toz olmadan aşağı düşüyor. Hemen gerisinde kapalı bir bantlı sistem yaparak bak buradan da alıyoruz. Buradan da kapalı bir depoya koyuyoruz oradan da gemiye yüklüyoruz.” Eskiden cevher taşımasının yasaklandığını da söyleyen Avcı yaptıkları taşıma modeliyle yüklü miktarda cevher taşıdıklarını da sözlerine ekledi. Sistemin TCDD’nin hiçbir tesisinde olmadığını söyleyen Avcı trenin deponun içine girmesiyle boşaltımın yapıldığını ve çevredekilerin herhangi bir toz olayına maruz kalmadıklarını da belirtti. www.tasimacilar.com 13.11.2012 / 20:44