Ali Osman Ulusoy ‘’ İranla olan sorunları çözeceğiz ‘’

Ali Osman Ulusoy ‘’ İranla olan sorunları çözeceğiz ‘’

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy son zamanlarda İran ticaretinde yaşanan sıkıntıları yorumladı. Ulusoy, sıkıntıların aşılacağını ifade etti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı (TTSO) Ali Osman Ulusoy ile Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu 2011 yılı faaliyetleri ve 2012 yılı hedeflerini kapsayan basın toplantısı düzenlediler. TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy konuşmasında, başkanlığını yaptığı Türk-İran İş Konseyi’nin çalışmalarını anlattı, Türkiye-İran ticaretinde yaşanan sorunların çözümü için yapılacak görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Meclis Başkanı Ulusoy: “Türkiye ile İran arasındaki transit taşımacılıktaki sorunları çözmek için adımlar atacağız”
Ulusoy, İpekyolu transit taşımacılığının sadece Trabzon’u değil, bölgedeki 15 ili yakından ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Ulusoy, bu taşımacılıkta İran tarafının akaryakıt, Türk tarafının da yol vergisiyle ilgili sıkıntıları bulunduğunu dile getirdi. Bu problemlerin çözümü için Ankara ve İran’da bazı görüşmelerde bulunacağını ifade eden Ulusoy, “Bu toplantıdan sonra İran Başkonsolosuyla görüşmemiz var. Takdir edersiniz Amerika’nın dünya genelindeki uygulamalarının yanında İran’ı zorlaması bankalar, gümrükler, mevzuatlar açısından bizi de biraz sıkıştırmıştır. Ama yine Türk ve İranlı işadamları hiçbir şey kaybetmemiş, şu veya bu şekilde işlerini yürütmüştür. Bizi düşündüren yegâne konu İranlının kendi vasıtalarına akaryakıt sorunu, İran’ın da bizden aldığı yol vergisi var. Bunlarla ilgili Ankara’da görüşmelerimiz olacak. Bunları hallettiğimiz zaman işimiz kolaylaşacak. Bu bölgenin 15 ilinin vasıtası çalışacak, oteli, lokantası, çalışacak. Eski günler gibi olmayacak ama oldukça iyi bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz.” dedi. Hacısalihoğlu: “Temel amacımız oda üyelerimizin ekonomik potansiyellerini artırmak”
TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise konuşmasında 2011 yılı faaliyetlerini özetledi, şehrin ekonomik yönden gelişimini gösteren bilgiler verdi. Trabzon ekonomisinin son yıllarda önemli bir gelişme içinde olduğunu dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, “Son 3-4 yıldan beri elimizde olan verilere bakıldığında şehrin ekonomisinde yüzde 14–17 oranlarında büyümeler yaşanmaktadır. 2011 yılında ise bu büyüme yüzde 24 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar şehrimizin ne kadar büyüdüğünü göstermektedir. Bir başka canlı örnek de şehirlerin yarışında kendini ön plana çıkaran ihracat rakamlarına bakıldığında Trabzon 1 milyar 240 bin liralık ihracat rakamıyla 15. sırada yer almıştır” dedi. “Çok önemli projeler yürütüyoruz”
TTSO olarak 21,5 milyon Euro tutarında proje yürüttüklerini dile getiren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: “Üyelerimizin ticari gelişimlerinde özellikle AB hibe fonlarından aldığımız Bakanlık ve yaptığımız projelerde Türkiye’de 6. sıradan 7. sıraya geldik. 21.5 milyon Euro tutarında proje yürütülmektedir. Bunların içerisinde şehrin geleceği açısından çok çok önemli projeler de bulunmaktadır. KOSGEB hibelerine, AB hibelerine, Kalkınma Ajansı’nın hibe programlarına, proje hazırlama konusunda tüm üyelerimize yönelik faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Üyelerimize verdiğimiz eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden dolayı da bir ücret almamaktayız.” “Teknolojik Üretim Merkezi Trabzon’u dünyanın sayılı yerlerinden biri yapacak”
Başkan Hacısalihoğlu, 2012 yılında üzerinde durulacak önemli konulardan birisinin de Teknokent’te kurulması planlanan Teknoloji Üretim Merkezi olduğunu ve bu merkez sayesinde Trabzon’un çok önemli bir konuma geleceğini ifade ederek bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu merkez, Türkiye’de hatta dünyada sayılı merkezlerden biri olacak. Şehrimizde üniversitemiz var, üniversite-sanayi işbirliğini ön plana alarak gençlerimizi yetiştirerek bu sistem içinde üretime dönük hem kendilerine hem de piyasaya iş yapma konusunda çalışan firmalarda iş bulmaları açısından çok önemsediğimiz bir konu. Yaklaşık 25-30 milyona yakın bir yatırım miktarı ile bu gerçekleşecek. Bu konuda eğitim faaliyetlerimizi başlatmış bulunmaktayız. Bunun altyapısı insan. İnsan olmadan bu faaliyetlerin hiçbirisi hayata geçemiyor. 2012’de bu sistemi tamamlamayı planlamaktayız.” ''Demiryolu projesi de önümüzdeki yıllarda hayata geçecek”
Suat Hacısalihoğlu“Geleceğe dönük olarak durduğumuz belki 20 yıl öncesinden de Trabzon’da demiryolu konusunda hazırlatmış olduğumuz projeler var. Trabzon-Erzincan, Trabzon-Batum hatta Trabzon Limanı’ndan vagon aktarma şeklindeki projeler. Çalışmalarımız bu konuda devam ediyor. Hükümetin de bu konuda çalışmaları devam ediyor. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda ödenek ayrılmak suretiyle bu konu da hayata geçirilecek konulardan bir tanesidir.” dedi. Hayati Akbaş-Artvin www.tasimacilar.com 23.01.2012 / 16:40