Aliağa'da dev anlaşma

Aliağa'da dev anlaşma

Aliağa Kompleksi’nde kurulacak olan konteyner limanının işletilmesi hususunda nihai anlaşma imzalanmak üzere ön anlaşma imzalandı.

Ön anlaşma Petkim’in iştiraki Petlim ile Hollandalı APM Terminals şirketi arasında imzalandı. Yapılan açıklamada, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, SOCAR olarak Petkim’i satın aldıklarında 5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu planladıklarını açıkladıklarını anımsattı. Çevre açısından sorunlu ürün enerjiye dönüşecek
Kenan Yavuz şunları söyledi; “Şu anki üretim kabiliyetimiz enerji ihtiyacımızı karşılayamayacağı için rafineriyle entegre, ekonomik değeri düşük ve çevre açısından sorunlu ürünleri Türkiye’de ilk kez ileri teknoloji ve çevreci bir yaklaşımla enerjiye dönüştüreceğiz. Bugün 220 megavat olan elektrik üretimimizi rafineriyle beraber 3 kat artırarak 800 megavata çıkaracağız. Bu yatırımımız yaklaşık 1 ila 1,5 milyar dolar arasında olacak. Dünyada bu teknoloji, iki üç noktada var”
Hollandalı firma işletmeci olacak
APM Terminals şirketinin işleteceği limanın kapasitesi, Alsancak Limanı’nın bugünkü kapasitesinden yüzde 50 daha fazla olacak. Limanın bir bölümünün konteyner limanına dönüşeceği projede, APM Terminals şirketi 28 yıl süre ile işletmeci olacak.
SOCAR için finansman problem değil
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin finansmanı konusunda problem bulunmadığını, gerekirse 30 milyar dolardan fazla kaynağın bulunduğu Azerbaycan Devlet Petrol Fonu’ndan destek alınabileceğini açıkladı.
“İGDAŞ’a ilgimiz devam ediyor”
Abdullayev, akaryakıt dağıtım sektörüyle ilgilendiklerini ifade ederken, İGDAŞ’a ilgilerinin sürdüğünü ve yerli ortak da düşünebileceklerini belirtti. www.tasimacilar.com 13.02.2012 / 15:47