Allison, şanzımanlı araçlar yeraltında ilerliyor

Allison, şanzımanlı araçlar yeraltında ilerliyor

Allison donanımlı LKAB kamyonları, İsveç'in kuzeyindeki demir madenlerinde 1000 metre derinde çalışıyor.

125 yıldan fazla bir süre önce, Malmberget madeninde endüstriyel boyutta saf manyetit madenciliği çalışmaları başladı. Şimdilerde ise devlete ait olan İsveçli madencilik şirketi LKAB, filosunun yenilenmesi konusunda birkaç yıllık bir projenin parçası olarak, maden araçlarının emekliye ayrılması ve yenilenmesine yönelik bazı değişiklikler yapıyor.

LKAB, 70'lerin ortalarından bu yana Allison tam otomatik şanzımanlarla donatılmış yaklaşık 50 maden aracı kullandı. LKAB mobil bakım teknisyeni Hans Degerman, madencilik uygulamalarında şanzımanların dayanıklılığının büyük önem taşıdığının altını çizerek; "Kamyonlarımız kısa mesafelerde sıkça dur kalk yaparak ağır yükler taşıyor ve bu da hem kamyonları, hem de şanzımanları çok yıpratıyor. Ortalama hızları saatte 25 km ve her yıl 80,000 km yol yapıyor” dedi.

Allison donanımlı araçlar yumuşak ve sarsıntısız kalkış sağlıyor

LKAB’in filosuna son olarak üç yeni kamyon daha eklendi. Bunlardan ikisi, Allison 4000 Serisi tam otomatik şanzımanla donatılmış ve 90 tonluk yükleme kapasitesine sahip G480 8x4 diğeri ise Allison tam otomatik şanzımanla donatılmış bir yeraltı süpürme makinesi.

Zorlu bir ortamda günde 10 saat çalışan bu kamyonun operatörü Erik Landström Åkeri, süpürme işlevinin güvenilirlik ve dayanıklılık gerekliliklerini Allison şanzımanların çok iyi yerine getirdiğini belirterek "Araçlarımızı çok yavaş sürmemiz gerekiyor. Demir madeninin tozu, normal yoldaki tozun iki katı ağırlığında ve süpürme makinesinin dik eğimlerde bol miktarda dur kalk yaparak ağır yükler taşıması gerekiyor! (yüzde 10 eğim). Allison’ın tork konvertörü ve sürekli güç aktarımı sayesinde, yumuşak ve sarsıntısız kalkışlar ile vites değiştirmeyle uğraşmak zorunda kalmamak bir araya geliyor. Böylece sürücüler uzun çalışma sürelerinde işlerine odaklanabiliyorlar" şeklinde açıklama yaptı.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.