Allison şanzımanlı Perlini kamyonlar taş ocağında performanslarını sergiliyor

Allison şanzımanlı Perlini kamyonlar taş ocağında performanslarını sergiliyor

Allison tam otomatik şanzıman donanımlı dört adet Perlini damperli kamyon, Milano’daki taş ocağında performansını sergiliyor.

Palazzago ocağının, 1947’den beri aktif olarak çalışmasının yanı sıra İtalya’nın en büyük beton fabrikalarından biri olan Calusco d’Adda’nın hammadde ihtiyacını karşıladığı belirtildi. Madenciliğin çevreye olan olumsuz etkisini minimum seviyeye indirmek için kalker artıklarının toprağa işlenmesinin sadece üç tane delik kullanımına dayandığı ve bu işlemde kırma tesisinin, yeraltındaki konveyör kayışı tarafından desteklendiği belirtildi. 9.6 kilometre uzunluğundaki kayış, bir saat içinde 600 ton taş ve kalkeri, 9km/h’lik bir hızla, Monte Giglio ocağından geçirerek, Calusco d’Adda’ya taşıma kapasitesine sahip. Altı yıl önce kurulan bu sistem sayesinde, her yıl 10 bin defa yükleme ve boşaltma işlemi yapan kamyonların çevreye verdiği zararın azaltıldığı tahmin ediliyor. Sanayileşmenin yoğun olduğu bölgede kurulan bu sistem, doğal peyzajın korunmasına da büyük oranda katkı sağlıyor.


Simona Pilone, Allison Transmission İtalya, OEM İlişkileri Müdürü, “Allison otomatik şanzıman, aktarma organlarını aşırı yük darbelerinden, hatalı kullanımdan ve gereksiz gerginliğe yol açan durumlardan koruyor” dedi. Italcementi’nin Maden Müdürü Angelo Magni de aynı fikri savunarak, “Madende kullanılan araçlar güvenilir ve verimli olmak zorundadır. Perlini kamyonları sadece kırma tesisinde değil, aynı zamanda toprağı işlemek de dahil olmak üzere madendeki diğer tüm işlerde kullanılıyor. Üretim döngümüz içinde beklenmedik kesintileri göze alamayız” şeklinde konuştu. Madende kullanılan iki 705 model Perlini damperli kamyonun, 43 m3 gövde kapasitesi ve 65 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtilirken, bu kamyonların, Detroit Diesel MTU motor (12V-2000, 567 KW) ve altı ileri, iki geri vitese sahip Allison H6620A şanzıman ile donatıldığı ifade edildi.


655 serisine ait olan diğer iki Perlini kamyonunun ise yük kapasitesinin 54 ton iken, 35 m3 yatak kapasitesi bulunduğu ve diğerleri gibi bu iki kamyonun da Detroit Diesel MTU motor ve Allison şanzımana sahip olduğu belirtildi. Diğer kamyonlardan daha eski olmasına rağmen bu iki araç, 1989 ve 1992 yıllarında kullanılmaya başlanmış ve bugüne kadar hiç bir arıza ile karşılaşmamış. Magni “Bizim için kamyonların sadece planladığımız bakım ve kontroller için durması çok önemli. Beklenmedik arızalar işimizi çok engeller. Bu nedenle Perlini araçlarla hedeflerimize ulaşabiliyoruz" diyerek genellikle kamyonları, oluşabilecek hasarlar göz önünde bulundurarak, 6 bin saat çalıştırdıktan sonra bakıma gönderdiklerini ifade etti. Otomatik şanzımanların, yarı otomatik şanzımanlar ve manüel şanzımanlara göre daha az bakım gerektirdiğini belirten Magni; "Bu da araçların uzun aralıklarla servise gitmesini sağlıyor. Allison ile maden ocağımızda hiçbir kesinti olmadan çalışmalarımıza devam edeceğimizi biliyoruz” dedi.


Ayrıca Magni; “Maden, deniz seviyesinin 1,300 metre üstünde olduğundan işletim hata oranı daha yüksek oluyor. Kış aylarında kar ve sis görüş açımızı engelleyebiliyor. Ancak sürücülerimiz vites değiştirmekle uğraşmadığından, yükleme ve boşaltma sırasında bile konsantrasyonlarını tamamen yola odaklayabiliyorlar” diye ekledi. Allison-Perlini ikilisi Brezilya’da
Perlini ve Allison arasındaki işbirliği, Perlini ve Brezilyalı OEM Randon’ın ortak çalışarak Brezilya pazarı için ürettiği yeni damperli kamyona uygun şanzımanların tasarlanması ile güçlendirilmişti. Clovis Kitahara, Güney Amerika Allison Pazarlama Müdürü açıklamasında; “İtalya’da Perlini ve Brezilya’da Randon ile uzun geçmişi olan bir ortaklığımız var. Bu deneyim, Perlini ve Randon ile birlikte çalışıp Güney Amerika’daki madenlerde ve ağır inşaat sahalarında üstün performans gösteren araçlar yaratmamıza katkıda bulunuyor” dedi. www.tasimacilar.com 12.12.2012 Saat:17:10