Alpay Lök “Kış Lastiği Genelgesi”nde yapılan değişikliği değerlendirdi

Alpay Lök “Kış Lastiği Genelgesi”nde yapılan değişikliği değerlendirdi

27 Kasım 2012 tarihli “Kış Lastiği Genelgesi”nde 10 Aralık 2012 tarihinde değişiklik yapıldı. Yapılan son değişiklikle Otomobil ve Hafif Ticari Taşıtlar için “Kış Lastiği” tanımına “M+S” Lastiği de eklendi.

Frenteknik Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Müdürü Alpay Lök, “Kış Lastiği” sembolünü taşımayan M+S “Dört Mevsim Lastikleri” nin kışın kötü bir Kış Lastiği, yazın da kötü bir Yaz Lastiği olduğunun altını çizdi.

“Kış Lastiği Genelgesi”nde 10 Aralık 2012 tarihinde yapılan 2.düzenleme ile ülkemizin de (4mm Lastik Diş Derinliği şartı hariç) Orta Avrupa ile aynı seviyede bir düzenlemeye sahip olduğunu ifade eden Lök, son değişiklik ile birlikte Kamyon, Çekici, Tanker, Otobüs, Yarı-römork ve römork lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti, Minibüs, Otomobil ve Kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya tek başına dağ içinde kar tanesi işareti veya (M+S) ile birlikte Dağ içinde; Kar Tanesi işareti aranacağını belirtti.

Dört mevsim lastikleri çamur ve kar üzerinde yaz lastiğine kıyasla daha iyi sonuç almak için üretilmiş, olmalarına rağmen yaz ve kış lastiklerine göre standardı olmayan lastiklerdir. Dört Mevsim Lastiği“ olarak da bilinen M+S lastikleri (M=Mud=Çamur, S=Snow=Kar) harflerini taşıyan lastiklerin hangi şartları sağladığı belli olmadığını söyleyen Lök, “Yol üstü ve Yol dışı şartlarda gitmesi beklenen 4x4 SUV araçların fabrika çıkışı lastikleri genellikle M+S lastikleridir. Kış lastiği sembolünü taşımayan M+S lastiklerinin kar üzerinde fren mesafelerinin yaz lastiklerinden daha kısa, ancak kış lastiklerinden daha uzun olduğu, yazın da yaz lastiklerinden daha uzun mesafede durdurduğu saptanmıştır” şeklinde konuştu.

Lök yapılan değişiklik sonucu yeni “Kış Lastiği Genelgesi”ni şu şekilde özetledi:

Zorunluluk kapsamındaki yollar

a) Şehirlerarası karayollarında Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında denetlenir.

b) Şehir içi taşımacılıkta Kış Lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır. Bu illerde bulunan Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında bu husus dikkate alınır.

Zorunluluk kapsamındaki iller

Ortalama yerel sıcaklıklar Yol Kenarı Denetim İstasyonlarında dikkate alınır.

Zorunluluk kapsamındaki araçlar

Şehirlerarası karayollarında seyreden tüm Kamyon, Çekici, Tanker, Otobüs, Minibüs ve Kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı Otomobillerde.

Zorunluluk dönemi

1 Aralık – 1 Nisan arası

Sadece çeker dingilde Kış Lastiği Zorunluluğu olan araçlar Kamyon, Çekici, Tanker, Otobüs,

Tüm dingillerinde Kış Lastiği Zorunluluğu olan araçlar Yarı-römork, römorklar Minibüs ve Kamyonet türü araçlar ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca “A” türü yetki belgelerine kayıtlı Otomobiller. Yarı-römork ve römorklarda M+S Lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2014’de başlayacaktır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.