Alpay Lök, Kış Lastiği Genelgesini değerlendirdi

Alpay Lök, Kış Lastiği Genelgesini değerlendirdi

8 Kasım 2012 tarihi itibariyle ticari araç kullanıcıları 4 ay süreyle Kış Lastiği takmak zorunda. Kış Lastiği Zorunluluğu yasasının yürürlüğe girmesi beraberinde bir takım soruları da getirdi.

Kış Lastiği Zorunluluğu yasasının yürürlüğe girmesi beraberinde bir takım soruları da getirdi. Frenteknik Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Müdürü Alpay Lök, CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen Otomotiv 2012 fuarında düzenlenen Kış Lastiği Genelgesi Değerlendirme Toplantısında katılımcıların merak ettiği soruları cevaplandırdı.


Kış lastiği seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar
Lök, kış lastiği seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları ve lastik etiketi uygulamasında etiketlerde bulunan değerleri anlatırken ayrıca kış lastiği genelgesi ile ilgili önerileri dile getirdi.

Seçilen kış lastiğinin üzerinde mutlaka "Kış Lastiği" işaretinin olması gerektiğini belirten Lök, ayrıca bu lastiklerin üretim yılı ile ayının kontrol edilmesi, garanti şartlarının öğrenilmesi ve aracın tüm tekerleklerine kış lastiği takılması gerekliliğinin altını çizdi.

4x4x4 kuralına dikkat!

Kış Lastiklerinde 4x4x4 kuralı olduğunu belirten Lök bu kuralı şöyle açıkladı; Lastiğin dördü de aynı marka, model ve aşınma'da olmalıdır. Lastiklerin tamamı 4 yıldan yaşlı olmamalıdır. Ayrıca 4 lastiğin profil derinliği 4 mm az olmamalıdır.

Alpay Lök, kış lastiklerinin çeşitli otomobil dergileri veya kuruluşlar tarafından yapılmış testlerdeki sonuçları ve fiyatlarının yanında ayrıca kuru yolda fren, ıslak yolda fren, karda fren ve karda çekiş gibi özelliklerinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.


Kış lastiklerinin kışın kardan çok kuru ve ıslak zeminlerde kullanıldığını belirten Lök, sadece kar üzerinde iyi sonuç veren, kuru yolda kötü sonuçlar veren ve bu nedenle "Kar Lastiği" adıyla pazarlanmaya çalışılan lastiklerin iyi bir kış lastiği olamayacağını belirterek en iyi kış lastiğinin karda fren ve çekiş yönünden yeterli, kışın kuru ve ıslak zeminde, yazın ise yaz lastiğine en yakın sonuç veren lastik olduğunu belirtti.

Sahte lastik etiketleri sizi yanıltmasın

Kış lastiği etiketinde en iyi değerlerin C ve 72 desibel standardında olduğunu belirten Lök, B ve daha düşük desibellerde olan etiketli lastiklerin gerçeği yansıtmayacağını ve bu tür lastik satıcılarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.


 


 


Ayrıca Lök, sürücünün istemi dışında fren ve tahrik sistemine müdahale ederek, aracın bozulan hareket yolunu sürücünün istemlerine uygun şekilde düzelten Elektronik Stabilite Programı ESP müdahalesinin başarılı olabilmesi için kışın tüm tekerleklerde kış lastiği takılması olması gerekliliğinin altını çizdi.

ESP'nin başarılı çalışması için kış lastiği şart!

ESP müdahalesinin başarılı olabilmesi için römorkta da kış lastiği takılı olması gerektiğini belirten Lök, çekici ESP'si römork frenini çalıştırdığında römorkta takılı olan yaz lastiklerinin kaygan zeminde fren kuvvetini zemine aktaramayacağı ve sonuçta makaslama olacağını belirtti.

Kış lastiği genelgesinde denetimlerde uygulanacak usul ve esaslara da değinen Lök, kış lastiğinin zorunlu olduğu süre içerisinde (1Aralık-1 Nisan) kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçların lastiklerinin yanaklarında M+S işaretinin; minibüs, otomobil ve kamyonet araçların lastiklerinin yanaklarında ise M+S işareti ile birlikte kar tanesi (Snowflake) işaretinin aranacağını hatırlattı.

Ayrıca Lök, seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Kış LAstiği uygulamasında Orta Avrupa'dan ilerideyiz

Dünya'da ki kış lastiği uygulamalarını da değerlendiren Lök, ülkemizde uygulanan "Kış Lastiği Genelgesi"nin Orta Avrupa'da ki benzer düzenlemelere kıyasla, motorlu ağır ticari taşıtlarda aynı seviyede, yarı römork ve römorklarda daha ileri seviyede, otomobiller ve hafif ticari araçlara kıyasla ise daha ileride olduğunu ifade etti.


Kış Lastiği Genelgesi ile ilgili önerileri de sunan Alpay Lök, kış lastiğinde en az diş derinliğinin hafif taşıtlarda 4 mm, ağır taşıtlarda çeker dingilde 5 mm olması gerektiğini belirtti.

Kış lastiği uygulamasına yaş sınırı getirilmesi gerektiğini belirten Lök, ayrıca lastikleri takan araç veya lastik servisleri tarafından doldurulmuş "Kış Lastiği Denetim Belgesi" bulundurulma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Lök'ün bir diğer önerisi ise "sigorta mevzuatında düzenleme yapılarak "Kış Lastiği Genelgesi" ne aykırı durumlarda kasko sigorta hasar ödemelerinin tamamen ve ya kısmen yapılmaması şartı getirilmelidir" şeklinde oldu.

Nurcan GÜNEŞ 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.