Alpay Lök:“Aracınızın taşıma kapasitesine uygun yük sınıfı lastiği takınız”

Alpay Lök:“Aracınızın taşıma kapasitesine uygun yük sınıfı lastiği takınız”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak uygulanması gerek Kış Lastiği Kullanımında yük sınıfı düşük lastiklere dikkat etmek gerek.

Yük sınıfı düşük kış lastiğinin yaz lastiğinden daha riskli olduğunu belirten Frenteknik Otomotıv San. ve Tic. Ltd. Şti. Şirket Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök, özelikle ticari araç sahiplerinin mevzuatın tanımladığı şartları sağlayan Kış Lastiği veya M+S Dör Mevsim Lastiğinin seçiminde araç üreticisinin göz önüne almaları gerektiğini söyledi.

“Dış ölçüleri aynı olan lastiklerin yük sınıfı ve hız sınıfı doğru olmalı”

Kamyonet, Van ve Minibüs gibi hafif ticari araçlarda daha ucuz olduğu için yük sınıfı düşük lastiğin kullanıldığını ifade eden Alpay Lök, bu araçlara yük sınıfı düşük otomobil lastiklerinin takılmaması gerektiğini ifade ederek “Ticari araç sahipleri önerilen lastiklerin içinden mevzuatın tanımladığı şartları sağlayan Kış Lastiği veya M+S Dört Mevsim Lastiği seçiminde araç üreticisinin lastikle ilgili tavsiye ve teknik şartlarını mutlaka gözönüne almalı,takılacak lastiğin fiziksel ölçü ve kapasitelerini dikkatle seçmelidir. Dış ölçüleri aynı olan lastiklerin taşıyabileceği yükü tanımlayan Yük Sınıfı (Load Index)ve gidebileceği en yüksek hızı tanımlayan Hız Sınıfı (Speed Rating) doğru olmalıdır” dedi.

Yük sınıfı düşük kış lastiği ile fazla ük taşınmasa bile teknik açıdan risk taşıdığını aktaran Lök, “Bir kaza sonrası Bilirkişi veya Sigorta Ekspertiz incelemesi sırasında düşük Yük Sınıfı lastik takılı olduğu saptanırsa sigorta tazminatı ödenmeyebilir ve hukuksal sürecin sonunda lastiği takan servis sorumlu tutulabilir. Yük Sınıfı Düşük Lastik kullanımı Araç Muayenesi sırasında da ağır kusur olarak değerlendirilmektedir” dedi. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.