Ambar nakliyecileri N2 belgesinin kriterlerinden rahatsız

Ambar nakliyecileri N2 belgesinin kriterlerinden rahatsız

Türkiye Nakliyeciler Derneği (TND) Başkanı Erol Özçelik, bölgesel nakliyecilik yapan firmaların kanayan yarası olan birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Nakliyecilerin en büyük sorunlarının yetki belgeleri ve kaçak taşımacılığın olduğunu belirten Özçelik, yeni yönetim ile bölgesel nakliyecilerin sorunlarına çare arayacaklarını belirtti. 120 üyesi olan Türkiye Nakliyeciler Derneği’nin çalışmalarını ve sorunlarını Başkan Erol Özçelik ve Genel Sekreter Hakkı Başman ile konuştuk.
Nakliyecilerin sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla geçen hafta göreve geldiklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özçelik, yönetimin “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şanal, Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Nahil Akman, Genel Sekreter Hakkı Başman, Muhasip Bayram Mert Gürsoy, Veznedar M. Tolga Arman, Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Keklik isimlerinden oluştuğunu söyledi. Ambarlar Hadımköy’e taşınıyor
Zeytinburnu Ambarlar bölgesinin 2012 sonu itibarıyla Hadımköy’e taşınacağını belirten Özçelik, TOKİ tarafından Hadımköy Deliklikaya’ya yapılacağını belirtti. Özçelik, “Hadımköy’de 267 dönüm bir alan ambarlar bölgesi için kamusallaştırılmış durumda. Şantiye yolları yapılmış durumda. Havaların kötü olması sebebiyle henüz başlanmadı. Açılış Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. UKOME ve Zeytinburnu Belediyesi’nin almış olduğu karara göre 2012 yılı sonunda Ambarlar Hadımköy’e taşınacak” dedi. “Yeni ambar inşaatı bitmezse biz nereye taşınacağınız”
Hadımköy’de henüz kazma vurulmamış olan yeni ambarlar bölgesinin bitim tarihi ile ilgili şüphelerinin olduğunu belirten Özçelik, “Hadımköy’de bugün yarın inşaat başlayacak. Fakat UKOME ve Zeytinburnu Belediyesi bize 2012 sonuna kadar boşaltın yazısı gönderdi. Tamam, biz buradan çıkacağız daha büyük ambarlarda ve daha teknolojik ortamda çalışmaya hazırız. Fakat inşaatın yıl sonuna kadar biteceği meçhul, eğer bitmezse, dükkanlara mühür vurulacak ve belgelerimiz iptal edilecek bizi tedirgin eden konu bu. Eğer 2012 sonuna kadar yeni ambar bölgesi bitmez ise bizim burada çıkma süremiz de uzatılacak mı? Bu konuda ciddi anlamda ambarlar bölgesi esnafı tedirgin.” “Yetki belgeleriyle ilgili problemlerimiz var”
Türkiye Nakliyeciler Derneği’nin 1947’de kurulduğunu belirten Özçelik, nakliye ambarlarının bir bölgeden diğer bölgeye aktarma olmadan direkt taşıma yapan kuruluşlar olduğunu belirtti. Özçelik, “N2 (Yurtiçi Ambar Nakliyat İşletmeciliği) belgesi ile taşımacılık yapan firmalarının bazıları zor durumda. Şu an itibariyle 115 adet N2 belgesi almış firma bulunmakta. Belge fiyatı ise 31 bin 413 TL. N2 Belgesine göre 10 adet özmal, 2 bölge 4 ili içeren taşıma ağının oluşmasını istiyor fakat bazı firmalar iki il arasında taşıma yapıyor. Eğer 4 vilayete taşırsa başka bir arkadaşının bölgesine girecek ve bu ambarların geleneğini bozacaktır. Bizim isteğimiz bu N2 belgesinde yer alan kriterlerin biraz daha yumuşatılması. Aynı zamanda bize uygulanan bu kuralların dışarıda korsan taşımacılık yapan binlerce firma var onlara da yapılması gerekiyor. Biz N2 belgesini alalım şartlarını da yerine getirelim ama hiç belgesi olmayan şehirlerarası taşıma yapan bir sürü firma var il çıkışlarında bunlarında kontrol” edilmesi gerekiyor şeklinde konuştu. N2 belgesinin şartlarının çok ağır olduğunu, N2 yerine R1 belgesinin daha avantajlı olduğunu bildiren Başkan Erol Özçelik, “N2 belgesi almak için 10 adet kamyonete ihtiyaç var. Bir kamyonet ortalama 20 bin TL civarında 10 tane alınırsa 200 bin TL eder, şubeler kiralar, personel maaşları derken zaten işe başlamadan R1 belgesi fiyatı vermiş oluyoruz, birde bu araçların park sorunu, bakım maliyetleri, MTV gibi amortismanlarını koyarsak R1 belge fiyatını zaten fazlasıyla aşıyor” dedi. R1 alalım ama adil rekabet politikası olsun
Uluslararası lojistik firmalarının yüklerini taşıdıklarını belirten Özçelik, “Bizim rakiplerimiz Ceva, DHL, TNT gibi çokuluslu lojistik firmaları, işin temelinde bu firmaların yüklerini biz taşıyoruz. Müşteri baktığında CEVA’ya taşıtıyorum diyor ama malını biz bir yerden bir yere götürüyoruz. Bu tür çokuluslu firmalar sektöre girerse hem taşıma maliyetleri çok artacak hem de bizim kazancımız düşecek. Kazancımız düşünce iş kalitesi de otomatikman düşüyor. Biz TND olarak bu firmalar ile rekabet içinde olmak istiyoruz ama o firmadan biz R1 belgemizi 5 yılda bir yerine yıllık olarak yenileyelim. Ama ciromuz kadar yenileme fiyatı olsun. Örnek olarak söylüyorum; DHL yıllık 5 milyon TL ciro yapıyor, biz ise 100 bin TL ciro yapıyoruz o da aynı fiyatı ödüyor bizde ödüyoruz. Yenileme ücreti yıllık ciro üzerinden ödensin biz her sene seve seve öderiz” şeklinde konuştu. “Kapı kapı dolaşıp ceza kesiyorlar”
Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Ekipleri’nin ambarları tek tek gezerek yetki belgesi olmayan firmalara ceza kestiğini belirten Başkan Özçelik, bunun kanunsuz bir durum olduğunu belirtti. Özçelik, “Ancak yetki belgesi olmayan araçları yolda durdurup ceza kesebilirler. Ambarın içinde gezip yetki belgesi olmayan şirketlere 2 bin 426 TL ceza kesiyorlar. Bu konuda ambar esnafı çok zor durumda. Bu kanunsuz bir durum. Yetki belgesi karayolunda seyir halinde iken sorulabilecek bir belge, dükkan dükkan gezerek sorulmaz. Tabi ki bu belgeler alınmalı fakat firmalar kiralarını, işçi maaşlarını ödeyemiyorlar, bu belgeyi nasıl alsınlar” diyerek ambar esnafının şikayetlerini dile getirdi. “Trafik yasağı ile ambarların hareket alanı daralıyor”

İstanbul’da uygulanan trafik yasağı ile ilgili dert yanan TND Genel Sekreteri Hakkı Başman, “Sabah 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında kamyonlar D-100 Karayolu, TEM Otoyolu ve bunların bağlantı yollarına trafik yasağından dolayı giremiyor. Durum bu şekilde olursa bizim gibi nakliyeciler kimle rekabet edebilir. Önceden bu ambardan 700-800 araç çıkarken şimdi bu rakam yarıya düşmüş durumda. İl Trafik Komisyonu’nun kamyonlar için almış olduğu saat uygulaması ile ambar nakliyecileri zor durumdadır” şeklinde konuştu. Tonaj aşımına tolerans tanınmalı
250 kg için tonaj aşımı cezası yediklerini belirten Başman, bu uygulamalar ile ambar nakliyeciliğinin zor durumda bırakıldığını belirtti. Başman, “Bugün İstanbul ile Ankara kantarları arasında bile belirli bir tonaj farkı vardır. Taşıyan kamyoncu İstanbul’dan en ufak bir eşya bile alsa ve bu yüzden tonaj aşımı oldu diye ciddi cezalar yazılmakta. Biz kuyumcu değiliz ki, O Kadar hassas tartalım. Bu konuda biraz tolerans tanınmalı diye düşünüyorum” dedi. “Korsan taşımacılığı denetleyen yok”
Korsan taşımacılık ile rekabetin öldüğünü ifade eden Başman,”Biz bu kadar yatırım yapıyoruz. İşçi maliyeti, saat uygulaması ile oluşan işçi mesai farkları gibi birçok maliyeti var. Ama korsan taşımacılıkta böyle bir şey yok. Birde K1 belgesi ile bir kamyoncu her şeyi taşıyabiliyor. Ama biz 15 bin lira verip N2 belgesi alıp taşıyoruz. Nerde kaldı N2 ile K1 arasındaki fark. Ne diye biz bu kadar para verip bu belgeyi alıyoruz. Bu tarz yapılan taşımacılık da korsan taşımacılığa girer. Bunları engellemek için sıkı denetim şart. Yoksa aldığımız taşıma belgelerin bir anlamı kalmaz” diye konuştu. Ambardan çıkış yapan araç sayısı yüzde 50 düştü
Görünmeyen kriz nedeniyle bu ambardan çıkış yapan araç sayısında yüzde 50’ye varan bir düşüş yaşandığını ifade eden Başman, uluslararası nakliye firmalarının da bu düşüşte payı olduğunu belirtti. Başman, “Nakliye sektörü ölmeyen bir sektör. Uluslararası nakliye firmaları dünya çapında hedefleri olduğu için Türkiye’de zarar etmesi onları etkilemiyor ama bizim gibi firmaları ciddi anlamda etkilemiş durumda. Önceki yıllarda bütün taşımalar ambarlar vasıtası ile yapılırdı. Ama artık öyle değil kurumsal olan bütün şirketler uluslararası nakliye şirketleri ile çalışıyor. Ama bazı uluslararası nakliye firmaları ambarlardaki firmalar ile taşeron usulü çalışıyor” şeklinde konuştu. “Devlet teşvik versin”
Zeytinburnu Ambarlar bölgesinden taşınmaları ile ilgili devletten teşvik isteyen Başman, “Tamam biz bu bölgeden gideceğiz ama bize bir kredi bir teşvik verilsin. Hadımköy’deki belgeye gideceğiz ama bizimde orda yer alabilmemiz için paraya ihtiyacımız var. Dernek aidatını, kooperatif aidatını, işçisinin maaşını ödeyemeyen firmalar var. Ama başka yapacak bir işi yok” diyerek sıkıntısını dile getirdi. “Nakliyecilik çok stratejik bir iştir”
Nakliyeciliğin güven ve itimat olduğunu belirten Başman, insanların mallarını, paralarını nakliyecilere emanet ettiklerini söyledi. Başman, “Nakliyeciliğin bir geleneği, bir tarihi var. İnsanların mallarını biz kontrol edip teslim alırız. Biz müşterilerimizle karşılıklı güven içinde çalışırız. Ecza depolarının ürünlerini biz taşırız. Soğuk zincir hariç tüm ilaç depolarının ürünlerinin ambar taşımacıları taşır. Kargo ilaç taşıyamaz çünkü çok aktarma var. Ama ambarlar öyle değil bir noktadan bir noktaya taşır” diyerek ambar taşımacılığının önemine vurgu yaptı. Abdullah Karlıdağ www.tasimacilar.com 05.03.2012/19:34