Ambarlar esnafının sorunları bitmiyor

Ambarlar esnafının sorunları bitmiyor

Ambarlar sitesi 2012 sonunda Hadımköy'e taşınacak. Ancak 2012 yılının bitmesine az bir süre kalmasına rağmen henüz Hadımköy’de oluşturulacak Ambarlar bölgesi için tek bir kazma vurulmadı.

UKOME ve Zeytinburnu Belediyesi yaklaşık 32 yıldır İstanbul Zeytinburnu'nda faaliyet gösteren Ambarlar Sitesi'nin 2012 yılı sonunda Hadımköy’e taşınması kararı almıştı. Fakat 2012 yılının bitmesine az bir süre kalmasına rağmen henüz Hadımköy’de oluşturulacak Ambarlar bölgesi için tek bir kazma vurulmadı. Ambarlar Sitesi'nde faaliyet gösteren şirketler, Hadımköy'ün Deliklikaya bölgesinde kendilerine tahsis edilen 217 dönümlük arazi üzerinde yapılacak olan yeni işlerine taşınacak. Bazı bürokrasi problemleri olduğunu ve bu nedenle de Deliklikaya’da inşaatın başlamadığını belirten Türkiye Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özçelik “Problemler çözüldükten sonra inşaatın temeli atılacak. Tahmin ediyorum 2 sene içinde biter ve bizde 2 sene sonunda buradan taşınırız” diyor ancak Hadımköy’de oluşturulacak alan inşası bitmezse nereye gideceklerini, Ambarları boşaltmak üzere kendilerine verilen sürenin uzatılıp uzatılmayacağını henüz bilmiyorlar. “Gitmeyelim demiyoruz, gideceğiz ama…”
TND Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özçelik, Hadımköy’de kendilerine tahsis edilen alanın henüz proje aşamasında olduğunu vurgulayarak “Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bizi anlayacağını düşünüyoruz. Orası yapılana kadar bize müddet vereceğini tahmin ediyoruz. Biz gitmeyelim demiyoruz, gideceğiz ama önce, bize yer gösterilmesi gerek. Yoksa nereye taşınacağız” şeklinde konuştu. TND olarak konu ile alakalı her türlü öneriye açık olduklarını dile getiren Özçelik, Hadımköyde gösterilen yere bireysel olarak bina yapmalarının mümkün olmadığını dile getirerek, işin doğrusunun binaları TOKİ ya da KİPTAŞ’ın yapması olduğunu belirtti. Özçelik, “TOKİ olur, KİPTAŞ olur bizim için hiç fark etmez” şeklinde konuştu. “Şehrin göbeğinde kalmışız, göze batıyoruz”
Hadımköy’e taşınmanın trafiği de etkileyeceğine vurgu yapan TND Derneği Yönetim Kurulu Muhasibi Bayram Mert Gürsoy, 3. Köprü yapılmadan biz Hadımköy’e taşınırsak Mahmutbey trafiği ne olacak diyerek taşınmanın başka bir boyutunu gündeme getirdi. Üçüncü köprü yapılmadan Hadımköy’e geçmemizi ben hayal olarak görüyorum diyen Gürsoy, “Mahmutbey’in zaten çok yoğun bir trafiği var, bir de biz gidersek orası iyice sıkışacak. Burayı rahatlatacağız diye o tarafı kilitleyecekler” diyerek taşınmanın ancak Sultançifliği-Arnavutköy-Kuzey Marmara yolunun yapılmasından sonra mümkün olacağını dile getirdi. TND olarak trafiği yüzde 1 oranında tıkadıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şanal “biz şehrin göbeğinde kalmışız dolayısıyla göze batıyoruz” şeklinde konuştu. “Hadımköy yapılırsa herkes oraya gider”
TND Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Başman Ambarların Hadımköy’e taşınmasına İlçe Belediyelerin değil Büyükşehir Belediyesinin çözüm bulması gerektiğini dile getirerek, “Hali nasıl kaldırdılarsa, otogar için nasıl bir şey düşünülüyorsa Ambarlarda onun 3. Ayağıdır” şeklinde konuştu. Başman, Hadımköyde yapılacak projenin çok uzun sürecek bir proje olmadığını belirterek, sadece alt yapı olacak, depolar olacak ve rampalar olacak. Yapımı fazla uzun sürmez. Şuan İstanbul’un her yerinde nakliyeciler var. Hadımköy’de yer yapılırsa herkes oraya gelir” şeklinde konuştu. Hem tren hattına hem Ambarlı limanına yakın olması nedeniyle bir kısım taşımanın da deniz yolu ile çözülebilmesi adına “Lojistik köy merkezi” projesinin Hadımköy’e yapılmasının planlandığını belirten Başman, gelen malın yaklaşık yüzde 40’lık kısmının Anadolu yakasına gidecek mal olduğunu belirterek, müşterilerden Anadolu yakasına da Ambarların kurulması yönünde talepler geldiğini belirtti. “N2 şartları bizi zorluyor”
Ambarlar esnafının Yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacaklara verilen N2 yetki belgesi ile ilgilide sıkıntıları var. Almaları gereken N2 yetki belgesinin şartlarının kendilerini çok zorladığını dile getiren TND üyeleri, bu şartların hafifletilmesi adına girişimlerde bulunmuş. 3 coğrafi bölge ve her bir bölgede en az 2 olmak üzere toplam 6 ilde örgütlenmiş olma şartının daha sonra 2 coğrafi bölge ve her bir bölgede en az 2 ilde örgütlenmiş olma şeklinde düzenlendiğini dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özçelik, Türkiye’de belgesiz çalışan insan sayısının fazlalığını hatırlatarak, şartların hafifletilmesi ve belge fiyatının düşürülmesi halinde Bu şartlar yerine geldiğinde Türkiye’de ki N2 belge sayısının yüzde 100 artacağını vurguladı. “Ankara birleşin diyor”
N2 belge fiyatlarının Ambarlı esnafını zorlaması üzerine Ankara’dan birleşin önerisi geldiğini belirten Özçelik, “Ankara birleşin tek şirket olun diyor ancak buradaki çalışanlar da buna yanaşmıyorlar. Çünkü bu babadan, hatta peygamber efendimizden gelen bir meslek" ifadesinde bulundu. Konu ile ilgili olarak Ankara’ya bir rapor sunduklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Başman, “Devletin bizden istediği birleşmemiz ama ticarette bunu yapması çok zor. Birleşirseniz daha kolay çalışırsınız diyorlar. Ama biz bunun böyle olmayacağını, herkesin münferit olarak çalışmaya devam ettiğini, şartların neler olduğunu, neler olabileceğini kısacası her şeyi yazdık” diyerek henüz Ankara’dan bir cevap gelmediğini, randevu tarihi beklediklerini dile getirdi. Ankara’ya gönderilen dilekçe de öncelikle il sayısının düşürülmesi ve sonra da araç potansiyelinin ayarlanmasına dair taleplerin bulunduğunu belirten Başman, Beş ticari araç ve iki vilayette örgütlenme teklifinde bulunduk, diyerek Ulaştırma Bakanlığına önerilerini sunduklarını belirtti. Başman, “Sistem bize danışılmadan yapılıyor”
En az 3 vilayet 6 şehir’de örgütlenmiş olma şartının çok zor gerçekleştirileceğini vurgulayan Başman, her firmanın yıllardır çalıştığı bölgelerin belli olduğunu belirterek “bu kuralı getirenler fiiliyata girmedikleri için kâğıt üzerinde yaptıklarının doğru olduğunu zannediyorlar. Yapılan sistem bize danışılmadan yapılıyor. Devlet öneride bulunurken benim maliyetlerimi göz önüne almalı” şeklinde konuştu. Başman kâğıt üzerinde yapılan uygulamanın fiiliyatta neden mümkün olmadığını ise şöyle anlatıyor: “Kanun bana diyor ki; en az 3 şehirde örgütlenmiş olacaksın. Fakat ben yıllardır Adana-Mersin çalışıyorum. Hiç kimse alıştığı düzeni bozmak istemez. Kimse bir başka arkadaşının bölgesine girmek istemiyor. “Herkese eşit muamele yapılsın”
Ambarlar esnafının bir diğer problemi de Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Ekipleri’nin Ambarlının içerisinde dolaşarak ceza kesmeleriydi. Bakanlığın bir süre bu uygulamayı ertelediğini dile getiren Özçelik, yetki belgesi olmayan araçlara ancak yolda, seyir halindeyken ceza kesilebileceğini belirterek, yetkililerin Ambarların içerisinde dükkân dükkân gezerek ceza kesmesinin kanunsuz bir işlem olduğunu belirtiyor. Özçelik, “Ambarlara yetkililerin gelmelerinden rahatsız değiliz. Burasının lojistik merkez olması nedeniyle buraya geliyorlar bizim sıkıntımız bu. Biz sadece eşit muamele istiyoruz” diyerek Ambarlarda yapılan denetimlerin dışarıda çalışan araçlara da uygulanmasını talep ettiklerini dile getirdi. Özçelik Ambarlar sitesinde bulunan tüm firmaların nakliyecilik yapmadığını depoculuk yapanlarında olduğunu belirterek,” depoculuk yapanın belge alma zorunluluğu yok. Burada içerisine ev eşyası konulmuş boş ambarlar da var. Burada eşyanın ne işi var diye onlara bile belge soruyorlar ancak buna hakları yok” diyerek bu uygulamanın kanunsuz olduğunu savunmaya devam edeceklerini belirtti ve herkese eşit muamele yapılması taleplerini yineledi. Özçelik, “Ambarlar yok olursa enflasyon yüzde 1 artar!”
Taşınma, N2 belgesi alma zorunluluğu, korsan taşımacılık gibi birçok sıkıntımız var. İl Trafik Komisyonunun aldığı karar ile 06.00-10.00 ile akşam 16.00-22.00 saatleri arasında trafiğe çıkış yasağı nedeniyle çok vakit kaybediyor, kargo şirketleriyle rekabet edemiyoruz. Hepsi bir anda üzerimize yığıldı diyen Ambarlı sakinleri, bazı kimseler sektör kargoculara kalsın istiyorlar ancak ambarlı yok olursa Anadolu çarkı döndüremez. Bizim onlara sunduğumuz toleransı hiçbir nakliye firması sunamaz diyerek Anadolu esnafı ile kurdukları yakın ilişkinin altını çizdi. Başkan Erol Özçelik, Ambarların kapısına kilit vurulması halinde Türkiye’de enflasyon yüzde 1 artacağını ileri sürerek Türkiye taşımacılığının yüzde 90’ının Ambarlar tarafından gerçekleştirildiği ve günde en az 2 trilyonluk iş yapıldığı vurgusu yaptı. “İlişkimiz güvene dayalı”
“Elimizde bir tane kaşe var ve günde en az 2 trilyonluk mal alıyoruz. Bugün 2 trilyonu kimse kimseye vermez. Bankaya bile götürdüğünüzde belge istiyorlar” diyen Özçelik, “biz emanetçilik yaparız, esnaf parasını getirir bize verir, malı getirende parasını bizden alır. Bizim halkla, müşterilerle, esnafla diyaloglarımız sadece bir kaşe ile iş yapacak kadar sağlam. O vurduğumuz kaşenin pek bir hükmü yok. Hiç kimse kimseye tek bir kaşe ile para vermez. Ancak bizim ilişkimiz sırf güvene dayalı. Türkiye’de kaç tane banka battı. Bizde hiç kimse batmadı” şeklinde konuştu. Suriye’de yaşanan terör olaylarının Ambarlar esnafını da etkilediğini belirten Özçelik, Adana, Hatay ve İskenderun’da iş durgunluğu olduğunu dile getirerek, “oradaki terör olayları bizi istemesek de etkiliyor” dedi. Terör olaylarında sakınmak için o bölgelerde genelde gündüz saatlerinde çalıştıklarını dile getiren Özçelik, kendi bünyelerinde o bölgeye çalışan şoförlerinde genelde bölge halkından olması ve gündüz saatlerinde çalışmaları nedeniyle sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi. Oya KAYA-Nurcan GÜNEŞ www.tasimacilar.com 10.09.2012 / 11:10




border='0'>