Anadolu Yakasında İlk Metro

Anadolu Yakasında İlk Metro

17 Ağustos 2012 Cuma günü Anadolu yakasının ilk metrosu açılıyor. Anadolu yakasındaki toplu taşımayı boydan boya 3 hatta olarak planlandı ve 3 hat raylı sistemlerle tamamlanacak.

1.hat Haydarpaşa- Gebze banliyö tren hattı, 2. hat Kadıköy- Kartal metro hattı, 3. hat ise Üsküdar –Çekmeköy metro hattı. Bu üç hat tamamlanıp hizmete sokulduğunda ve marmaray projesi de tamamlandıktan sonra bu 3 hatta bağlandığında aktarma yaparak, Avrupa yakasından tüm Anadolu yakasına yapılacak ulaşım ciddi şekilde rahat olacaktır. Ayrıca metrobüsle de desteklenmiş durumda. Bu durumda boğaz köprüsündeki yoğunlukta azalmış, köprü trafiği rahatlamış olacaktır.

Bu yatırımlar İstanbul için çok önemli yatırımlardır. Büyükşehir belediyesi kentin trafik sorununu çözmek için ciddi bütçeler harcamakta olduğunu biliyoruz ama bu hizmetleri yaparken iyi planlama yapılarak kentin tüm toplu taşıma unsurlarını göz önüne alarak ve toplu taşıma unsurlarını doğru yerde kullanarak aralarında entegrasyonu kusursuz sağlayarak projenin tamamlanması gerekir.

Raylı sistemleri tamamlandığında lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarını nasıl nerede kullanılacak, entegrasyonunun nasıl olacağına yönelik net bir durum yok. Örneğin; Kadıköy- Kartal metrosu açıldığında Harem-Gebze arası çalışan 400’e yakın minibüsler ne olacak. Yine, Kadıköy-Tuzla-Kartal istikametinde çalışan 100 civarında özel halk otobüsleri ne olacak. Nasıl bir uygulama yapılacak. Çok konuşulan minibüsler otobüse dönüştürülecek deniyor. Nasıl? Ne zaman? olacağını kimse söyleyemiyor.

Üsküdar-Çekmeköy metrosu tamamlandığında Üsküdar – Ümraniye - Alemdar arası çalışan minibüs ve özel halk otobüsleri ne olacak bunlar için bir çalışma var mı bilinmiyor veya bizim haberimiz yok.

Bu kadar boşa çıkacak araçlar varken bir de yeni ihale ile İstanbul Otobüs A.Ş. üzerinden kiralık otobüsler ihale ediliyor. Bunlara ihtiyaç var mı bilinmiyor. Raylı sistemler tamamlanmadan ihtiyacın ne kadar olduğunu bilmemiz mümkün değil. O zaman bu acele niye. Son yapılacak ihale ile 1000’e yakın otobüs İstanbul yollarında olacak. İhtiyaç varsa elbette verilsin. Ama minibüslerin ne olacağı belli olmazken yeni katılacak otobüslerle yollar otobüs mezarlığına çevrilecektir ve toplu taşıma işletmecileri ciddi mağduriyet yaşayacaklardır. Daha zaman varken bu çalışmalar yapılması ve tamamlanması gerekir.

Raylı sistemler hizmete girdiğinde lastik tekerlekli toplu taşıma araçları oluşacak 3 raylı sistem hatlarına çapraz hatlar oluşturarak Anadolu yakasını bir ağ gibi örülmesi ile ulaşım sorunu çözülür olması gereken budur. İhtiyaç olmadığı halde yeni otobüs filolarının hizmete sokmak işi daha da kördüğüm haline getirecektir.

Metro hattımızın hayırlı olması dileklerimle

Saygılar…

Göksel OVACIK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum