Antalya deniz otobüsleri yolcu taşımaya başladı

Antalya deniz otobüsleri yolcu taşımaya başladı

Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz otobüsleri düzenlenen törenle Antalya-Kemer arasında yolcu taşımaya başladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve Antalya Ulaşım A.Ş. tarafından işletilmeye başlanan Termessos, Olimpos ve Aspendos adlı 3 deniz otobüsü, Antalya ve Kemer arasında yolcu taşımaya başladı. İlk seferin başlamasıyla ilgili Kaleiçi Yat Limanı’nda gerçekleştirilen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erol, Antalya Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yıldırım, Kaleiçi Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Doğru ve davetliler katıldı. “Deniz ulaşım projesinin başlangıç günüdür”
Başkan Akaydın, deniz otobüslerinin bir önceki dönem projelendirildiğini belirterek, “Göreve geldiğimizde elimizde 3 deniz otobüsü bulduk. Maliyetlerini biz ödedik. İhale yaptık ve ihaleyi Ulaşım A.Ş.kazandı. Seferlerin yapılabilmesi için iskele, personel eğitimi, deniz güvenliği gibi çok ciddi altyapıya gerek olduğunu anladık. Ulaştırma Bakanlığı’ndan ulaşım lisansı aldık. Bunları tamamlamak kolay olmadı. Bugün Antalya’nın yıllardır konuştuğu denizde ulaşım projesinin başlangıç günüdür. Çok mutluyum. Deniz otobüslerini Ulaşım A.Ş. ve Kaleiçi Denizcilik firması birlikte işletecek” dedi.


“Daha çok turizme hizmet verecek”
Teknelerin işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğuna değinen Başkan Akaydın, “Teknelerin her birinde 650 beygir gücünde 2 motor bulunuyor. Antalya-Kemer arası tek seferin sadece yakıt gideri 1168 TL. Bu nedenle ucuz bilet beklememek gerek. Bilet bedeli 45 TL olacak. Deniz otobüsleri daha çok turizme hizmet edecek. Turistik bir toplu ulaşım gibi görmek gerek. Şimdiden turizm firmalarından 6 bin rezervasyon var. Bu seferler aynızamanda Yat Limanı ve Kaleiçi esnafına da hizmet edecek. Gelen turistler esnafın yüzünü güldürecek. Deniz otobüsleri ileride kruvaziyer gemilerinden Yat Limanı’na yolcu taşımak için de hizmet verebilecek” diye konuştu. “Başarırsak arkası gelir”
Başkan Mustafa Akaydın, yapılan anlaşmaya göre Büyükşehir Belediyesi’nin deniz otobüslerinde yılda 6 bin kişilik bir kapasiteyi ücretsiz kullanma hakkı olduğunu kaydederek, bunu daha çok sosyal projelerde, bu seyahati yapmaya imkan bulamayan vatandaşlar için kullanacaklarını söyledi. Bu 3 deniz otobüsünün Antalya gibi açık ve dalgalı denizlere uygun olmadığınıifade eden Başkan Akaydın, “Bu tür süratli teknelerle açık denizle ulaşım yapmak kolay değil. Deniz rüzgar şiddeti 4’ü geçtiği zaman tarifeli sefer yapılmasızor görünüyor. Ancak yine de bu seferlerde bir başarı sağlarsak arkasıgelecektir diye ümit ediyorum. Katamaran gibi açık ve dalgalı denize uygun teknelerle daha farklı ulaşım modellerini cesurca uygulayabiliriz” diye konuştu. “Yıllardır hayalimizdi”
Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Yavuz, deniz toplu ulaşımının bir çeşitlendirme olarak çok faydalı olacağına inandığını belirtti. Deniz Ticaret Odası Başkanı Ahmet Erol da “Yıllarca hayalini kurduğumuz Antalya deniz ulaşımı projesini Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi katkılarıyla bugün başlatmış bulunuyoruz. Antalya adına, denizciler adına çok mutluyuz” dedi


“Kemerliler karşıladı”
Daha sonra Başkan Mustafa Akaydın, protokol, davetliler ve basın mensupları, Olimpos ve Termessos adlı deniz otobüsleriyle Kemer’e ilk deniz toplu ulaşım seferini yaptı. Başkan Akaydın ve beraberindekiler yaklaşık bir saat süren keyifli bir yolculuğun ardından ulaştıkları Kemer Türkiz Marina’da Kemer Belediye Başkan Vekili Zekiye Muşlu, Türkiz Marina Genel Müdürü Levent Tokaç ve Kemerliler tarafından karşılandı. Başkan Akaydın ve davetliler burada düzenlenen kokteyle katıldı. “Elverişli hale getirildiler”
Antalya’da ilk kez kullanıma giren AB standartlarında olan modern deniz otobüsleri özellikleriyle dikkat çekiyor. 31.5 deniz mili (yaklaşık 45 kilometre) hız yapabilen deniz otobüsleri, ileri kompozit teknolojiye sahip. 2 adet 650 beygir FPT motorun kullanıldığı 5.60 metre enindeki teknelerde, kaptan kamarası, küçük bir mutfak ve duşlu tuvalet de bulunuyor. 3 yıldır faaliyet dışı olmalarından dolayı bakımları yapılıp deniz otobüslerinin seyre elverişli hale getirilerek, öncelikle güvenli ve konforlu bir hizmet verebilmesi amaçlandı.


“İlk etapta Antalya-Kemer arası”
Her biri 42 yolcu kapasiteli olan deniz otobüsleri, ilk etapta Antalya-Kemer arası çalışacak. Termessos, Olimpos ve Aspendos, Antalya Kaleiçi Yat Limanı ile Kemer Türkiz Marina arasında seferler düzenleyerek yolcu taşıyacak. Tek yönlü sefer yaklaşık 45 dakika sürecek. Sefer saatleri ise şuşekilde: Antalya Kaleiçi Yat Limanı’ndan kalkış saatleri 09.00-12.00-15.00-18.00-20.30. Kemer Türkiz Marina’dan kalkış saatleri 10.30-13.30-16.30-19.30-21.30. www.tasimacilar.com 06.06.2012/16:52