Antalya’da Otobüsçü Esnafı Belediye Yetkililerinden ve Otogar’dan Şikâyetçi

Antalya’da Otobüsçü Esnafı Belediye Yetkililerinden ve Otogar’dan Şikâyetçi

Antalya’da otobüsçü esnafının sıkıntılarını Antalya Otogar Dernek Başkanı Cemal Yağcı ile konuştuk. Otobüsçü esnafı otogar binasından ve taleplere duyarsız kalan belediye yönetiminden dertli…

Antalya olarak sıkıntılarımız çok diye söze başlayan başkan Cemal Yağcı, sektörel sorunların her yerde bir şekilde dile getirildiğini aktardı. Fakat lokal anlamda Antalya’nın en büyük sıkıntısının hesapsız ve plansız bir şekilde faaliyet göstermekte olan Otoagar binası olduğunun altını çizen Yağcı, sözlerine şöyle devam etti: ‘toplam 34 yazıhanenin kırsal ve büyükşehir sınırları dahilindedir. Makul bir sayı olması gerekirken neredeyse 2 katına çıkmış bir yazıhane sayısından bahsetmek mümkün. Yazıhaneler tek önlü ve arkalıyken, renk paravanı ile tiyatro binası gibi bunları arka ve ön yazıhanelere çevirmeleri noktasında görsel olarak da bizim açımızdan sorunludur. Ulaştırma Bakanlığımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda bir yazıhane 10 tane firmaya bakabiliyor iken, D1 belgesine sahip arkadaşlarda ise bu sayı kapasitelerine göre belirlenmiştir fakat Antalya’da firmalar az, yazıhane sayısı çok! Dolaysıyla bizim esnaf arkadaşlarımızın hepsi zarar ediyor’ dedi.

‘Belediye 17 yıldır bu yanlışı düzeltmiyor’

Belediye yetkililerinin 17 yıl önce böyle bir yanlış yaptıklarını anlatan Yağcı, ‘17 yıldır gelin, bu yanlışı düzeltelim dememize rağmen, bu zamana kadar herhangi bir adım atılmadı’ diyen Başkan Cemal Yağcı, sözlerine şöyle devam etti: ‘Otogarların oval olması gerekirken Antalya Otogarı’nın daha çok AVM görünümünde yapılmıştır. Antalya Otogarı’nın mimarisinde de, alt ve üst yapı çalışmalarında da, görüntüsünde de sorunlar var. Tüm bunların yanı sıra içindeki işletmeye para kazandıracak, içinde ticari faaliyet sürdüren otobüsçü esnafını mutlu eden, bir otogar değil’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Verilen sözler tutulmadı iddiası

Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine ve esnafa söz verdiklerini hatırlatan Yağcı, ‘maalesef verilen sözler tutulmadı’ dedi. Tutulmadığı gibi de sorunların giderek arttığına dikkat çekerek, belediyenin otobüsçü esnafına keyfi bir takım uygulamalar gerçekleştirdiğini savundu.

‘Otogar ben yaptım oldu mantığı ile olmaz’

Meselenin bu kadar yakıcı olduğunu belirten Yağcı’ya otogar yapımında kendilerinin de belirli tasarruflarının olması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: ‘biz birçok yerde otogarların projelerini değiştirdik. Mesela otogar öyle ben yaptım oldu mantığı ile yapılacak bir iş değildir. Oradaki esnafında, bu işten anlayan insanlarında mutlaka ama mutlaka sürece dahil olması lazım. Maalesef sormadıkları gibi, doğrusunu da öğrenmek istemiyorlar, doğruyu biz söyleyince de kabullenmiyorlar’ diyerek belediye yönetimine isyan etti.

Yeni bir otogar çalışması olacak

Antalya’da ilerleyen süreçte mutlaka yeni bir otogar çalışmalarının olacağını belirten Başkan Yağcı’ bu süreçte içeride faaliyet yürüten ve bunca sıkıntı çeken esnaf arkadaşlarımızın da fikirleri alınarak, hakkı-hukuku gözetilerek, yazıhane sayısını arttırarak değil, ihtiyaca göre belirlenerek yapılacak bir çalışma olacaktır’ dedi.

‘Belediye, arkadaşlarımızı para makinesi olarak görüyor’

Otogar içinde çalışan otobüsçü esnafımızın orada bir ticarethane işlettikleri unutulmamalıdır diyen Başkan, otogarlar da masrafların çok olduğuna vurgu yaptı. Sözlerini şöyle sürdürdü: ‘adam senin hiç haberin olmadan girişi 70-80 TL yaptım diyebiliyor. Girenden-çıkından bir dünya para alabiliyor. Tüm bunlara karşılık bir hizmet veriyor musunuz? Hayır! Sektör mensuplarımıza yardımcı oluyor musun? Hayır! Farklı illerde belediye sektör çalışanlarına yardımcı olurken, ortak bir takım çalışmalar yaparken, bizim belediyemiz esnaf arkadaşlarımızı para makinesi olarak görüyor’ diyerek tepki gösterdi. ‘Bizleri rahatlatması ve işlerimizi kolaylaştırması gerekirken, belediyemiz sürekli zamdan bahsediyor, işlerimizi zorlaştırıyor’ dedi.

‘Herkes memnun olduğu marka ile çalışıyor’

Antalya Otogar Derneği’ne üye olan otobüsçü esnafın genelde hangi markalar üzerinden filolarını kurduklarını sorduğumuz da ise Başkan Cemal Yağcı şu cevabı verdi: ‘Türkiye’de hayli yaygınlaşmış markalarla çalışıyoruz daha çok… Çok eskiden beri bildiğiniz gibi Mercedes vardı, MAN vardı, TEMSA son süreçte oldukça rövanşta, ISUZU gibi markalar… Türkiye’de saydığım bu firmaların her ihtiyaca cevap verebilecek yenilikte ve teknolojide araç ürettiklerini düşünüyorum. Elbette bu konuda tercih kullanıcı ve satıcılara ait… Kim hangi markadan memnunsa onunla çalışmaya devam ediyor. Türkiye’de otogarlarda araç sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum’ dedi. Alev ARSLAN 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.