Antalya’da Turizm Taşımacılarını Endişelendiren Tuhaf Uygulama

Antalya’da Turizm Taşımacılarını Endişelendiren Tuhaf Uygulama

Turizmin kalbi olan Antalya’da, Kemer İlçe Jandarma Trafik Komutanlığı yol denetlemelerinde yeni bir uygulama ile özellikle turizm taşımacılığı yapan firmaları ve kaptanları zor durumda bırakıyor.

Edindiğimiz bilgilere göre Antalya’nın Kemer ilçesinde Jandarma, turizm taşımacılığı yapan servis araçlarını durdurup, Yolcu Taşıma Sözleşmesi adı verilen bir belge ve o anda tur ya da transferler olarak gerçekleşen hizmet bedelinin faturasını istiyor. Konu ile şikâyetlerini paylaşan turizm taşımacılığı yapan firma yöneticileri ve çalışanları Antalya’da ilk kez böyle bir uygulamaya şahit olduklarını aktarırken, uygulamanın kendilerini zor durumda bıraktığını belirttiler.

Şimdilik her hangi bir ceza-i işlemin uygulanmadığı denetlemelerde, taşımacılar, yakında cezaların kesilmesinden ve araçların bağlanmasından endişe ettiklerini belirtiyorlar.

Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden eski Antalya’ya yeni uygulama

Her tür ve transfer için ayrı düzenlenmesi gereken Yolcu Taşıma Sözleşmesi’nde araç içindeki yolcu sayısı, yolcuların kimlik veya pasaport numaraları, taşıtın güzergâhı, taşıtın plaka numarası, yetki belgesinin türü gibi bir takım bilgiler soruluyor. Turizm taşımacıları ise, araçlarında D-2 belgesi, sözleşme, yolcu listesi, sigorta gibi evrakın yanı sıra yangın tüpü, boyunduruk, ceset torbası gibi her türlü teçhizat eksiksiz olarak mevcutken, böyle bir uygulamanın anlamsızlığına, kendilerine sözleşme olarak dayatılan evrakın hazırlanması sunumunun imkânsızlığına, bir turiste kimlik veya pasaport numarası sormanın ülkemiz ve kendileri açısından yaratacağı onulmaz mahcubiyete dikkat çekiyorlar.

İşin içinde olan herkes istenilenin mümkün olmadığının farkında

Günde 300-500 kalem iş yaptıklarını ifade eden turizm taşımacıları, her işe göre ayrı hazırlanması istenen belge ve faturanın tanzim edilmesinin teorik olarak da pratik olarak da imkansızlığının altını çizerken, şu ifadeyi kullanıyorlar: ‘İlk bakışta bu işin nasıl yapılacağı bir kenara neredeyse mümkün olamayacağı bu işin içindeki herkes tarafından kolayca görülebilir’ deniliyor.

Türkiye’de turizm açısından son derece vahim bir uygulama

Turizm taşımacıları, özellikle yetki alanı kanunca belirlenmiş Jandarma Trafik Komutanlığı’nın fatura isteme veya görme talebini anlayamadıklarını ifade ettiler. Şimdilik yalnızca kontrollerin yapıldığı kentte, ilerleyen süreçte Jandarma ceza kesme, araç bağlama yoluna giderse ciddi mağduriyet yaşayacakları konusunda endişelenen turizm taşımacılığı yapan firmalar, ‘eğer bu iş bahsedilen şekilde bize tebliğ edilirse bizim bunu başarabilmemiz, becerebilmemiz olası değil’ diyerek, sektörün hassasiyetlerine dikkat çektiler. Büyük yolcu taşıma firmaları gibi çalışmadıklarını aktaran turizmciler, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdiler: ‘bizim yolcumuz uçaktan iner, rehberde yolcu listesi vardır zaten, yolcuyu alırız, oteline bırakırız. Bizim yolcunun kimlik numarasını, pasaport numarasını alabilmemiz olası değil. Bu durumu yolcuya da anlatmak çok zor! Gerekli bilgilerim gerekli yerlerde var, sen neden istiyorsun diye sorar turist haklı olarak…’ diyerek ülkemiz açısından açıklanması zor bir durum, kendileri açısından her gün her saat yaşanacak bir mahcubiyet yaratacağına vurgu yaptılar.

Biz korsanla mücadele ediyoruz, sen durumu turiste açıkla!

Konuyla ilgili olarak, Antalya Ulaştırma Bölge Müdürlüğü D2 Servisi ile görüştüklerini ve yaşadıkları –yaşayacakları olası sıkıntıları kendilerine aktararak, neden böyle bir uygulamaya gittiklerini sordukları yetkili makamlardan aldıkları cevap da hayli ilginç…. D2 yetki belgesi alıp, aracını kaydettirip, taşıt kartı sahibi bazı kişilerin minibüsle taksicilik yaptıkları yönünde bir takım şikayetler aldıkları için böyle bir uygulamayı seçtiklerini söyleyen yetkililer, turizm taşımacılarını ikna edemedi. Korsan taşımaya kendilerinin de karşı olduklarını aktaran taşımacılar, konu ile ilgili başka yöntemler ve uygulamalar olabileceğini belirttiler. Korsana karşı mücadelenin yolu bu olmamalı diyerek, yetkilerden bu uygulamadan vazgeçmelerini istediler.

Dayanak Karayolları Taşıma Yönetmeliği 39. Madde

Bu yeni uygulama için Antalya Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkililerin gerekçe olarak öne sürdükleri bir diğer husus da, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 39. Maddesi. Buna göre yetkililerin referans aldıkları 39. Madde ‘D2 Belgesine kayıtlı taşıtın yolcuyu, kalkış noktasından varış noktasına kadar gittiği güzergahı belirtir. Hangi yolcu hangi koltukta oturuyor, numaralandırılmış şekilde detaylı bilgi verir’ diyor. Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı’ndan gelen herhangi bir resmi yazı ya da talimatın olmadığını yönünde Antalya Ulaştırma Bölge Müdürlüğü D2 Servisi’nden bilgi alan turizm taşımacılarının uygulamanın ne kadar süreceği ya da diğer illere de yansıyıp yansımayacağı yönündeki tüm soruları ise cevapsız kaldı. Yazılı talimatın olmadığı, uygulamanın şimdilik cezasız yürüdüğü denetleme ve kontroller için turizm taşımacıları, huzursuz!

Uygulama ülkemize gelen turist açısından ciddi zaman kaybı

Fakat turizm taşımacılarının buna da itirazı var, ellerinde zaten bir isim listesinin olduğunu ve gelen yolcuların isim listesinin yurt dışından geldiğini belirten firma sahipleri, listenin Ulaştırma Bakanlığı’nın istediği formatta olabilmesi için tek tek yeniden yazılması gerektiğini aktardılar. Verdikleri şu örnekle durumu özetlediler: ‘bir otobüs 46 kişi, 46 kişinin bilgilerinin istenilen şekilde koltuk numaraları ile birlikte yeniden yazılması gerekiyor. Bu da ülkemize gelen turist açısından ciddi bir zaman kaybıdır. Ben bir Türk vatandaşı olarak alakasız bir yerde T.C. kimlik numaramı istedikleri zaman tedirgin oluyorum. Bir turiste şahsi bilgilerinizi bir de üstüne üstlük burada korsan taşımacılığı önlemeye yönelik ülkemin yetkili makamları benden bunu yapmamı talep ediyor dersem hiç de şık olmayan bir gerekçe sunmuş olacağım. Bu karşımdaki turisti de rahatsız eder, beni de rahatsız eder’ şeklinde görüş bildirdiler.

Endişeli bekleyiş sürüyor

Kaş yapayım derken göz çıkartan bürokrasinin somut duruma, somut tahlil ve çözümle yaklaşmasını bekleyen turizm taşımacılarının, yaptıkları işin ciddiyetine uygun yeni bir uygulama için endişeli bekleyişleri sürüyor. Alev ARSLAN

www.tasimacilar.com 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum