Antalya’da ulaşım için minibüsler birleşiyor

Antalya’da ulaşım için minibüsler birleşiyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Servisçiler Odası’nın düzenlediği toplantıda servisçi esnafı ile bir araya geldi.

Servisçi esnafıyla buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, makamlarını adeta ranta çeviren oda başkanları ile birlikte yolculuk yapmayacaklarını ifade ederek, “Ne yapalım yani, sen geçmişte destek verdin diye ben senin her türlü pisliğine göz mü yumacağım. Kusura bakmayın böyle Menderes Türel’i bulamazsınız” dedi. Toplu ulaşımda 7 metrelik iki minibüsün birleşip, 12 metrelik bir otobüse dönüşmesi konusunda UKOME kararı alındığını belirten Türel, kent merkezinde medeni, konforu yüksek, engelli rampalarına kadar donatılmış büyük otobüslerle taşımacılık yapacaklarını söyledi.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ndeki toplantıya ilgi yoğun oldu. Esnafa seslenen Türel, yeni eğitim sezonunda kazasız belasız günler diledi. Başkan Türel, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında her zaman sözde değil özde esnaf dostu olmanın gayreti içinde olduklarını vurguladı. Türel, esnafın sorun ve taleplerini, yine esnafın görüşleri doğrultusunda, birlikte hareket ederek ve istişare ederek çözdüklerini kaydetti.

İlçelerde tahdit uygulaması

İlçelerdeki servis taşımacılığını disiplin altına almak için önemli bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Türel, şunları söyledi: “Merkez dışındaki ilçelerde kimin okul servisi yaptığı, kimin turizm taşımacılığı, kimin personel servisi yaptığı bunların kayıtları yoktu. Bunun mutlaka bir disiplin altına alınması gerekiyordu. Ulaşım Daire Başkanlığımız fevkalade gayret göstererek 14 ilçedeki tahdit düzenlemesini en sağlıklı şekilde yaptı. Bu sizin araçların piyasa değerlerini misli misli arttıran bir uygulama. Tahditli plakalarınızı artık müracaatla beraber sizlere teslim ediyoruz.”

Şehir efsanelerine inanmayın

Bazı şehir efsanelerini duydukça, “Acaba Antalya’da değil de Ay’da mı belediye başkanlığı yapıyorsun” sorusunu kendi kendine sorduğunu ifade eden Başkan Türel, “O kadar aklımızın ucundan geçmeyen iddiaları duyuyorum ki hayretler içerisinde kalıyorum. Bunlarda bir tanesi de yeni tahditli plaka verileceği. Defalarca söyledim yine söyledim şimdi yine söylüyorum. Ama bu iftiracılar durmak usanmak bilmiyor iftiralarına devam ediyor. Yarın yine söyleyeceğim yarından sonra yine söyleyeceğim. Servisçiler Odası’nın yeni plaka talebi olmadıkça biz artık bugün sınırladığımız tahditli plakalara bir tane bile ekleme yapmayacağız” diye konuştu.

Kameralar güvenliğiniz için

Esnafın ve halkın yararına uygulamalar yapmak için gayret ettiklerini söyleyen Türel, “Bir servis şoföründe sabıka kaydı aranmıyordu, uyuşturucu testi yapılmıyordu. Bunların acı faturalarını bu ülkede ödedik. Çok kötü örneklerle yüreğimiz parçalandı. Şimdi bakınız GPS dediğimiz takip sistemi ve kameralarla çok daha güvenli bir şekilde çocuklarımızı aileler olarak sizlere emanet ediyoruz. Toplu ulaşım ve servis araçlarında kameralı takip sistemi olsaydı bugün belki de Mersin’de Özgecan kardeşimiz aramızdaydı, yaşıyordu. Pek çok adli vaka özellikle toplu ulaşımda bu kamera sistemi ile aydınlanıyor. Bunlar hepimizin güvenliği için” dedi.

Omuz omuza yürüyoruz

Esnafla omuz omuza yürüdüklerini dile getiren Başkan Türel, göreve geldikten sonra birinci derece akrabaya devir işlemlerinde alınan 2 bin 500 liralık ücreti kaldırdıklarını hatırlattı. Servisçi esnafının okullar kapandıktan sonra turizm taşımacılığı yapma talebini de yerine getirdiklerini belirten Türel, belediye personelinin taşınması işini de Servisçiler Odası’na emanet ettiklerini kaydetti.

Makamını ranta çevirenlere sert çıktı  

Kendisinin de oda başkanlığından geldiğinin, ATSO Başkanlığı yaptığının altını çizen Başkan Türel, şöyle konuştu: “Bu işlerin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar fedakarlık istediğini en iyi bilenlerdenim. Gönüllülük esasıdır. Hiçbiriniz makamlarınızı kendinize imtiyaz makamı olarak kullanmadınız. Bunu kullandığınız takdirde önce üyelerinize sonra da halka en büyük ihaneti işlemiş olursunuz. Bizim makamlarımızı imtiyaz olarak kullanmak gibi bir niyetimiz ve gayretimiz olmadığı gibi, muhataplarımız oda başkanlarımızın da aynı şekilde davranmasını beklemek en büyük hakkımızdır. Ancak son zamanlarda okuyorsunuz, görüyorsunuz ki bazı oda başkanları makamını adeta ranta çevirmiş. Makamı üzerinden kendisine her türlü imtiyazı sağlamış. Şimdi diyorlarmış ki, ya biz geçmişte Menderes Başkan’a destek vermiştik. Ne yapalım yani, sen geçmişte destek verdin diye ben senin her türlü pisliğine göz mü yumacağım. Kusura bakmayın böyle Menderes Türel’i bulamazsınız. Biz yanlış yapanı, yaptığı yerde yanımızdan indirmesini biliriz. Görevinden demiyorum, elbette o kendi üyelerin takdiridir. Bizimle aynı araçta beraberce yolculuk yapmalarına artık müsaade etmeyiz. O yolculuk menfaat yolculuğuna dönüşürse orada biz olmayız.”

Konforlu ulaşım için minibüsler birleşiyor

Antalya toplu ulaşımında ciddi düzenlemeler yaptıklarını, esnafın zarar görmemesi için kılı kırk yardıklarını belirten Başkan Türel, şu bilgileri verdi: “Dün UKOME kararımızı da aldık, artık 7 metrelik her minibüsü ikisini birleştirmek suretiyle 12 metrelik bir otobüse dönüştürüyoruz. Bunu esnafımızın da rızası ve arzusuyla yapmak istiyoruz. Çünkü yolcu kapasitesi yüzde 100’e yakın artıyor arkadaşlar. Halkın konforu artıyor, araçlar engellilere uygun hale geliyor. Zaten bir mahkeme kararı var şu anda. 7 metrelik toplu taşıma araçlarının minibüslerin trafikte seyretmesi ile ilgili bir hukuki engel var. Ya 12 metrelik otobüs olacaklar ya da 14 kişilik eski küçük minibüslere dönecekler. Esnafımız derse ki ben iki kişi birleşip 12 metrelik otobüs almak istemiyorum, hay hay ona da razıyız. 14 kişilik küçük minibüslere dönebilirsin. Buna da bir engel yok. Ancak Antalya artık şehir içerisinde küçük minibüslerle toplu taşım yapacak bir şehir değil. Antalya’ya dünya şehri diyoruz. O yüzden şehir merkezinde medeni, konforu yüksek, engelli rampalarına kadar donatılmış büyük otobüslerle kent merkezinde taşımacılığı yapacağız.”

Tek çatı altında birleşin çağrısı

14 kişilik küçük minibüslere dönmek isteyenlerin kırsal taşımacılıkta, köylerden mahallelere dönüşen yerlere yolcu taşımak suretiyle faaliyetini sürdürebileceğini belirten Türel, “Böylelikle arkadaşlarımızın rızasına göre bir tavır almış olacağız. Biz temenni ederiz ki herkes otobüse dönsün. Çünkü Menderes Türel söylemişti dersiniz, bunun karşılığı ve getirisi çok daha yüksek olacak. Artık toplu ulaşımda bu kardeşlerimizle yola devam edeceğiz. Bundan sonra yeni araç ihtiyacı mı olacak, bu kardeşlerimiz arasında bir şirket kurarlarsa, onların temin edeceği araçlarla yeni araç artışı yaparız. Bunun da burada özellikle altını çiziyorum. Yani artık yeni araç ihtiyacı olacaksa bugünkü mevcut toplu taşıma sistemindeki arkadaşlar, hepsi bir çatı altında şirketleşsin. Bundan sonra ben 100 araç daha mı alacam, 200 araç daha mı alacağım, esnaf ben alacağım diyorsa baş üstüne. Bundan sonraki bütün iş ve işlemleri de, bugün bizimle bu yola çıkmaya karar veren arkadaşlarımızın yolculuğunda neticeye ulaştırırız. O yüzden biz sizinle beraber olmaktan, kol kola yürümekten onur duyuyoruz. Zaman zaman söylediklerimiz belki o gün itibari ile anlaşılmasa da zaman bizim haklı olduğumuzu bugüne kadar hep teyit etti ve bu kapsamda kılı kırk yararak hep esnafımızın hayrına yararına faydasına adımlar atmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türel’ e teşekkür

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Başkan Türel’in her zaman esnafın yanında olduğunu belirterek, “Çok ciddi kararlar aldınız. Birinci derecede akrabaların devir ücretlerinde ücret almayacağız dediniz. Sizlere sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. 14 ilçede 3 bin 800 e yakın servis işi yapan arkadaşların kayıt altına alınması gerekiyordu. UKOME kararıyla servis esnafının C tahdidi almasıyla ilgili kararınız için çok teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

antalya-toplu-ulasim.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.