Araç azami yükseklik sınırına tanınan süre 2014’e uzatıldı

Araç azami yükseklik sınırına tanınan süre 2014’e uzatıldı

Araçların yüklenmesine ilişkin ölçü ve usuller ile tartı ve boyut ölçüm toleransları hakkında yayınlanan yönetmeliğin mağduriyete neden olduğu gerekçesiyle Bakanlık nezdinde başlatılan girişimler çözüme ulaştı.

8 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve insan ve eşya taşımak amacıyla ülkemiz karayollarında seyreden ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan motorlu ve motorsuz araçlar ile yabancı plakalı araçların yüklenmesine ilişkin ölçü ve usuller ile tartı ve boyut ölçüm toleranslarına ilişkin usul ve esasları kapsayan “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik” 12 Kasım 2012 Pazartesi günü itibari ile yürürlülüğe girmiş ve anılan yönetmelik dahilinde belirlenen yüzde 2’lik boyut toleransı dahilinde oto taşıyıcıları ve konteyner taşıyıcıları kontrollerde sorunlar yaşamaya başlamış idi.

Söz konusu araçların boyutlarına dair kontrollerde 31 Mart 2013 tarihine kadar herhangi bir cezai bir işlem uygulanmama kararı alınmış idi. 7 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü Ve Usuller İle Tartı Ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında 8 Kasım 2012 tarihli “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü Ve Usuller İle Tartı Ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğine” “Geçici Madde 1” eklendi.

Söz konusu ek madde kapsamında, ilgili Yönetmeliğin Araçların Yüklenmesine İlişkin Usuller ile ilgili 6. Maddesinin 1. fıkrasının (e) bendinde yer alan “gabari dışı yük yüklenemez, taşınan yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirilemez” hükmü dahilinde yaşanan ve özellikle konteyner ve oto taşımalarında karşılaşılan sorunların çözümlenebilmesi amacıyla Yönetmeliğin ilgili maddesinin konteyner ve oto taşıyan araçlara uygulanması 1 Temmuz 2014 tarihine ertelendi. Bu değişiklik ile birlikte, güzergâh üzerinde yapılan araç ağırlık-boyut kontrollerinde konteyner ve oto taşıyan taşıtlara dair 1 Temmuz 2014 tarihine kadar herhangi cezai işlemler uygulanmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.