Araç Azami Yükseklik sınırında düzenleme getirilmeli

Araç Azami Yükseklik sınırında düzenleme getirilmeli

Araç Lojistikçileri Derneği’nin Yönetim Kurulu üyeleri, Ekonomi bakanına makamında ziyaret ederek sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Araç Lojistikçileri Derneği(ARLOD), Ekonomi bakanı Zafer Çağlayan ve Müsteşar Ahmet Yakıcı’yı makamında ziyaret ederek hem sektördeki sıkıntıları dile getirdi hem de sektörle ilgili bilgi paylaşımında bulundu. “4.90’lık taşımalar dahi trafik güvenliliğini tehlikeye atmıyor”
Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı görüşmede sektör sorununa değinen ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı en büyük sorunlarının oto taşımaları, hafif ticari araç taşımaları ve benzeri taşımalar için imal edilmiş özel donanımlı römorklara ilişkin gabari yani dolu araç taşıyıcı römork yüksekliği olduğunu belirterek Karayolu taşıma yönetmeliğinde yükseklik sınırıyla ilgili olarak düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.


AB üyesi ülkelerde araç taşımalarda uygulanan dolu römork yükseklik değerinde herhangi bir sınırlama ve standardın olmadığını belirten Ağaçlı, AB üyesi ülkelerin gösterdiği bu esnekliğin diğer ülkelerdeki araç taşıma sektörünün önün açtığını söyledi. Bitmiş araç lojistiği yapan firmalar adına konuştuğunu belirten Ağaçlı, “Karayolları Trafik Yönetmeliği 128. maddesinin (b) bendinde yer alan araç azami yüksekliği 4.00 metre ile sınırlandırıldı ancak, bugüne kadar 4.90 metre yüksekliğe kadar olan taşımalar trafik güvenliğini hiçbir şekilde tehlikeye düşürmediği tarafımızca son 30 yıllık süreçte yapılan taşımalarda tespit edildi. Dolu araç taşıyıcı römork yüksekliğine hiç olmazsa yüzde 10’luk bir tolerans tanınmalı ve yeni azami yüksekliğin 4.40 metre olarak revize edilmeli” diyerek talebini dile getirdi. “Avrupa limit koymuyor”
Adnan Ağaçlı, 4 metre yüksekliğin tenteli araçlar için alınan standart bir uygulama olduğunu fakat araç taşımacılığı yapan sektör için bu yükseklik yeterli olmadığını belirterek “Avrupa’da bizim gibi taşıma yapan araçlara limit konmuyor” dedi. Verilen cezaların son derece yüksek olduğunu söyleyen Ağaçlı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Biz nakliye işindeki firmalar çok az kar marjıyla çalıştığımız için bu yüksek cezalar canımızı çok yakmakta, mevcut kanun ve yönetmeliklerde öngörülen 4.00 metre yükseklik sınırının aşılmasından dolayı araç taşıyıcı TIR’ların her birine kesilen Bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arası yüksek miktarda cezalar, bizleri çok büyük sıkıntıya sokmaktadır. Bu paraları 2 ayda kazanamıyoruz. Mevcut kanun ve yönetmeliklerde öngörülen 4.00 metre yükseklik sınırına uymak için römork kapasitesinin altında eksik yükleme yapılması gerekmektedir. Bu durum hem trafiğe daha çok sayıda TIR’ın çıkmasına, daha çok akaryakıt tüketimine ve araç satış fiyatlarında artışlara neden olacak, ekonomiye de ilave maliyet getirecektir. Ayrıca, piyasa koşullarının öngördüğü navlun ücretleri göz önüne alındığında; Römorklara eksik yükleme yapıldığı zaman sefer başına navlun ücreti düşecek, tam kapasite yüklendiğinde söz konusu cezalar navlun ücretini alıp götürecektir. Sektörümüz her iki durumda vereceği hizmetten para kazanamayacağı gibi bu taşıma işini ya zararına yapacak ya da sektörümüz bu hizmeti vermekten vazgeçecektir.” Getirilen cezalardaki maddi külfetin yanı sıra Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde yer alan ve sisteme kayıtlı taşıtlarından yükseklik ihlaline karşı 10 kez çalıştırdığı şoförlerin herhangi birinin kusur işlemesinden dolayı, idari para cezasına maruz kalan firma sahiplerinin yetki belgesi iptali gibi bir durumla karşı karşıya bırakılmasının sektörü iş yapamaz hale getireceğini de ifade etti. Konuyla ilgili olarak Bakana ve Müsteşara hazırladıkları dosyayı sunan ARLOD Yönetim Kurulu sorunların tespiti ve çözüm önerileriyle ilgili olarak destek istediklerini de belirtti. www.tasmacilar.com 12.07.2012 / 15:12