Araca Belli Aralıklarla Motor Yağ Kontrolü Şart

Araca Belli Aralıklarla Motor Yağ Kontrolü Şart

Gelişmiş motor teknolojisi günümüz araçlarının son derece güvenilir olmasını ve servis periyodlarını uzatmayı amaçlıyor. Bu nedenle motor yağının düzenli kontrol edilmesi, gerektiğinde değiştirilmesi büyük önem taşıyor.

Mobil 1’in yaptığı ve 1000 sürücüyü kapsayan araştırmalarda Türkiye’de her 5 sürücüden 1’inin motor yağına sadece uyarı lambası yanınca baktığını ortaya koydu. Kısaca araştırmaya katılan her 10 kişiden biri bir yıl boyunca motor yağını hiç kontrol etmediğini, yaklaşık üçte ikisinin de bu görevi başkalarına bıraktığını belirttiğini, yüzde 21’i ise gösterge tablosu uyarı ışığı yanınca motor yağını doldurduğunu ya da değiştirdiğini kaydetti.

Sistemde yeterli yağ olmaması araç sağlığını riske atıyor

Bilinçsizce yapılan bu davranış da ise Sistemde yeterli yağ olmaması ya da yağ pompasının kritik yüzeyleri yağlı tutabilmek için yeterli yağ sirküle etmemesi, motordaki yağ basıncının düşmesi anlamı geliyor. Bu durum da aracın performansını düşürdüğü gibi, daha büyük sorunlara da yol açabiliyor.

Uyarı ışığı yandığında araç çoktan kalıcı hasara uğramış olabilir

Yağ seviyesinin ölçülmesi ve yağ değişiminin önemine değinen Mobil Oil Türk A.Ş. Otomotiv Saha Mühendisi Aydın Güney, “Motor yağı seviyeleri genellikle sıvının sızması ya da yanma işlemine karışmasından dolayı düşer. Bu durum motor içerisinde kalan yağın, fazla çalışması dolayısıyla daha fazla kirlenmesi ve daha kısa süre dayanmasına neden oluyor. Sonuç olarak araç performansı tehlikeye giriyor. Motorun ideal yağ seviyesinin altında çalışmasının sonuçları, artan parça yorulması, artan yakıt tüketimi, motorun aşırı ısınması ve hatta tüm mekanik aksamın tutukluk yapması ihtimali ile pahalı ve dramatik sonuçlar doğurabiliyor” diyerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekiyor.

Motor yağı nasıl kontrol edilmeli ve doldurulmalı?

1.Aracınızı düz bir yere park edin, motoru kapatın ve yağın çökmesi için 3-4 dakika bekleyin.

2. Yağ ölçme çubuğunu bulun, dışarıya çekin. Kontrolden önce silin ve tekrar daldırın.

3. Sonuç minimumdan az ise aracınız için uygun motor yağını ve ne kadar yağ ilave etmeniz gerektiğini öğrenmek için imalatçı talimatını okuyun.

4. Motorunuzun üzerinde bulunan yağ doldurma kapağını çıkartın. Doğru yağ miktarını ilave edin ve kapağı yerine koyun.

5. Yağın motorunuza akması için 60 saniye bekleyin, ardından 2. adımı tekrarlayın. Gerekirse daha fazla yağ ekleyin ve kapağı yerine takın.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.