Aracınızın performansını artırmak için bilmeniz gereken her şey!

Aracınızın performansını artırmak için bilmeniz gereken her şey!

Starpet’in madeni yağ şirketi Staroil Petrolcülük A.Ş.’nin Genel Müdürü Erkan Pehlivan, araç sahiplerinin, araçlarını nasıl daha yüksek performansa kavuşturabileceklerini anlattı.

Araç bakımına dair küçük püf noktalarını ne kadar biliyoruz? Oysa bakımında dikkat edeceğiniz küçük noktalar, aracınızdan çok daha yüksek verim almanızı sağlayabilir.

Taşıt sahipleri, araçlarına rutin bakım işlemlerinin dışında fazla özen göstermez. Oysa klasik bakım işlemlerinin dışında birkaç küçük işlemle aracınızdan çok daha yüksek bir performans almak mümkün. Araç bakımına dair küçük püf noktaları, otomobilinizin ömrünü uzatırken, verimini de artırıyor.

Akaryakıt sektöründe uzun yıllar hizmet vermiş olan Starpet’in madeni yağ şirketi Staroil Petrolcülük A.Ş.’nin Genel Müdürü Erkan Pehlivan araç sahiplerinin araçlarını nasıl daha verimli hale getirebileceğine dair görüşlerini paylaştı. Araç performansının; aracın rutin bakımlarını yaptırmakla, araca uygun yakıt, uygun yağ, mevsim koşullarına göre lastik kullanmakla doğru orantılı olduğunu belirten Pehlivan, “bazı basit kurallara uyulduğu takdirde araçlar uzun yıllar yüksek performansla kullanılabilir” dedi.

Depo sorunları, filtreleme, yağ değişimi, araç bakımı ve temizliğine dair püf noktaları Staroil Petrolcülük A.Ş.’nin Genel Müdürü Erkan Pehlivan, araçlardan nasıl daha yüksek performans sağlanabileceğine dair yaptığı açıklamalarında, araçların depolarında sıkça görülen kirlilik problemine de değindi. Pehlivan, “bu problem, servislerin belirlediği periyotlarda depo temizliği yaptırarak çözülebilir. Bu gibi problemlerden aracımızın zarar görmemesi ve performans kaybı yaşamamak için; düzenli araç bakımı yaptırmak (yağ, hava filtresi, yağ filtresi değişimi) gereklidir” şeklinde konuştu.

Pehlivan, araçların bakımında kullanılması gereken ürünleri ve aracın performansına sağladıkları katkıları şöyle sıraladı:

Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.

Şanzıman yağının 40 bin ile 60 bin kilometrede yada 2 yılda bir değiştirilmesi önerilir. Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı çoğunlukla sorun çıkarmayan sıvıların başından gelir. Her ne kadar sızıntı olasılığı düşük olsa da periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır.

Fren hidroliği, özellikle havanın uzun süreli sıcak olduğu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 1,5 yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.

Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan dolumu yapılan klima gazı kesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda 1 kere kontrolü gereken klima gazının 2 yılda 1 değiştirilmesi öngörülmektedir.

Soğutma sistemi, radyatörün düzenli olarak temizlenmesi araç bakımının can alıcı bölümlerinden biridir. Aracınızın soğutma sistemi, motorun ürettiği fazla ısıdan aracınızı korur ve motorun doğru sıcaklık aralığında çalışmasını sağlar. Soğutma sistemini pas, tortu ve kirleticilerden korumak radyatörün ve motorun en iyi çalışma koşularında kalmasına yardım edecektir.

Radyatörün paslanması ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilen antifriz yılda bir kez kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir. Deterjan katkılı suyun konması, camların temizliği açısından daha olumlu olduğundan saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilen Cam Suyu bittikçe eklenerek doldurulmalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.