Arap Karayolu Taşımacıları Birliği ile UND işbirliğini güçlendiriyor

Arap Karayolu Taşımacıları Birliği ile UND işbirliğini güçlendiriyor

Arap Karayolu Taşımacıları Birliği ile yapılan işbirliği anlaşmasının ikinci toplantısı UND Etiler Merkez binasında yapıldı.

Düzenlenen toplantıya, Arap Karayolu Taşımacıları Birliği adına Genel Sekreter Dr. Mahmoud H. Abdallat, Üyeler Carlos El Hashim, Hassan Said, Ali Hemşiri, Cemal Jubeli, Jamil Ali Mujahed, Salameh Qatarneh, Ghassan Sa’ad, Hadi Vysal, Malik Haddad, Talal Al Whabi (IRU Project) UND adına ise; Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Edip Bakımcı, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Metin Dağlı, İcra Kurulu Başkan Vekili Melike Tümen, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özel, Uzman Alpdoğan Kahraman, Uzman Yardımcısı Doğa Etili katıldı. "İlişkilerimiz güçlenecek"
Arap Karayolu Taşımacıları Birliği Genel Sekreteri Dr. Mahmoud H. Abdallatt, açılış konuşmasında, UND'nin Türkiye’de güçlü bir dernek olduğunu belirterek, "Bizim Birliğimiz de Ortadoğu’da güçlü. Ticaretin gelişmesi ile birlikte iki ülke arasındaki taşımacılık da gelişecek, ilişkilerimiz güçlenecektir" dedi. Ürdün’de yapılan toplantıda UND ve Arap Karayolu Taşımacıları Birliği arasında bir komisyon kurulması kararı alındığını belirten Dr. Mahmoud H. Abdallatt, komisyon üyelerinin de düzenlenen ikinci toplantıya katıldığını ifade etti ve "Biz şunu biliyoruz ki Türkiye ile Ürdün arasında deniz nakliyesi kara nakliyesinin önünde ama biz Sayın Başkan ile yapacağımız işbirliği ile bunun gelişmesine katkıda bulunacağız" dedi.


UND Yönetim Kurulu Başkanı R. Engin Özmen ise “16 farklı Arap Ligi ülkesinde 70 üyesi ile faaliyet gösteren Birliğiniz ile ilk toplantıda iki ülke taşımacılarının operasyonlarının iyileştirilmesi için bazı konuları görüşmüştük ve bu konuların bazılarında özellikle Mısır konusunda çok ciddi ilerleme kaydettik, bugünde diğer konular ve yeni projeler üzerinde duracak ve işbirliğimizi daha da ileriye götüreceğiz” dedi. Ayrıca Özmen, ilk toplantı da stratejik açıdan önemli olan konular ile yeni kurulan Ro-Ro hatları, Arap Karayolu Taşımacıları Birliği'nin kendi içerisinde kullandığı orange kart sigorta sistemi, Ürdün plakalı araçların Irak'tan transit geçip geçmediği konusu, gümrük konusunda geliştirilebilecek konular ve son olarak ta Arap birliği ülkelerinde ki vize uygulayan bir takım ülkelerin uygulamayan ülkeler pozisyonuna gelmesi konularının konuşulduğunu belirtti. Dubai'den İstanbul'a bir aracın geliş süresinin 12 gün olduğunu belirten Dr. Mahmoud H. Abdallatt, bu süreyi 5 güne indirecek yeni bir Ro-Ro projesinin yolda olduğu haberini verdi.


"Irak'ı transit geçirme sorumluluğu bize ait"
Özmen; Türk nakliyecilerinin Irak'ta güvenlik sıkıntıları yaşadığını ve bu nedenle de Bağdat'a inemediğini belirterek Arap Karayolu Taşımacıları Birliği'nin Irak'ı transit geçirme sorumluluğunu alma yönünde bir teklifte bulunduğunu ifade etti. Arap Karayolu Taşımacıları Birliği'nin henüz proje aşamasında olan önerisini Özmen şöyle açıkladı; "Şunu söylüyorlar aslında biz bu Ro-Ro hattını kurarak araçları Um Kasr'a getireceğiz. Irak'ı transit geçirme sorumluluğu bize ait. Biz Irakta kurduğumuz şirketle bu güvenlik problemini çözeceğiz ve araçlarınızı konvoyla Habur'a kadar getireceğiz. körfeze iniş çıkışı kolaylaştıracağız diyorlar." İsrail üzerinden Ürdün'e yeni hat
Yeni bir Ro-Ro hattı kurulduğunu ifade eden Özmen; İskenderun'dan Ürdün'e yapılacak taşımların İsrail üzerinden gerçekleştirildiği ve ilk geminin problemsiz olarak gittiği haberini verdi. Özmen, İskenderun-İsrail-Ürdün hattının, Türk ve Ürdünlü taşımacıların 12 saatlik bir Ro-Ro taşımasıyla İsrail üzerinden 45 km bir güzergahtan Ürdün topraklarına girebildiğini ifade etti. İlişkilerin güçlenmesi Arap coğrafyasında rahat hareket etmemizi sağlayacak Suriye'de ki olaylar patlak verene dek Arap Nakliyeciler Birliği ile herhangi bir temaslarının olmadığını belirten Özmen, 16 ülkeyi temsil eden Arap birliğinin Mısır'da ki bir takım sorunların aşılmasın da Türkiye'ye yardımcı olduğunu belirterek, "Şimdi Ürdün'de ki sorunların aşılmasında yardımları oluyor. Yarın belki Dubai'de olacak. Dolayısıyla Ortadoğu 'da ki bu ilişkilerin gelişmesi o coğrafya da rahat hareket etmemizi sağlayacak" şeklinde konuştu. Toplantıda, Mısır üzerinden taşıma yapan araçların limanlarda yaşadığı sorunlar, Mısır ile Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasının imzalanması, Ürdün, Mısır ile KUKK toplantısı yapılması konuları dile getirildi. Bölgede her iki ülke taşımacılarının faydalanacağı yeni Ro-Ro hattı konuları da tartışıldı. Nurcan GÜNEŞ www.tasimacilar.com 23.11.2012 Saat:16:50