ARLOD 8. Olağan Genel Kurulunu düzenledi

ARLOD 8. Olağan Genel Kurulunu düzenledi

Araç Lojistikçileri Derneği ARLOD 8. Olağan Genel Kurulunu düzenledi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ağaçlı 2012 yılını değerlendirdi ve 2013 tahminlerini paylaştı.

ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı Genel Kurulda yaptığı 2012 değerlendirme konuşmasında, geçtiğimiz yıl otomotiv sektörünü etkileyen en önemli konunun, ekonomik büyümenin yavaşlaması olduğunu belirtti. Bu durumun talebi sınırlayıcı bir etki yarattığına vurgu yapan Ağaçlı, bu nedenle pazarın bir önceki yıla göre yüzde 10 küçüldüğünü ifade etti.

2012 yılının önemli konularından birisinin de motor hacmi 1600 cc’ye kadar olan ve pazarın yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan araçlarda ÖTV oranının yüzde 37’den yüzde 40’a yükseltilmesi olduğunu belirten Ağaçlı, “2012 yılının Türkiye otomotiv sektörü açısından, yıl içinde oluşan bazı olumsuzluklara rağmen yine de başarılı bir yıl olduğunu kabul etmemiz gerekir” dedi.

Araç Lojistiği sektöründe, 2012 yılı araç bazında satış rakamlarının tatmin edici olmasına karşın, kazanç bakımından beklenen getiriyi elde edemediklerini belirten Ağaçlı, “Girdi maliyetlerindeki artışlar, kar marjlarımızı minumum düzeylere indirdi. Diğer bir yandan, Otomotiv Sektöründe de kar marjlarının yüzde 2, yüzde 3’ler seviyesine inmesine sebep; Otomobil fiyatlarını etkileyen yüksek oranlı vergilerdir. Özellikle Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için uygulanan yüksek oranlar talep artışını önemli ölçüde engellemektedir. Ancak, yine de her iki sektörün hedefleri adet bazında yakalamış olması ve Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi, yatırım yapma arifesinde olan otomotiv devlerinin ülkemize yatırım yapma kararlarını olumlu yönde etkileyecek olması memnuniyet verici bir durumdur. Elbette bu mevcut durumun çok kötü olmadığı ancak sürdürülebilir olması için uygulanacak ekonomik politikalarda sektörü ayağa kaldıracak yeni teşviklerin hayata geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuşarak, sektörün oyuncularını ayakta tutanın, satış sonrası gelirler ve yan hizmetler olduğunu ifade etti.

Ağaçlı 2012 değerlendirmesinin ardından 2013 yılı için beklentileri de paylaştı. 2013 yılı için büyüme hedefinin yüzde 4 olarak belirlendiğini ifade eden Ağaçlı, “2013 yılında faiz oranlarının düşeceğini, tüketici kredi kullanımlarının artacağı, bunun otomotiv pazarına olumlu yansıyacağı beklentisi içerisendeyiz. Bu beklentimiz kendini Ocak 2013 ayında Otomotiv pazarı düşük faiz ortamının etkisiyle yüzde 20 büyüyerek gösterdi ve Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,23 artarak 35 bin 523 adet olarak gerçekleşti" şeklinde konuştu.


Otomotiv yatırımlarını ülkemize çekmemiz durumunda otomotiv sanayinin daha da gelişip büyüyeceği ifade eden Ağaçlı, ülkemizde üretilecek otomobillerin büyük kısmının ihraç edilmesiyle ekonomimizin ciddi anlamda canlılık kazanacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Avrupa ekonomilerindeki durgunluğa rağmen Türkiye ekonomisinin, dinamik, enerjik ve güçlü yapısıyla 2013 yılında sürdürülebilir ekonomik büyümeyi yakalayabileceğini düşündüklerini ifade eden Ağaçlı, konuşmasını şöyle sürdürdü,” Sektör dinamiklerinde de çok olumlu gelişmeler olursa 2013 yılı bazı ilklerinde yaşanacağı süpriz bir yıl olabilir. Ancak Orta Doğu’da yaşanan sosyal ve ekonomik istikrarsızlığın olumsuz sonuçları konjonktürel olarak sektörü menfi yönden etkileyecek bir faktör olmasıda unutulmamalıdır. Örneğin; Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye üzerinden otomobil ithalatını 15 Şubat itibarıyla yasaklayacağını, kararın resmi gerekçesi olarak da “İthal otomobil gümrük vergilerinin yeniden düzenlenecek” olmasını gösteriyor. Bölgedeki Yetkililerin resmi gerekçede ithalatın süresiz olarak durdurulacağını bildirmelerine rağmen bu fiili durumun hem otomotiv sektöründe hemde araç lojistik sektöründe oluşturacağı tepki karşısında makul bir sürede otomobil ithalinin tekrar serbest bırakılacağını tahmin ve temenni ediyorum.”

Ağaçlı’dan iki öneri

2013’de Otomotiv sektörüne katkı sunmak adına iki öneri sunmak istediğini belirten Ağaçlı’nın önerileri şu şekilde oldu; “Şöyleki; Türkiye'de trafiğe kayıtlı motorlu araçların yarısı 12, yüzde 34'ü ise 16 yaşın üzerinde. Bu verilerden haraketle, geçmişte uygulanan hurda teşviğine benzer bir uygulamanın da bugünlerde gündeme gelmesi faydalı olur kanaatindeyim. Ayrıca bilindiği üzere, Türkiye'de motorlu taşıtların vergilemesinde, araçların “silindir hacmi” ve “yaş” esas alınıyor. Silindir hacmi arttıkça araçların vergi miktarı artıyor, yaş arttıkça da vergi miktarı azalıyor. Motor gücü yüksek olan araçların daha fazla vergi ödemesi çevresel bir unsur olarak ön plana çıkarılsada, sisteme, daha fazla çevre kirliliğine neden olan yaşlı araçların daha düşük miktarda vergilendirilmesi yerine karbon emisyonuna dayalı bir vergileme sistemini, başka bir deyişle araç yaşlandıkça verginin artması hem çevre kirliliğinin azalmasına hemde sektöre canlılık getirmesine yardımcı olacaktır.


Bu anlamda, piyasaya yönelik yapılacak her türlü olumlu çalışmayı, sektörde yer alan tüm aktörlerin destek vermesi, ekonomimizin lokomotifi konumda olan Otomotiv ve Lojistik sektörü sayesinde mevcut ekonomik sorunların üstesinden gelineceği unutulmamalıdır.”

Otomotiv sektörü içerisinde, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörün araç lojistiği yapan firmalar olduğunu ifade eden Ağaçlı, “Sektörde olası talep azalması ile daralan iş hacmi sebebiyle zaman zaman yetişmiş sürücü kadromuzu azaltmak zorunda kalıyor, sadece araç taşıma işinde kullanabildiğimiz oto taşıyıcı treylerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işletme maliyetlerini göğüslemek ve olumsuzluklara katlanmak zorunda kalıyoruz. Bu türden olumsuz durumlarda üretici firmalardan gerekli anlayış ve desteği görmek istediğimizi tekrar vurgulamak isterim” ifadelerinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.