Artık araç içinde dinlenmek yasak

Artık araç içinde dinlenmek yasak

Karayolu taşımacılığında çalışan sürücülerin, 45 saat ve daha uzun haftalık dinlenmelerini araç içinde geçiremeyecekleri konusundaki AB Yüksek İdare Mahkemesinin 20 Aralık 2017 tarihli kararı üzerine, başta Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika gibi AB ülkeleri olmak üzere, bu kuralı kendi milli mevzuatlarına dahil ederek kontrollere başlamışlardı.

İtalya’da bu ihlalin karşılığı bir ceza kanunlarda tanımlı olmadığından 30 Nisan 2018 tarihine kadar  kontrol ekipleri bu ihlale bir ceza veremiyordu. 30 Nisan 2018 tarihinde İtalya İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan kanun değişikliği ile bu ihlalin karşılığı olan cezalar tanımlanmıştır.

Sürücülere asgari 425 EUR, azami 1.702 EURO ceza verilebilmektedir.Ayrıca, sürücünün belgelerine el konulmakta ve haftalık dinlenme uygun bir tesiste tamamlanmadan, seyahate devam etmesine izin verilmemektedir.

Firmaların sürücülerin kısaltılmış ve normal haftalık dinlenmelerini ve kısaltılmış haftalık dinlenmelerin telafisini iyi takip etmeleri ve buna göre dinlenme planlaması yapmaları gerekmektedir. Bu da ancak, Takograf verilerinin indirilerek uygun bir analiz yazılımı ile analiz edilmesi ile mümkündür. Ayrıca ilgili personelin ve sürücülerin sürüş ve dinlenme kuralları konusunda eğitim alması gerekir. Zaten, mevzuata göre firmaların sürücülere Takograf kullanma ve kurallar konusunda eğitim vermesi / verdirmesi zorunludur. Zira söz konusu 45 saat veya daha uzun dinlenme, normal haftalık dinlenme, kısaltılmış haftalık dinlenme + daha önce kullanılmış kısaltılmış haftalık dinlenmenin telafi süresi devamı olabilir. 

Bunu değerlendirmek, ancak son 30 günün verilerini indirip analiz etmekle mümkün olur.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.