Artvin’de şoförler yol ve tünellerde ki kara noktaları basına gösterdi

Artvin’de şoförler yol ve tünellerde ki kara noktaları basına gösterdi

Mühendislik hatalarıyla dolu yapılan yol ve tüneller Artvinli sürücüleri isyan ettirdi.

8 Temmuz 2012 tarihinde Artvin Yusufeli Erzurum devlet karayolu üzerinde bulunan Melo tünelinde meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından gözler önce alt yapısı ve ışıklandırması tamamlandırılmamış, giriş ve çıkışları hatalarla dolu tünellere çevrildi. Artvin şoförler ve otomobilciler başkanı Ahmet Alpaslan, Başkan yardımcısı Hurşit Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri, SS.1 No’lu Kamyoncular ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi başkanı Orhan Uçar ve şoför esnafıyla birlikte Borçka’dan başlayarak yol ve tünel incelemelerinde bulundu.


“Yolun şekline göre eğim olmadığı için araçlar devriliyor”
İnceleme Borçka Minibüsçüler Kooperatif Başkanı Mikail Gün ve Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Borçka barajının hemen altında ki virajdan başlatıldı. İki virajda da araçları dengede tutacak olan, viraja girdiklerinde savurmayacak bir eğimde yapılması gerekirken karayollarında Dever diye tabi edilen şekilde olmadığı için çok büyük risk oluşturduğunu belirten Artvin Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanı Ahmet Alparslan: “Biz şoför esnafını yakından bilgilendiren bir kurum olduğumuz için yol ve tüneller konusunda kamuoyunu bilgilendirmeliyiz. 8 Temmuz 2012 tarihinde Artvin-Yusufeli yolu üzerinde bulunan Melo Tüneli üzerinde meydana gelen kazanın ardından 30 yıllık üyemiz, meslektaşımız Hasan Öngüner’i kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Biz bu yolun açılmadan önce alt yapısıyla her şeyi ile tamamlanası gerektiğini sözlü ve yazılı olarak defalarca belirttik. Borçka Yolu olsun, Varyant Yolu olsun, Artvin-Yusufeli yolu olsun hepsi hatalar dolu üçüncü sınıf kalitede yollar durumunda. Bugün Borçka’dan başlayarak güzergâh üzerinde hatalı ve kara nokta olabilecek yerleri basınımıza usta sürücü, ekmeğini bu yollarda yüz binlerce lira değerinde ki araçlarıyla gezen arkadaşlarımızla anlatacağız. Borçka barajının hemen altında ve üstünde bulunan iki virajlar düzgün görünmesine rağmen büyük tehlike barındırmaktadırlar. Dikkat edin iki virajda da karayollarında sağlıklı seyir için çok önemli olan Dever bulunmamaktadır. Misal ot yüklü havaleli bir kamyon bu virajlara girerken “Dever ” yanı yola, yolun şekline göre eğim olmadığı için araçlar savrulma ve yan yatma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.”


“Başka Hasan Öngüner’ler ölmesin, başka ocaklara ateş düşmesin”
Yolların standartlara uygun yapılmadığını belirten Alparslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bulunan şoför esnafının en gencinde bile 30-40 yıllık tecrübe olduğunu düşünürsek onarlın dediklerinin çok önemli olduğunu anlayabiliyoruz. Daha önce de söyledim şimdide söylüyorum. Trabzon Karayolları Bölge Müdürü Artvin’in yolarlını gezsin. Bu yollar standartlara ve karayolları kurallarına uygun mudur? Bunlar gizli tehlikeler, bir de açık tehlikeler var ki akıllara zarar. Nedir bunlar diyeceksiniz? Tünel giriş ve çıkışları. Karayolları standartlarına göre her tünelin girişi ve çıkışları geniş görüş alanı sağlayan bir şekilde yapılaması gerekirken maalesef bizim tünellerimize virajla girilip virajla çıkılıyor. Buda birçok kazaya davetiye çıkarıyor. Biliyorsunuz Borçka tünelleri uzun süre ışıklandırılmadı. Oysa elektrik üreten baraj hemen yanı başımızda idi. STK ve yerel basının ısrarları tünelleri ışıklandırdı. Ancak ışıklandırmalar son derece yetersiz kaldı. Eskiden 5 numara idare gaz lambası vardı onun kadar ancak ışık veriyorlar. Sahilde ki tüneller baktığımızda gerek çizgileri gerek yangın menfezleri gerekse aydınlatma kalitesi ile gerçekten göz kamaştırıyor. Peki, Borçka-Artvin arasında ki tünellerin ışıklandırmaları neden onlar gibi değil. Oysa her zaman Artvin ve Artvinliler hizmetin en iyisine laiktir demiyor muyuz? Son olarak şunu söylemek isterim. Söylemlerle icraat aynı paralellikte gitmiyorsa orada samimiyet sorgulanır.”


Karayolu uzmanlarından oluşturulacak komisyon ile bir tespit yapılıp hataların biran önce düzeltilmesini isteyen Aplaslan, “Bugün bu yolu samimi olarak sorguluyoruz. Dever olması geren yerlerde dever yoksa bunların tespit edilip buralara dever yapılması, bunun için karayolları uzmanlarından oluşan teftiş komisyonu oluşturularak kara noktaların tespiti ve uygun hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bende katılıyorum ki başbakan bu yolarlardan geçsin ilgili bürokratlara gerçekten çok kızar. Bu yola konu ile alakasız, hatta sürücü bile olamayan bir vatandaş baktığı zaman bizim söylediğimizi söyleyecektir. Biz bir kez daha yetkilileri Borçka-Artvin kara yolu üzerinden uyarıyoruz. Başka Hasan Öngüner’ler ölmesin, başka ocaklara ateş düşmesin, milli servet ve canlarımız heba olmasın. Bu yollar ulaşım yolu değil ahret yolu” dedi. Hayati Akbaş/Artvin www.tasimacilar.com 14.07.2012/12:34