ARÜS-DER üstyapı üreticilerinin sorunlarını TSE’de görüştü

ARÜS-DER üstyapı üreticilerinin sorunlarını TSE’de görüştü

TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve ARÜS-DER (Araç ve Araçüstü Ekipman ve İş Makineleri Üreticileri Birliği) Araçüstü Ekipmanlar İstişare Toplantısı, TSE’nin Ostim, Ankara’da bulunan merkezinde gerçekleşti.

Otomotiv, üstyapı ve iş makineleri sektöründen birçok üst düzey yöneticinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, sektör ile ilgili olarak genel sorunlar ve zorluklar paylaşıldı. Tadilat Projeleri 2013 Yılı İtibariyle “Online”
Türk Standartları Enstitüsü Otomotiv Merkezi Başkanı Mehmet Çetin toplantının temel amacının, ekipman üreticilerinin sorunlarını dinlemek ve çözüm üretmek olduğunu belirtti. Otomotiv ile ilgili tüm standartların Makine İhtisas Komitesi adı altındaki bir komitede değerlendirileceğini söyleyen Çetin “’Otomotivle ilgili tüm standartlar, Makine İhtisas Komitesi altına kurulan Otomotivle ilgili ihtisas komitesinde çalışılacak ve üstyapıyla ilgili tüm çalışmalar bu komitede değerlendirilecek” diyerek Ayrıca Otomotiv Merkezi Başkanlığı İstişare Komitesi’nin oluşturulacağını ve bu komitede muhakkak ARÜS-DER’i temsil edecek bir üyenin de bulunacağı bilgisini verdi. 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle uygulamaya başlanılacağını belirten Çetin TSE ve ARÜS-DER’in ortak çabaları sonucunda yürütülen projenin asıl amacının tadilat projelerini elektronik ortamda aktarmak olduğunu söyledi. Çetin, Elektronik ortamda gerçekleşecek uygulamayı şu şekilde özetledi: “Projeler, belirlenen web sayfasına yüklenmeden önce hangi tip proje olduğu, kimin tarafından hazırlandığı ve tadilatın nerede yapıldığı belirtilecek. Bunun yanı sıra projeyi hazırlayan mühendisin belgesinin geçerliliği online olarak doğrulandıktan sonra diğer adıma geçilecek” “TSE 4930 standardı değiştirilmeli”
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar’da toplantıda yaptığı konuşmasında TSE 4930 standardıyla ilgili olarak “TSE tarafından kullanılan proje teknik belge ve ek sayfaları uygulamada birçok ihtiyacı karşılamaya yetmemektedir. Projede esas alınan TSE 4930 Standardı hesaplarda aranan kriter ve donelere ulaşılmasını sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirilmeli, günümüzde mevcut araç tipi, marka çeşitliliği göz önünde bulundurularak, Oda yayınları bu ihtiyacı karşılayacak şekilde yenilenmelidir” şeklinde ifade ederek Makine Mühendisleri Odası olarak her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti. Birlikten doğan güç
Üniversitelerin görevlerinin akademik düzeyde eğitim ve öğretim sağlamak olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mesut Düzgün ise, Sektörün en büyük sıkıntısının alınan personelin, çalıştığı uzmanlık alanında, temel düzeyde mühendislik bilgisine sahip olması gerekirken spesifik anlamda uygulamaya yönelik bazı konuları bilmemesinin sıkıntı yarattığını ifade etti. Personellerin eğitimine katkı sağlamayı planlayan Gazi Üniversitesi, Makine Mühendisleri Odası ve ARÜS-DER, TSE bünyesinde eğitimlere destek vereceklerini açıkladı. www.tasimacilar.com 06.11.2012 / 16:26