Aşık: Ben Yaptım Oldu, Mantığı İle Hareket Ediliyor

Aşık: Ben Yaptım Oldu, Mantığı İle Hareket Ediliyor

Has Otomotiv Yatırım ve Pazarlama AŞ Genel Müdürü Cem Aşık engelli yasasının ben yaptım oldu mantığı ile oluşturulduğunu söyleyerek, eleştirdi.

Cem Aşık, ‘engelli yasası ile ilgili bir standardın olması lazım’ diyerek, söze başladı, ‘bizim otomotiv sektöründe bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da ne yazık ki bir standardımız yok’ dedi ve şu değerlendirmeler de bulundu: ‘birileri bu iş böyle olsun diye karar alıyor. Ama pratikte bu uygulanabilir mi yapılabilir mi bunu kimse sorgulamıyor. Bunun da cezasını biz çekiyoruz. Yani sektör içinde değer yaratan firmalar ve bu konuda kişileri istihdam ederek, ekonomiye katkı sunan firmalar bunun cezasını ödemiş oluyorlar’ dedi.

‘Belli bir standart olmalı’

Yasa ile ilgili kendilerinin yapabilecekleri çok fazla bir şey olmadığına dikkat çeken Aşık, Mercedes Benz’in konuyla ilgili mutlaka bir takım görüşmeler yaptığını belirtti. Ancak bu kadar hassas bir konuda belli bir markaya değil, sektöre özel bir çözümünün olması gerektiğini ifade etti. Aşık, standart konusunda şunları ifade etti: ‘örneğin Mercedes Benz’in kullandığı X bir sistemi A markası, B markası da kullanmalı ki, belli bir standart olsun’ dedi.


‘Sektörden görüş alınmıyor’

Geçmiş dönemde UKOME’nin yaptığı bir toplantıya atıfta bulunan Aşık, konuyu şu şekilde değerlendirdi: UKOME’nin taşımacılıkla ilgili bir toplantısı vardı. Toplantıda bu sektörün önde gelenleri bir takım görüşeler yaptılar. Hiç biri sonuç getirmedi, tam tersi çok iyi satan bir marka ön plana çıkartıldı, herkes o markaya yöneldi, araçlar aldı. Tak karar değiştirdiler. Araç alanlar da daha sonra mağdur oldular. Dolayısıyla ben bu konunun markalar bazında bir çözüm getireceğine inanmıyorum. Yani markaların burada yapabileceği çok fazla bir şey yok. Neye göre karar veriliyor onu da bilmiyorum ama ben yaptım oldu mantığı da herkeste bir sıkıntı yaratıyor. Yani sektörden görüş alınmıyor’ dedi.

‘TSE tarafından onaylanmış bir kuruluş yok’

Cem Aşık, verdiği şu örnekle konuyu ele alarak, yasanın alt yapısının olmamasına dikkat çekti.’örneğin binamızın üst katına iki kat daha kat çıkalım diyen, kağıt üzerinde hemen yapabiliriz bunu. Ama bu bina bunu taşıyacak mı? Bir statik hesabı var mı? İlk depremde bu bina ne olacak? Bunları bilemeyiz. Bunları test etmiyorsak da ilk depremde bu bina yıkılır’ diyen Aşık, benzer bir durumun yaşandığını ifade etti. Masa başında alınan kararın ‘tamam böyle yapalım, hayırlı olsun deniliyor ama sektöre danışılmıyor’ dendi. Engelli erişimine uygun araçların üretimine dair bir standardın olmamasını eleştiren Aşık, ‘biz kitabını da yazdık, kuralını da yazdık, yaptık oldu diyenlere’ ‘buyurun uygulayın’ diyen Cem Aşık, yasanın uygulanamayacağına hatta yasanın uygulanabilmesi için TSE tarafından onaylanmış bir kuruluşun olmadığını da hatırlattı, sektörü böyle bir dayatmaya zorlayanların mutlaka çözümü de bulmaları gerektiğinin altını çizdi.

‘Maliyetlerimiz bir anda artıyor, kar marjımız düşüyor’

Otomotiv sektöründe bu tür aksaklıkların her dönem yaşandığını belirten Aşık, masa başındaki kişilerin, bir araya gelerek bir komisyon kurduklarına ve karar verdiklerine dikkat çekti. ‘Fakat bu uygulamada yapılabilir mi? Pratikte hayata geçebilir mi? Bunu kimse test etmiyor. Ben yaptım oldu mantığı ile hareket ediliyor. O zamanda maliyetlerimiz bir anda artıyor, kar marjımız düşüyor’ dedi. Oya Kaya 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.