Asıl uygulanması gereken plaka tahdidi mi? plaka tahsisi mi?

Asıl uygulanması gereken plaka tahdidi mi? plaka tahsisi mi?

Plaka tahdidi mi? Plaka tahsisi mi? Taşımacılık sektöründe araç sahiplerinin sigortası olarak nitelendirilen bu iki konu sektörde kavram karmaşası yaratabiliyor.

Özellikle son günlerde gündemden düşmeyen servisçilerin plaka tahdidi konusu daha geniş açıdan incelendiğinde acaba nüfusu hızla büyüyen Türkiye’de Plaka tahdidi mi? yoksa Plaka tahsisi mi? uygulanmasının gerekliliğini ortaya çıkartıyor.

Ticari araçlarda plakaların sınırlandırılması anlamına gelen Plaka tahdidi Türkiye’de taksi, minibüs ve halk otobüslerinde uygulanarak sınırlandırılmıştır.

Yetkilendirme, belgelendirme anlamına gelen plaka tahsisi ise, Şehirlerarası otobüslerde olduğu gibi, belli bir kriterleri oturtulduktan istenildiği kadar plaka alınarak, bu işi yapabilecek kişilere verilen bir belge.

“Plaka bana mı hizmet edecek, sektöre mi?”

Plaka tahdidinden ziyade plaka tahsisi olası gerektiğini savunan Kopuz Turizm Firma Sahibi Gökhan Kopuz, İstanbul’da plaka tahdidinin devlet tarafından istenmediğini iddia etti.

Plaka sınırlandırılmasının sektöre büyük fayda sağlamayacağını iddia eden Kopuz, “Plaka bana mı hizmet edecek, sektöre mi? Bunları oturup bir düşünmek gerekir. Bence sadece plaka çıktığı zaman bu işte araba sahibi olan firmalar faydalanacak, avantaj kazanacak. Onun haricinde bu sektöre hizmet veren firmalar uzun vadede bir şey kazanmayacak. Hizmet satın alan alternatifsiz kalacak. Çünkü belgelendirilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

“Servis taşımacılığı İstanbul’daki ulaşım sorunundan dolayı doğdu”

Kocaeli Gebze, Ankara, İzmir, Bursa gibi iller de plaka tahdidinin uygulandığını ancak o bölgelerdeki nüfus oranı ile İstanbul gibi büyük bir metropol’deki nüfus oranının karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Kopuz, “İstanbul bir metropol şehri. Çok fazla göç alıyor ve ulaşım olanakları da bir değil. Servis taşımacılığı zaten ihtiyaca binaen doğduğu için var. İstanbul’da ki ulaşım sorunundan doğdu bu sektör. Büyükşehir Belediye’si de çözümü özel sektörde buldu” dedi.

Plaka tahdidi yerine plaka tahsisinin yerinde bir uygulama olacağını bir kez daha vurgulayan Kopuz, İstanbul’da 34 S plakalı araçların sadece servis taşımacılığı yapması ile hem net sayının ortaya çıkacağını, hem de korsanın önüne geçileceğini de sözlerine ekledi.

“Büyük balık, küçük balığı yutacak”

Plaka tahdidi uygulaması ile sektöre gerektiği gibi hizmet verenlerin kazanmayacağını, sadece büyük firmaların kazanacağını iddia eden Kopuz, “Birinin 500 plakası var ise plaka tahdidi çıktığı zaman o kişi çok zengin olacak. Diğer bireysel kişilerin plakaları bir şey ifade etmeyecek. Büyük firmalar o plakayı da alacak. Büyük balık küçük balığı yutacak” ifadesini kullanarak Böyle bir sınırlandırma geldiği zaman fiyatların artacağını da belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum