ATO Başkanı Bezci, Bayram Tatilinde Kış Lastiği Uyarısı Yaptı

ATO Başkanı Bezci, Bayram Tatilinde Kış Lastiği Uyarısı Yaptı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, bayram tatilinde seyahat edecek vatandaşlara kış lastiği takmaları konusunda uyarıda bulundu.

Bezci, yaptığı açıklamada bayram tatilinde uzun yola çıkacaklara kış lastiği takmaları gerektiğini hatırlatarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2012 yılında kış lastiği kullanımı konusunda yönetmelik yayınlandığını hatırlattı. Bezci, yönetmeliğe göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımının zorunlu olduğunu belirtti.

Ekimde takılmalı, Nisanda çıkartılmalı

Bezci, kış lastiklerinin özel karışımları sayesinde 7 derecenin altı sıcaklıklarda yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruduğunu, ıslak zeminde de yol tutuşunun arttığını söyledi. Yaz lastiklerinde kullanılan karışımların soğuk havalarda sertleşerek yol tutma özelliğini kaybettiğini ifade etti. Bezci; “Türkiye şartlarında kış lastikleri Ekim ayında takılmalı, Nisan ayında da havaların ısınmasıyla birlikte çıkartılmalıdır” dedi.

4 lastiğin 4’ü de kış lastiği olmalı

Bazı vatandaşların daha ekonomik olacağı kanısıyla araçtaki lastiklerden sadece ikisini kış lastiğiyle değiştirdiğini belirteN Bezici, bunun yanlış olduğuna dikkat çekti. Dört lastiğin farklı olduğu durumlarda aracın ön ve arka lastikleri arasındaki sürüş özelliklerinin farklılaştığını ve ani fren yapma, viraj alma gibi manevralarda aracın kontrolünün zorlaştığını kaydeden Bezci, “araç virajlarda önden veya arkadan kayma yapabiliyor. Bu nedenle 4 lastiğin 4’ü de kış lastiği olarak kullanılmalıdır” dedi.

‘Kazaların yüzde 59’u lastiklerden kaynaklı gerçekleşiyor’

Türkiye’de araç kaynaklı kazaların başında yüzde 59’luk oran ile lastik kaynaklı kazaların geldiğini belirttiği konuşmasında Bezci, “Trafik kazaları kader değildir. Sürücünün ve aracın güvenli yolculuk yapabilmesi için aracın bakımının yapılması ve uygun lastiğin kullanılması şarttır” dedi.

Billboardlarda kış lastiği uyarısı

Ankara Ticaret Odası’nın sosyal sorumluluk kapsamında billboardlara astıkları ilanlarla kış lastiği konusunda vatandaşları uyardıklarını söyleyen Bezci, “Ankara’nın çeşitli yerlerine astırdığımız ilanlarla vatandaşlarımıza kış lastiği kullanımını hatırlatmayı amaçladık” dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.