Avrupa Birliği'nden İtiraf Gibi Rapor

Avrupa Birliği'nden İtiraf Gibi Rapor

UND tarafından düzenlenen Basın Toplantısı’nda, Avrupa Komisyonu’nun yaptırdığı; “AB ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Bir Anlaşmanın Ekonomik Etkileri Üzerine Bir Çalışma” başlıklı araştırmanın sonuçları masaya yatırıldı.

UND ( Uluslararası Nakliyeciler Derneği ) tarafından, Beşiktaş Plaza Otelde gerçekleştirilen Basın Toplantısı’nda Avrupa Komisyonu’nun yaptırdığı; “AB ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Bir Anlaşmanın Ekonomik Etkileri Üzerine Bir Çalışma” başlıklı araştırmanın sonuçları değerlendirilirken; “Tam Serbestleşme” halinde Türkiye ve AB arasında gerçekleştirilen ticaretin 3,5 milyar Euro artacağı ve 39 bin kişiye daha istihdam yaratılacağı açıklandı.

Toplantıya başkanlık yapan UND Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu açıklamalarında  “Kotaların kaldırılmasıyla hem Türkiye hem de AB Ekonomisi’nin çift yönlü kazanç elde edeceğini savunan ve bu anlamda birçok girişimde bulunan UND’nin söylemlerinin doğruluğunu kanıtlar nitelikteki Komisyon Raporu, Gümrük Birliği Revizyon Görüşmeleri öncesinde ülkemiz adına tarihi bir önem taşıyor.”dedi.


TÜRKİYE VE AB ARASINDA AYRI BİR KARAYOLLARI ANLAŞMASI İMZALANMALI

Avrupa Komisyonu’nun, Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından bağımsız bir konsorsiyuma yaptırdığı ve “AB ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Bir Anlaşmanın Ekonomik Etkileri Üzerine Bir Çalışma” başlıklı araştırma ile ülkemizde kayıtlı karayolu taşımacılık firmalarına AB ülkeleri tarafından uygulanan kota kısıtlamalarının kaldırılması için “Türkiye-AB arasında ayrı bir karayolu taşımacılığı anlaşmasının imzalanması” seçeneği incelendi.

SORUNLARIN TEMELİ; “KOTA ENGELLERİ “

UND, Türkiye’nin ihracatının ve Uluslararası Karayolu Yük Taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen ve yaşanan sorunların temelini oluşturan “Kota Engelleri” konusunu Avrupa Komisyonu gündemine taşırken, 2016 yılı başında başlatılması beklenen “Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Müzakereleri” öncesinde Komisyon tarafından açıklanan rapor, kotaların sadece ülkemiz ekonomisine değil aynı zamanda Avrupa Birliği ekonomisine de zarar verdiğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

“TAM SERBESTLEŞME “ İLE BİRLİKTE TÜRKİYE’NİN İHTACATI ARTIYOR

Değinilen bir başka konu ise, açıklanan raporun sonuçlarına göre; Türkiye ile AB arasındaki karayolu yük taşımacılığı hizmetinin serbestleştirilmesi ilişkin 4 ana senaryodan biri olan “tam serbestleşme” sağlanması durumunda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Ticaret’te 3,5 Milyar Euro’luk artış yaşanacak. Türkiye’nin AB’ye yapacağı ihracat 1,9 Milyar Euro artarken, AB’nin Türkiye’ye İhracatı ise 1,6 Milyar Euro yükseliş kaydedecek.  


İSTİHDAM VE TASARRUF SAĞLANACAK

“Tam Serbestleşme” projesi gerçekleştiği zaman iş sahaları sayesinde Türkiye’ye ek 25 bin kişi AB’ye ek ise 14 bin kişi istihdam sağlayacak.

Azalan maliyetler ile birlikte satış fiyatı düşen ürünler ile AB tüketicisi yılda 145 Milyon Euro tasarruf edecek.Taşıma maliyetlerindeki düşüş sonucunda Türk taşımacılarının Avrupa’ya yapacağı sefer sayısında yüzde 11 artış ile 40 bin ilave sefer gerçekleşecek, gidiş-dönüş yaklaşık 200 milyon Euro ilave hizmet ihracatı yapılarak döviz kazandırılacak.

KOTALAR AB FİRMALARINA DA ZARAR VERİYOR

AB Kotaları’nın uygulanması dahilinde Türkiye’de yerleşik olarak bulunan AB Firmaları da zarar görüyor. 2007 yılında % 60 civarında olan AB payı, ihracatımızda bugün % 43’e inmiş durumda. Türkiye’nin Avrupa’ya olan ihracatının %50’sinin Türkiye’de yerleşik Avrupa Birliği sermayeli firmalar tarafından yapıldığı gerçeği göz önüne alındığında, bu düşüşteki en büyük zararı, AB firmaları görüyor.

Kotaların kalkması dahilinde gayri safi yurtiçi hasılada yaratılacak 2,3 milyar Euro’luk ilave verimin, 0,15 Milyar Euro’luk kısmından özellikle tekstil, kimya ve makine sanayilerindeki çoğunluk hissesi AB Firmalarında olan İşletmeler yararlanacak.

RAPOR , GÜMRÜK BİRLİĞİ MÜZAKERELERİ AÇISINDAN TARİHİ SONUÇLAR İÇERİYOR

UND Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Çetin Nuhoğlu, Türkiye ile AB gümrük bölgesinde sanayi mallarının gümrük vergisi ve eş etkili vergiler ile miktar kısıtlamaları ve eş etkili tedbirlere tabi olmadan serbestçe dolaşmasını sağlamayı amaçlayan Gümrük Birliği’nin, AB üye ülkelerince Türk taşımacılara uygulanmakta olan “Geçiş Belgesi Kotaları” yüzünden etkin işlemiyor olmasının hem Avrupa Birliği, hem Türkiye ekonomileri için yol açtığı sıkıntıların artık Avrupalı dostlarımız tarafından da kabul edildiğine dikkat çekti.  

Dünya Bankası tarafından 2014 yılının Mayıs ayında açıklanan “Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi”nin de bu gerçeği teyit ederek; “Karayolu kotalarının, Türkiye-AB ticaretinin potansiyelinin altında gelişmesine neden olduğunun” açıkça ifade edildiğini hatırlatan Ö. Çetin Nuhoğlu, şunları söyledi:

“Avrupa Komisyonu adına Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından geçen yılın sonunda tamamlanan bu çalışma da, benzer bir sonuç ile UND’nin uzun süredir Türkiye ve AB kamuoyu gündemine taşıdığı bu sorunu çarpıcı şekilde ortaya koymaktadır. 28 AB üye ülkesinin 24’ü tarafından Türk plakalı araçlara getirilen kota kısıtlamalarının, özellikle AB’ye ihracatımızın genel ihracatımızdaki payının son 10 yılda % 60’lardan % 43’lere indiği dikkate alındığında, yol açtığı zararlar farklı kaynaklardan rakamlarla teyit edilmektedir.

2016 başında yeni baştan müzakere edilmeye hazırlanan Türkiye-AB Gümrük Birliği müzakereleri, işte bu nedenle her iki paydaş için kritik önem taşımaktadır. Sadece Türk taşımacılarının değil, Türkiye ihracatının ve ekonomisinin destekçisi olan UND olarak Gümrük Birliği’nin halihazırda sağladığı avantajların hayata geçirilmesi için tüm kesimlerden destek bekliyoruz. Kotaların kaldırılmasıyla hem Türkiye hem de AB ekonomisinin kazanç elde edeceğini savunan ve bu yönde birçok girişimde bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin söylemlerinin doğruluğunu kanıtlar nitelikteki Komisyon raporu, Gümrük Birliği revizyon görüşmeleri öncesinde ülkemiz adına tarihi bir önem taşıyor.”

MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Nuhoğlu, Türkiye-AB hukukuna aykırı şekilde uygulanan taşıma kotalarına karşı TİM çatısı altındaki Türkiye’deki ihracatçıları da yanına alarak uluslararası hukuk süreci başlatan ve halen 2 ülkede açılmış 4 davayı yürüten ayrıca Avrupa Komisyonu’na 7 ülke ile ilgili resmi şikayet sunan UND’nin “Taşıma Kotası” bariyerlerine karşı mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini belirtti.Devamında “Bu rapor Avrupa Birliği için ev ödevi niteliğindedir. Türkiye-AB Ortaklık hukukunun “bekçisi” sıfatıyla 28 AB ülkesindeki ihlallerin düzeltilmesinden sorumlu olan Avrupa Komisyonu’na bu sonuçları ileteceğiz. AB’nin karar organlarını bu konuda görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz.” diyerek açıklamalarına son verdi.  

und-yonetim.jpg

 

cetin-nuhoglu-003.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.