Avrupa’daki daralmaya rağmen Türkiye Lastik pazarı büyümesini sürdürüyor

Avrupa’daki daralmaya rağmen Türkiye Lastik pazarı büyümesini sürdürüyor

Türkiye lastik pazarı, Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen 2013 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Kış lastiğinin belirli segmentlerde zorunlu hale getirilmesiyle beraber geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre büyüme kaydeden Türkiye lastik pazarının 2013 yılı sonunda yine kış lastikleri etkisiyle çift haneli büyümesi bekleniyor. Büyümenin nedeni ise geçen yıl kış lastiği yönetmeliğinde yapılan değişlik gösteriliyor.

400'den fazla bayiyle pazarın öncü markası olduklarını ifade eden Michelin Türkiye Operasyon Direktörü Sertan Akçagöz, Türkiye lastik pazarının, ekonomik durgunluğun da etkisiyle küçülen Avrupa pazarında nadir büyüme gösteren ülkelerinden biri olarak ön plana çıktığını ifade ederek “Avrupa Bölgesi pazarları arasında Türkiye, kamyon lastiklerinde en büyük pazar olarak öne çıkıyor. Binek otomobil lastiklerinde ise; Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere’nin ardından 6’incı sırada yer alıyor. Michelin Türkiye olarak biz de sektörde pazarın üzerinde bir büyüme gösteriyoruz. Bu büyümemizde, özellikle kış lastikleri ve yüksek performanslı araç lastikleriyle, 4x4 arazi araçları lastikleri segmentlerindeki büyümemizin etkisinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Kış lastiği kullanımının yüzde 20’lerin üzerine çıkması bu sene de kullanıcıların taleplerinin yüksek olacağını göstermektedir” dedi.

Türkiye Lastik Pazarı 2012 yılını 11 milyon adetlik satışla kapatt

2012 yılını bir önceki yıla göre yüzde 5.6’lık büyüme, yaklaşık 11 milyon adetlik satış rakamıyla tamamlayan Türkiye lastik pazarında 11 milyon lastiğin yaklaşık 9 milyon adetlik kısmını binek ve hafif ticari araç lastikleri oluşturdu. Kış lastiği pazarı ise, yine 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 3 milyon adetle kapattı.

Kış lastiği uygulamasının satışa olumlu etkilerinin özellikle 2013’ün ilk aylarında yoğun olarak hissedildiğini ifade eden Sertan Akçagöz, “Bu nedenle, kış lastiği zorunluluğunun piyasaya asıl etkisini 2013 yılı toplamında göreceğiz. Öngörümüz, 2013’teki artışın geçen yıla oranla daha da yüksek olacağını yönünde. 2013 yılının sonuna kadar kış lastiği uygulamasının etkisi ile toplam lastik pazarın yüzde 10’dan fazla büyümesini bekliyoruz” dedi.


Michelin gözünü Türkiye pazarına çevirdi

Michelin’in Türkiye’de son 5 yılda satışlarını iki katına çıkarma başarısını ortaya koyduğunu vurgulayan Akçagöz, yaptıkları araştırmaya göre bayiden kullanıcıya satış pazarında binek araç lastikleri satışında Michelin’in markalar bazında birinci sırada olduğunu ifade etti ve “Michelin Türkiye olarak, kamyon lastikleri değişim pazarı segmentinde Grup içerisinde Avrupa’nın en büyük pazarı/ülkesi konumuna ulaştık. Son 5 yılda binek otomobil lastikleri satışlarımızı ise iki kat artırdık. Avrupa pazarı içinde ve grup adına bütün segmentlere baktığınız zaman, Türkiye Avrupa’nın 6. Büyük pazarı konumunda. Büyüme performansı açısından Michelin Grubu tüm dikkatini Türkiye pazarına çevirmiş durumda. Bu bizi oldukça gururlandırıyor” dedi. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.