“Avrupalı ve Asyalı Belediyeler, araçlarını Türkiye’den alıyor”

“Avrupalı ve Asyalı Belediyeler, araçlarını Türkiye’den alıyor”

Araçüstü ekipman sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacak, Araç üstü Ekipman Fuarı CNR Expo İstanbul’da düzenlenecek.

ARÜSDER Başkanı Burhan Fırat: “Türk üst yapı sektörü üretim maliyetlerindeki uygunluğu ve kalitesinin Avrupa düzeyinde olması nedeniyle Avrupalı ve Asyalı ülkelerin her geçen gün tercihi haline dönüşüyor.” Avrupa ve Asya’nın üretim üssü olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Araç üstü ekipmanları sektörünün, en büyük destekçisi olacak Araç üstü Ekipman Fuarı (ARÜSDER), 30 Mayıs-02 Haziran 2012 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Sektörün üretici, ithalatçı ve servis sağlayıcılarını CNR Expo çatısı altında bir araya getirecek fuar, CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık tarafından Araç ve Araç üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği (ARÜSDER) işbirliğinde düzenlenecek. Allison Transmission ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek fuarın diğer destekçileri arasında İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İSDER), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), İş Makineleri Mühendisleri Birliği (IMMB), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve KOSGEB yer alıyor.


“Avrupa çöp kamyonunun büyük kısmını Türkiye’den alıyor”
Üretiminde yüzde yüz yerli ürün kullanma şansını elinde bulunduran araç üstü ekipmanları sektörü, Türkiye ekonomisi için önemini ispatlamak için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Almanya, İngiltere, Rusya başta olmak üzere 50’nin üzerinde ülkeye ağırlıklı olarak çöp kamyonu, tank taşıyıcısı; itfaiye araçları ve askeri savunmada kullanılan araçlar ihraç eden sektör, Avrupa ve Asya pazarlarında yerini sağlamlaştırmayı hedefliyor. ARÜSDER Fuarı ve sektör hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan ARÜSDER Başkanı Burhan Fırat, “Çöp kasası itfaiye, vinç, sepetli platformlar, tavuk taşıma kamyonu ekipmanı gibi şasesi olan her türlü yapıyı araç üstü olarak tanımlıyoruz. Ticari araçların tamamının plaka alarak, trafiğe çıkmasının ilk koşulu araçlarına üst yapı yaptırmalarından geçiyor. Bu da bize sektörün önemini gösteriyor” dedi. Fırat, 300 milyon dolar cirosu olan araç üstü ekipmanları sektörünün, her yıl 50 bin adedi yerli üretim olmak üzere, 10 bin adet araç üstü ekipmanları ihraçları olduklarını söyledi. “Sektör, Türkiye’nin cari açık sorununu çözmeye aday“
Sektörün tam olarak kendini göstermesi halinde, araç üstü ekipmanları sektörünün de otomotiv gibi gözde sektörler arasına girebileceğine dikkat çeken Burhan Fırat, “Üretimde yüzde yüz yerli ürün kullanma şansına sahip nadide sektörlerden biriyiz. Kendimizi sektörel bazda gösterebilirsek, Türkiye’nin cari açığını çözmeye aday bir sektör haline dönüşeceğiz” şeklinde konuştu. “Türkiye çöp kasasını kendi üretiyor”
“Avrupa’nın ve Asya’nın şu anda Türk üst yapı sektörüne büyük ilgisi var” diyen Fırat, bu durumun nedenini şöyle açıkladı: “İşçilik, malzeme ve üretim kalitesinin şu anda Avrupa düzeyinde olması ve düşük üretim maliyetleriyle Avrupa’nın ve Asya’nın tercihiyiz. Bu anlamda bir örnek verirsek Avrupa’da birçok kamyonet 45 bin Euro’ya mal edilirken, bizim ülkemizde bu rakam 18 bin Euro’ya düşüyor. Üretim maliyetlerindeki uygunluk nedeniyle özellikle Asya kesiminden, Mısır’dan, Libya’dan Türkiye’ye çok daha fazla talep geliyor. İthalatı durduran bir sektörüz. Türkiye’de çöp kamyonu kasası şu ana kadar ithal edilmeyen bir üründür. Böylece ülkedeki cari açığa en büyük desteği katma değeri bizim sektör veriyor.”


“ARÜSDER Fuarı uluslararası niteliğe kavuşacak”
Bu yıl ikincisi düzenlenen ARÜSDER Fuarı’nın geçen yıla göre yüzde 150 oranda büyüdüğünü hatırlatan ARÜSDER Başkanı Burhan Fırat, “Geçtiğimiz yıl 4 bin 800 metrekare alanda düzenlediğimiz fuarda, bu yıl 10 bin metrekareye ulaşılacağını düşünüyoruz. Lüksemburg, Almanya, Amerika gibi ülkeler de dahil olmak üzere yerli ve yabancı yaklaşık 100 katılımcı firmamız var. Fuarımızın uluslararası niteliğe kavuşacağı 3’üncü yılında, uluslararası katılımcı konusunda gerekli çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu. ARÜSDER Fuarı, markaların sürpriz showlarına ve birbirinden ilginç hem ekonomik hem de çevreci tasarımların lansmanlarına ev sahipliği yapacak. www.tasimacilar.com 12.05.2012/11:19