Aydın: “Kamyon ve TIR garajları yönetim anlayışını değiştirmeli”

Aydın: “Kamyon ve TIR garajları yönetim anlayışını değiştirmeli”

Türkiye genelinde 600 bin civarında lojistik taşımalarda kullanılan araç bulunduğunu belirten 4PL Danışmanlık ve Lojistik Hizmeti Genel Müdürü Tuncay Aydın, bu araçlara yönelik garajların yeterli olmadığını ifade etti.

Hammaddelerin fabrikalara, fabrikalarda üretilen ürünlerin ise dağıtıcı unsurlara gitmesini sağlayan taşıyıcı araçların konakladığı garajlar acaba ne kadar yeterli. Konuyla ilgili olarak konuşan 4PL Danışmanlık ve Lojistik Hizmeti Genel Müdürü Tuncay Aydın, Kamyon ve TIR garajlarındaki yönetim anlayışının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Avrupa yakasında yeterli büyüklükte garaj yok”
En büyük TIR garajlarının Anadolu yakasında Gebze ve Orhanlı’da yer aldığını belirten Aydın, Avrupa yakasında ihtiyaca uygun büyüklükte garajın olmadığını sözlerine ekleyerek mevcut garajların ise düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Aydın “Bu garajların yönetim anlayışı Türkiye’nin lojistik üs olması gerektiği görüşünden uzak durumdadır. Ulaştırma bakanlığı ve belediyelerin bu konuda daha hassas olması ayrıca kurulacak yeni garajların denetimi ve hizmet anlayışı belirlenmelidir” diyerek lojistik sektöründe yer alan dernek ve üniversitelerin de bu projelerde yer alınması gerektiğini belirtti. “Konaklama sırasında garajlarda tüm ihtiyaçların giderilmesi gerekir”
Lojistik nakliyeci firmaları ve kooperatifler gibi tedarikçilerin, personelin ve araç sürücülerinin de kullanacakları yemek, çay salonları ve banyo – tuvalet gibi tesislerin olması gerektiğini ve denetimlerinin daimi olarak yapılması gerektiğini söyleyen Aydın, “Araç sürücüleri, araçlarını park edeceği yerlerde, uygun fiyatlarla araçlarının tamir bakım ve araç yıkama, temizlik işlemlerini yapmak isterler. Garaj yönetimleri bu şartları sağlamakla kendilerini sorumlu hissetmeli ve buna göre alt yapısı kurulmalıdır. Araç sürücülerinin, araçlarını park edeceği yerlerin toz ve çamurlu ortamdan arındırılmış olmalı ve araç güvenliğinin yüzde 100 sağlanacağı sistemin kurulması sağlamalıdır. Araçlara yol desteği sağlayacak sistemler kurmalıdır” diyerek garajlarda var olması gereken mevcut durumu özetledi. Şoförlerin park etmede uygun konaklama yeri bulamadıklarını özellikle belirten Aydın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye'de bugün 600 bin civarında taşıma işinde kullanılan araç bulunmaktadır. Bu araçların Şehir içi ve dışında trafikte inanılmayacak bir etkisi vardır. Garajlar bu açıdan çok önemlidir ve planlı yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu araçlarda çalışan Şoförlerin eğitimi ve çevreye etkisi çok önemlidir. Büyük Lojistik firmaların, Nakliye firmalarının ve Kooperatiflerin bu çalışmaya katkısı çok önemlidir. Bilindiği gibi, araç sürücüleri, işi verenin, taşıdığı ürün firmasının birer temsilcisidir.” www.tasimacilar.com 04.08.2012 / 14:30