AYEROD: ‘’Toplu taşımada herkesin kulağı değil sesi olmak istiyoruz’’

AYEROD: ‘’Toplu taşımada herkesin kulağı değil sesi olmak istiyoruz’’

Avrasya Erguvan Otobüsleri Derneği(AYEROD), toplu taşımada tek ses olarak erguvancıların sorunlarını A,B ve C bölgelerinde çözmek için yola koyulduklarını vurguladı.

AYEROD, İstanbul Otobüs A.Ş.’nin Erguvan adı altında hat kiralama usulü ile devrettiği otobüslere verilen isimden yola çıkılarak oluşturulan erguvancılar derneği(AYEROD,) otobüsçülerinin sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Toplu taşımada herkesin kulağı değil sesi olmak için derneği kurduklarını belirten AYEROD A Grubu Sorumlu Müdürü Mustafa Bölükbaşı, amaçlarının üyelerin girdi maliyetlerini düşürerek, verimli ve kaliteli çalışmalar yaparak Erguvan Otobüsçüleri bir çatı altında toplamak olduğunu ifade etti.


170 üyesi bulunan AYEROD’un kurulma aşamasını ve Otobüs A.Ş ile yaptıkları çalışmaları AYEROD A Grubu Sorumlu Müdürü Mustafa Bölükbaşı ve B Grubu Sorumlu Müdürü Vedat Aykut ile değerlendirdik. “Otobüslerimizi park edecek bir yer istiyoruz”
AYEROD’u 20 kurucu üye ile 4 ay önce kurduklarını dile getiren Bölükbaşı, şu anda üye sayısının 170 olduğunu belirterek sayısın gün geçtikçe artacağını sözlerine ekledi. Bölükbaşı, Ayrıca 450’ye yakın şoför de dernek bünyesinden yer aldığını vurguladı. Erguvancılar olarak en önemli sorunlarının otobüsleri park edecek bir garajlarının olmadığını söyleyen Bölükbaşı, Otobüs A.Ş.’nin bir an önce araçlarının park problemlerine çözüm bulmasını istedi. Bölükbaşı, “Araçlarımızı geceleri benzinliklere, sokak aralarına bırakmak mecburiyetinde kalıyoruz. Bizde bu durumdan muzdaripiz. Otobüslerin kapıları çok rahat açılabiliyor. Gece araçlara her türlü zarar verilebilir. Ancak toplu olarak bir garaj yapılırsa halk otobüsçülerinin ve erguvancıların içi rahat olacak. Garajda; yıkama, temizlik ve yağlama işleri de olur, daha kaliteli ve daha düzenli bir hizmet verilir. Hem İstanbul’un trafik sorununa da bir nebze katkısı olur. İETT’de böyle bir uygulama var bizde neden olmasın. Otobüs A.Ş.’nin sözleşmesinde böyle bir madde vardı. Otobüs A.Ş.’den ilk ve öncelikli isteğimiz bize bir garaj yeri belirlemesi. İkitelli’de böyle alan tahsisi için Otobüs A.Ş ile görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah bir sonuca varırız” “Tüm erguvancılar bir çatı altında olmalı”
AYEROD olarak her hafta bir toplantı ile güncel konularını görüştüklerini belirten Bölükbaşı, dernek kurmak yarışında olmadıklarını, çözüm odaklı bir çalışma ile erguvancıların sorunlarına çözüm aradıklarını belirtti. Bölükbaşı, “ Amacımız tüm erguvancıları bir çatı altında toplamak. Otobüsçülerle amacımız, gayemiz bir. Neden bir çatı altında toplanmayalım? Derneğin isminin ne olduğunu önemli değil. Hem bu şekilde toplu bir ses olabilirsek Otobüs A.Ş ile görüşmelerimizde sorunlarımıza daha hızlı bir çözüm bulabiliriz.” dedi. Otobüs A.Ş’nin yaptığı hat kiralama ihalelerinde ihaleleri kazanıp işe başlayan bazı işletmecilerin zor durumda olduğunu belirten Bölükbaşı, dernek olarak onlarında sorunlarına çözüm aradıklarını belirtti. Mazot fiyatı zamlanıyor ama bilet fiyatları aynı
Mazot fiyatına gelen zam sonrasında bilet fiyatlarına da zam gelebileceğini belirten Bölükbaşı, belediye ile görüşmeler içinde olduklarını dile getirdi. Bölükbaşı, "Bilet fiyatlarına gelen en son zamdan bu yana mazot fiyatları da yüzde yüz zamlandı. Ama biz hala aynı tarife üzerinden taşıma yapıyoruz. Metrobüs 2.10 TL’ye taşıyor, bizde aynı mesafeleri kat ediyoruz ama biz 1,75 ile taşıyoruz. Ortada bir haksızlık var. Alternatif akaryakıt tüketen araçların kullanılmasına yönelik çalışma başlatılması gerekiyor. Durum böyle devam eder ise bu iş yapılamaz duruma gelecek” diyerek şikâyetini dile getirdi. “Değişiklikler otobüsçüleri zorluyor”

İETT’nin Haziran ayına kadar otobüslerde, uygulamaya konulması zorunlu olan değişiklikler yönünde direktif vermesinden dolayı zaman ve para açısından zor durumda olduklarını ifade eden Bölükbaşı, “Engelli rampası ve renk değişikliği isteniyor, yapalım ama zaman ve ekonomik anlamda işletmeciler zorlanıyor. Sonuçta bu da bir külfet. Mesela eski merdivenli araçlara nasıl rampa yapılacak. Rampa 1 haftada bu araçlara monte ediliyor. Bu aradaki iş kaybı nasıl tolere edilecek. Boya ve engelli rampası 20 bin TL’yi buluyor. Bu konuda İETT bize biraz daha tolerans tanımalı” dedi. “Amacımız yolcuya en iyi hizmeti vermek”
AYEROD olarak şoför ve işletmecilerinde eğitilmesi konusunda çalışma başlattıklarını belirten Bölükbaşı, “Bünyemizde çalışan şoförlerle bire bir görüşerek ve anket yaparak onların eğitim ve tecrübelerini test ediyoruz. Şoförlere çıkan sonuçlara göre bir eğitim uygulayacağız. Amacımız İstanbul toplu ulaşımına kalite getirmek” şeklinde konuştu.
Toplu ulaşımda bir kalite yakalamak amacıyla aracını son teknolojik yeniliklere göre donattığını dile getiren Bölükbaşı, “Kendi aracımı kamera sistemi ile donattım, uydudan aracımın nerde olduğunu ve kaç km hızla gittiğini görebiliyorum. Bu sistemi derneğimizde olan diğer üyeler ile de paylaştım ve hepsi sıcak baktı. Bu tarz yenilikler ile toplu taşımaya bir kalite ve güven getirmeyi hedefliyoruz dernek olarak” diyerek sözlerini tamamladı. Abdullah Karlıdağ-Oya Kaya www.tasimacilar.com 06.04.2012/18:40