Azerbaycan Türk TIR'larına Kapılarını Açtı

Azerbaycan Türk TIR'larına Kapılarını Açtı

Rusya tarafından geçişi engellenen Orta Asya yolcusu Türk TIR'ları için Devlet Başkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Azerbaycan üzerinden geçiş kolaylığı sağlandı.

Türkiye Dış İşleri Bakanlığı’ndan Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND)’ne iletilen yazıya göre; Rusya üzerinden Kırgızistan ve Kazakistan'a transit geçiş yapmak isteyen, ancak Rus tarafının mevcut uygulaması nedeniyle Gürcistan'da halen beklemekte olan çok sayıda TIR aracımız ve şoförümüz bulunmaktadır.

   Türkiye Dış İşleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'daki temasları sırasında konuyu muhatabı Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un dikkatine getirdi. Bakan Elmar Memmedyarov, bizzat Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev tarafından TIR'larımızın sınırdan geçişi için her türlü kolaylığın gösterilmesi talimatının verildiğini söyledi.

   Söz konusu görüşmede sorunun çözümü için, Azerbaycan güzergâhını kullanarak transit geçmek isteyen TIR şoförlerimize vize itası ve geçiş belgesi olmayan TIR'lardan ceza alınmaması üzerinde mutabakat sağlandı.

 

‘’TIR Başına Maliyetler Yüzde 30 Azalabilir’’

   Söz konusu durumla ilgili olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk TIR’ları ve Türk ihracat mallarını taşıyan araçların sınır kapılarında bekletilmesinin üzerine alternatif güzergah olarak Hazar Denizi üzerinden geçilmesinin çok daha aktif bir şekilde kullanılabileceğini ve hatta Ro-Ro gemileri tam kapasite çalışırsa taşımacılık maliyetleri TIR başına yüzde 30 azalabileceğini aktardı.

 

‘’Araçlarımıza Gümrük Kapılarını Açan Azeri Yetkililere Teşekkürler’’

   Çetin Nuhoğlu, Rusya'nın Gümrük Kapılarında beklettiği TIR’ların Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a ulaşması için Azerbaycan'ın sınır kapılarını açmasıyla birlikte, söz konusu durumla ilgili olarak hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, Azeri yetkililere teşekkür etti.

cetin-nuhoglu-005.jpg

 

‘’Azerbaycan, Mağdur Olan Araçlarımıza Sahip Çıktı’’

   Uluslararası Nakliyeciler Derneği(UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘’Azerbaycan güzergâhının kolaylaşmasını beklediğimiz bir dönemde Rusya krizi yaşandı ve Azerbaycan, mağdur olan araçlarımıza sahip çıktı.’’ dedi. Şener, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e teşekkürlerini sunarak; ‘’Orta Asyа, Kafkaslar ve Türkiye'yi birbirine bаğlаyаcаk bu güzеrgâhın kalıcı оlmasını istiyоruz.’’ temennisinde bulundu.

 

‘’Bu Güzergahın Mesafesi Çok Daha Kısa’’

   Gürcistаn'da günlerdir bekleyen Türk TIR'lаrının Hazar Koridoru'nu kullanmaya başladığını aktaran veren Fatih Şener, “ araçlar şu аndа Azerbeycan'ın transit geçişi açması ilе Hazar üzerinden Kazakistan ve Kırgızistan'a doğru yоla çıktı. Gürcistan'da bekleyen аrаç sayısı 30'а gеrilеdi." şeklinde konuştu. Bаkü üzerinden Türkmenbaşı ve Aktаu Limanları’na doğru seferlerin başladığını belirten Şener, “Bu güzergâhın mesafesi çоk dаhа kısa. Güzergаh kalıcı оlursa Azerbaycan ekonomisine dе fayda sаğlаyаcаk." değerlendirmesinde bulundu.

fatih-sener-001.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.