B2 D2 ve D4 Türü Yetki Belgelerine Kayıtlı 8+1 Taşıtlarda Süre Uzatıldı

B2 D2 ve D4 Türü Yetki Belgelerine Kayıtlı 8+1 Taşıtlarda Süre Uzatıldı

Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre B2. D2 ve D4 türü Yetki Belgelerine kayıtlı 8+1 taşıtlarda süre 30.06.2015 tarihine kadar uzatıldı.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Trafik Kanunu’nun 3. cü maddesinde yer alan Otomobil tanımında otomobilin yapısı itibarıyla, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıt şeklinde bir tanımlama yapılırken, Otobüs tanımı da ilgili kanun da şu şekilde yapılmıştır. Otobüs, yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıt’ denmiştir. Bakanlık, kanuna göre troleybüslerin de bu sınıfa dahil olduğunu bildirildi. Ayrıca ‘sürücüsü dahil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir şeklinde değiştirilmiştir’ bilgisine yer verildi.

Değişikliğe uyum sağlanabilmesi için yeni düzenleme yapıldı

Bakanlık, 6495 sayılı Kanunla Karayolları Trafik Kanunu'nun 3 üncü maddesinde yer alan otomobil ve otobüs tanımlarında yapılan bu değişiklik sonucu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine göre söz konusu değişiklik öncesi yetki belgesi almış olanların bu değişikliğe uyumlarının sağlanabilmesini teminen, şu hükümlere açıklamada yer verdi.

Yetki Belgeleri 30.06.2015 tarihine kadar uzatıldı

‘B2, D2 ve D4 yetki belgeleri eki taşıt belgelerinde kayıtlı şoförü dahil en fazla 9 adet oturma yeri olan taşıtlar için durumlarını ilgili mevzuata uygun hale getirebilmelerini teminen B2, D2 ve D4 yetki belgesi sahiplerine 30.06.2015 tarihine kadar süre verilmesine ve bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, şoförü dahil en fazla 9 adet oturma yeri olan taşıtların B2, D2 ve D4 yetki belgelerine kaydedilmemelerine, taşıt belgelerinde kayıtlı olup düşümü yapılan şoförü dahil en fazla 9 adet oturma yeri olan taşıtların yerine aynı nitelikte (şoförü dahil en fazla 9 adet oturma yeri olan taşıt) yeni taşıt ilavesi yapılmamasına 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 5 inci ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 10 uncu ve 83 üncü maddeleri çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür’ şeklinde açıklamada bulundu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum