Bakan Yıldırım Transist Fuarına katıldı

Bakan Yıldırım Transist Fuarına katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım III. Toplu Ulaşım Haftası, V. Transist 2012 Ulaşım Sempozyumu'na katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım; Tertip Komitesi Başkanlığını, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’ nın yaptığı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT, İstanbul Ulaşım AŞ, TCDD, İstanbul Otobüs AŞ, Özulaş, ve diğer İBB Ulaşım Kurumlarının sponsorluk ve ev sahipliklerinde yapılan Transist 3. Ulusal Toplu Ulaşım Sempozyumunda ve fuarına katıldı. Yıldırım, İstanbul’da trafik tıkanıklığının bir yıllık maliyetinin 3,5 milyar lirayı bulduğunu, çözüm için on yıl içerisinde mutlaka 500 kilometrelik raylı sisteme sahip olması gerektiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde, İETT’nin koordinatörlüğünde düzenlenen III. Toplu Ulaşım Haftası, V. Transist 2012 Ulaşım Sempozyumu'nun kapanış programı ve ödül törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’da her gün sabah ve akşam saatlerinde trafikte kaybolan zaman ve boşuna yakılan yakıtın bir yıllık maliyetinin 3,5 milyar lirayı bulduğunu belirterek, Türkiye’de şehirleşme oranının artacağına ve göçün önüne geçilemeyeceğine dikkat çekti. Bakan Yıldırım, bunun çözümünün zenginlik noktalarının artırılmasıyla mümkün olacağını belirtti.


Konuşmasının devamında İstanbul’un trafik sorununa değinen Yıldırım: “Önümüzdeki on yıl içerisinde İstanbul’un mutlaka 500 kilometrelik bir raylı sistem ağına sahip olması gerekmektedir.” dedi. Bakan Yıldırım; “10 yılda, ulaşım altyapısına, ülke genelinde 197 milyar TL yatırım yaptık, ancak yeterli bulmuyoruz. Felsefemiz şudur: ‘Her yerin ulaşılabilirliğini sağlamak!’ ifadesinde bulundu. 1980'lerin ilk yarısında; nüfusumuzun yüzde 70'inin köylerde, kalanının da kentlerde yaşarken, şimdilerde; yüzde 77'sinin kentlerde ve kalan yüzde 23'ünün de köylerde yaşadığını belirten Yıldırım, "Bu göçenlere "göçmeyin" deme hakkımız yoktur. Tam tersine, onların göçerek artırdıkları sorunları ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak ve çözüm yolundaki sorunların da katlanılabilir olmasını sağlamak borcumuz vardır" şeklinde konuştu. Eskilerde, İstanbul’un cazibe merkezlerinin 20 km çapında bir halka içinde iken, şimdilerde bu çapın, 200 km yi aştığını belirten Yıldırım, "Eski çap; Taksim, Karaköy, Eminönü, Sirkeci, Beyazıt, Aksaray, Kadıköy, Üsküdar gibi yerleri kapsıyordu" dedi. "Mutlaka insanları toplu ulaşım araçlarının götürmesini sağlamalıyız"
Yıldırım, Marmaray'ın hayata geçmesi, 3. köprünün devreye girmesi, 2. büyük tünel geçişi olan Avrasya Projesi'nin devreye girmesi, 3. havalimanının faaliyete geçmesi ve buna ilaveten Ankara-İstanbul yüksek hızlı treninin çalışmaya başlamasıyla, İstanbul'un merkezinde yoğunlaşan trafiğin merkezden çevreye kaymaya başlayacağını belirterek, orta vadede İstanbul'u daha sürdürülebilir bir toplu ulaşım altyapısına ulaştıracaklarını söyledi. Ulaştırma talebinin AB ülkelerinde her yıl yüzde 2,16 arttığı bilgisini veren Yıldırım, ulaşımın GSYİH'e katkısının yüzde 10 civarında olduğunu ifade etti. Türkiye'de ise bu oranın yüzde 15,4 olduğunu anlatan Yıldırım, ulaşım altyapısına yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguladı.


İstihdamın Avrupa'da yüzde 7'sini ulaşım sektörü oluştururken, Türkiye'de bu oranın yüzde 13 olduğunun altını çizen Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ortalama binde 17 nüfus artışı olan ve son 25 yıldaki büyüme eğilimlerini dikkate aldığımızda ülkemizde toplu taşıma talebi bugünkünün en az 3 katına çıkacak. Bu toplu taşımaya daha çok zaman, daha çok kafa yormamız demek. 'Binin otobüse, binin trene' demekle bunu çözemeyiz. Nasıl? Kapıdan kapıya taşınmanın sağladığı konfora erişim sağlamalıyız. Mutlaka insanları toplu ulaşım araçlarının götürmesini sağlamamız lazım. Bunu Türkiye geneline yaygınlaştırmamız lazım. Bunu İstanbul'dan Türkiye'ye taşıyabiliriz." Belediyelere partizanlıkla dışlama-kayırma yok!
Bakan; “Halka hizmet için, tüm belediyelere eşit mesafede ve davranışta” olduklarını belirterek, sözlerine devam etti: "Ancak, raylı sistem çok pahalı olduğundan, bu konuda söz sahibi, merkezi idare (Ankara) olacaktır. Ankara Büyükşehir Belediyesi işi tamamlayamadı, devretti. İzmir Belediyesine de raylı sistem için 4 milyar TL destek verdik... Bu belediye bizim partiden değildir diye, hiçbir belediyeyi dışlamıyoruz. Bizim hizmet sunmaya çalıştığımız, önce tüm vatandaşlarımızdır." "İstanbul için yapılanları hiç kimsenin küçümsemeye hakkı yok"
İstanbul için yapılanları hiç kimsenin küçümsemeye hakkı olmadığını aktaran Yıldırım, dünya şehirlerinin hiçbirinde olmayan projelerin İstanbul'da olduğunu söyledi. Bugün mega projelerin tamamının İstanbul'da yer aldığını kaydeden Yıldırım, şu anda İstanbul'da devam eden projelerin toplamının 60 milyar lira olduğunu ifade etti. Bu projelerin bir kısmının başlamış durumda olduğunu, bir kısmının da bitme aşamasına geldiğini aktaran Yıldırım, 2020'ye kadar İstanbulluların daha rahat, daha konforlu seyahat etmesi için büyük projelerin yetişmesi gerektiğinin altını çizdi. "Metrobüs, çok başarılı bir proje olarak anlatılıyor"
İstanbul’u daha sürdürülebilir bir toplu ulaşım altyapısına kavuşturmak için yatırımlara davam edeceklerini söyleyen Bakan Yıldırım sözlerini; “İETT günde 3,5 milyon yolcu taşıyor. Bunun 750 bini metrobüse ait. İstanbul’daki metrobüs projesi çok başarılı bir proje olarak anlatılıyor. Metrobüs saatte 40 kilometrelik işletme hızı ve yolcu sayısıyla dünyadaki benzer örnekleri arasında birinci sırada bulunuyor. Avrupa’da görüştüğüm bütün meslektaşlarım tarafından çok başarılı bir proje olarak anlatılıyor. Bu projeyi bu kadar sürede nasıl bitirdiniz diye soruyorlar.” şeklinde tamamladı. Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen Transist 2012 Ulaşım Sempozyumu plaket ve ödül töreniyle sona erdi. www.tasimacialar.com 04.12.2012 Saat:12:25